Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 3. mai 2019

Börs: nisu hind sama, piimahind paranes

Nädala börsiuudised: toidunisu hinnad püsisid samal tasemel; piima hind tõuseb edasi, suhkur odavnes; Fonterra jõudis kasumisse; DowDuPont üllatas negatiivselt; USA toodangu kasv surus nafta hindu alla.
Nisu hind oli sel nädalal sama, mis eelmiselgi.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

•Euroopas püsisid toidunisu hinnad madalal tasemel. Peagi aegub selle hooaja saagi viimane futuur (maikuu futuur) ning siis saab parema ülevaate selle aastaga seotud ootustest. Jätkuvalt muretsetakse Euroopas kuiva ilma pärast, aga samas oodatakse ka kõrget toodangut.

•Kooritud piima pulbri hind tõusis üle 2000 euro piiri ning kiire hinnatõus on jätkumas. Suhkur odavnes aga suure pakkumise tõttu.

•Sellel nädalal teatasid oma kvartalitulemused nii Fonterra kui ka DowDuPont. Fonterra jõudis kasumisse, aga DowDuPont üllatas investoreid negatiivselt.

•Nafta hind langes tublisti, sest USA tootmine on järsult kasvanud ning OPECi kärped pole turu tasakaalustamiseks piisavad.

Euroopa toidunisu hinnad kõikusid nädala jooksul küllaltki vähe ning reedeks olid hinnad jälle samal tasemel, vahendab Reuters.

Septembrikuu toidunisu hind jäi nädala tagusega võrreldes samale tasemele ning tonn maksis 171,25 eurot. Teisipäeval jõudis hind ka vahepeal 170,75 euroni, mis on antud futuuri jaoks kõige madalam tase.

Nisu septembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Selle kuu futuur (mai), mis on vana hooaja saagi viimane futuur, jõudis 186,5 euroni tonnist.

“Täna oli kauplemiselt väga tehniline päev. Me peame ootama, kuni vana saak läbi saab ning siis on uuest saagist parem ülevaade. Hiljuti on hinnad langenud, aga ilm püsib näiteks Prantsusmaal küllaltki kuiv, siis on ruumi hindade taastumiseks,” ütles üks Euronexti kaupleja.

Toidunisule on tuge pakkunud ka USA turgude tugevnemine ning euro odavnemine.

Praegu on turuosaliste tähelepanu ilmaprognoosidel. Nädala lõpuks oodatakse Prantsusmaal ja Saksamaal öökülma, mis võib teraviljade seisu mõjutada. “Külm võib taimedele täiendavat stressi tekitada, juba praegu on seis piiripealne, sest vihma pole piisavalt sadanud,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Piima hind tõuseb edasi, suhkur odavneb

Teistest toorainetest kallines kooritud piima pulbri juunikuu futuur 1,4 protsenti, 2020 euroni tonnist. Rapsiseemnete tonnihind maksis reedeks 365,25 eurot.

Kakao kallines nädalaga aga 3,4 protsenti, 2373 dollarini tonnist. Kauplejate sõnul on hinnatõusu põhjustanud tehnilised faktorid. Samuti on turg praegu küllaltki tasakaalus, ütlesid analüütikud.

Suhkru tonnihind langes aga 3 protsenti, 330 dollarini. “Brasiilia reaal on küllaltki nõrgal tasemel ning turul on palju pakkumist. Selle tõttu pole hindadel ka eriti tõusupotentsiaali,” kirjutas Commerzbank.

“Tundub, et maailm saab aru, et praegu on suhkrut piisavalt,” nentis üks USA kaupleja Reutersile.

Fonterra jõudis kasumisse

Maailma suurim piimaeksportija Fonterra suutis majandusaasta esimesel poolaastal kasumisse jõuda, vahendab Reuters.

Piimaturu gigandi kuue kuu puhaskasum (1. august – 31. jaanuar) ulatus 80 miljoni Uus-Meremaa dollarini (ca 50 miljoni eurot). Veel mullu samal ajal saadi 348 miljonit dollarit kahjumit (205 miljonit eurot).

Perioodi käive langes 1 protsendi võrra, 9,7 miljardi dollarini. Peamiselt põhjustas käibelanguse Austraaliat tabanud põud, mille tõttu koguti turult vähem piima. Samuti on hinnakonkurents olnud väga tihe.

“Hea on näha, et kooperatiiv on tagasi kasumis. Samas pole me tulemustega jätkuvalt rahul,” ütles Fonterra tegevjuht Miles Hurrell.

Viimastel aastatel on Fonterra püüdnud oma sõltuvust piimahindadest vähendada. Selle tõttu on hakatud tootma kõrgema lisandväärtusega tooteid nagu jogurteid ja juustu.

Samas on piimahinnad viimase aasta jooksul tublisti tõusnud, mille tõttu on just kõrgema lisandväärtusega toodete sisendkulud kasvanud.

Fonterra kontrolli all on umbes kolmandik maailma piimakaubandusest. Ettevõte teatas, et poolaasta eest eraldi dividendi ei maksta.

Fronterra aktsia.
Foto: Reuters

DowDuPont üllatas negatiivselt

Sellel nädalal teatas oma tulemused ka põllumajandus- ja kemikaalifirma DowDuPont. Ettevõtte kasum vähenes esimeses kvartalis 28 protsenti, sest USA-d tabanud üleujutused lükkasid seemneoste edasi ning auto- ja telefonitööstusele mõeldud spetsiaalsete kemikaalide nõudlus vähenes.

Ettevõte, mis müüb väga palju erinevaid tooteid – alates määrdeainetest kuni piduriõli ja nutitelefonide ekraanidele mõeldud materjalideni – teatas, et tänavu nende käive tõenäoliselt ei tõuse.

Investeerimisfirma Bernsteini analüütik Jonas Oxgaard ütles, et DowDuPonti tulemused on “värskendavalt nürid” ning turg ei soovinud üllatust. Kehvad tulemused olid investorite jaoks aga ootamatud ning aktsia kukkus samal päeval 6 protsenti.

Ettevõtte kohandatud puhaskasum langes esimeses kvartalis 1,89 miljardi dollarini. Aktsia kohta ulatus kasum 84 sendini, mis oli analüütikute ootustega kooskõlas.

<strong >DowDuPont aktsia</strong>
Foto: Reuters
USA tootmise kasv survestas naftahindu

Naftahinnad olid sellel nädalal languses, sest USA tootmine on jõuliselt kasvanud. Hindu pole tõusma pannud ka Venezuela ja Iraani vastased sanktsioonid.

Brenti toornafta odavnes nädalaga 5,3 protsenti ja WTI kaotas 5,4 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 70,43 ja 61,68 dollarit.

“Olgugi, et Iraani ja Venezuela tootmine on järsult langenud, siis peab OPEC jätkuvalt turu tasakaalustamiseks ennast tagasi hoidma,” ütles SEB analüütik Bjarne Schieldrop. Ta lisas, et praeguse hinnalanguse on põhjustanud Ühendriikide tootmise kasv.

USA päevane naftatootmine tõusis aprillis 12,3 miljoni barrelini päevas. Viimase aasta jooksul on näitaja kasvanud 2 miljoni barreli võrra.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 0,4 protsenti ja tonn maksab 733 dollarit. Diislikütus odavnes 0,5 protsenti, 645 dollarini tonnist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960