Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 20. mai 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kristo Raud: aiandusettevõtjatega on Salvestil pikk koostöösuhe

Aiandusfoorumil tutvustas Salvest ASi logistika- ja ostujuht Kristo Raud koostöövõimalusi aiandustootja ja toidutöötleja vahel.
Kõige enam ostab Salvest kokku kurki.
Foto: Äripäev AS

72. aastane Salvest ei vaja tutvustamist. Ollakse tuntud eestimaine toidutootja, kelle peamised tooted on valmistoit, hoidised, kastmed ja moosid – tooraineks kohalik aiandussaadus. „Töötajaid on meil 190 ja toodame Tartus. Siin on ka meie logistikakeskus. Aastane toodang on meil ca 7500 tonni. Meil on olemas erinevad kvaliteedisertifikaadid: IFS, ISO 22000:2005, ISO 9001:2008, ka mahetootmise jaoks. Esimene neist on meile eriti oluline ja annab rohkem võimalusi nii tootmisel kui turustamisel,“ tutvustas Salvesti logistika- ja ostujuht Kristo Raud lühidalt ettevõtet. „Käive oli meil 2018. aastal 20000000 euro piiril, ekspordime 3,9 miljoni euro eest kahekümnesse riiki, näiteks Aasia ja Aafrika on nüüd lisandunud. Tooteid on meil nimistus 400, sellega kaasneb meie arendusosakonnal ka palju uusi tooraineid ja katsetamisi.“

Aiasaaduste vajadus suur ja eripalgeline

Kõige enam ostab Salvest kokku kurki. „Seda siis juulis ja augustis ja see on samas ka kõige keerulisem köögivili, mille kokkuostu on keeruline planeerida, sest ta ei säili pikalt ja säilivust mõjutab ka ilm. Ka ostame me kapsast perioodil september kuni märts. Samal ajal ostame ka piklikku punapeeti. Ka kartulit ostame suurtes kogustes. Väiksemas mahus ostame kokku mustsõstralehti, kõrvitsat, suvikõrvitsat, küüslauku, mädarõika juurt, tilliõisikuid,“ loetles tootja vajadusi Raud.

Kooritult ostetakse ka porgandit, juursellerit, sibulat ja kaalikat. „Kahjuks tuleb enamus sibulast väljastpoolt Eestit, ostame üle 400 tonni ja seda mahtu kooritult Eestist saada ei ole,“ selgitas Raud.

Mahetooraine on kasvavas trendis. „Köögiviljadest kasutame mahetoidu tootmisel kartulit, sibulat, peeti, porgandit, lillkapsast ja kõrvitsat. Otsime koostööpartnerit kuubistatud külmutatud maheköögiviljale. Ostame ka mingis mahus köögiviljapüreesid sisse. Ka neid me Eestist ei saa, sest meile sobiva kvaliteediga toodet pole saada,“ rääkis Raud. „Teraviljadest otsime nii tava, kui mahedat: odra- ja tatrakruupi, kaerahelbeid, kollast hernest, põlduba, nisujahu, täisteranisujahu, odra- ja hirsijahu. Kogused võivad olla kolmesajast kilost tonnideni. Marjasid soovime kokku osta samuti vaid külmutatud kujul. Seda seepärast, et saaksime tooteid toota aasta läbi. Vajame nii maasikaid, mustikaid, murakat, pohli ja vaarikaid. Hetkel otsime mahemustikat ja -mustsõstart.“

MIS ON MIS - Aiandusfoorum

Korraldab Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda.

Toimub traditsiooniliselt märtsi kuus EMÜ Polli Aiandusuuringute Keskuses Viljandimaal.

Salvesti logistika- ja ostujuht Kristo Raud selgitas foorumil veel seda, et puuvilju nad Eestist ei osta. „Neid me ostame püreena ja vaid mahedana ning Eestis sellist toodet ei pakuta. Ka on õuna- ja pirnipüreede puhul oluline sort, meie tooted on kindla sordi põhjal välja töötatud. Igal juhul oleme avatud uutele pakkumistele ja oleme nõus katsetama teistest sortidest tehtud toorainet.“

Kokkuostetud kaubale ranged nõuded

Enne lepingu sõlmimist tarnijaga tahab toidutöötleja näha pakutava kauba näidist ja toote spetsifikatsiooni, kui see on olemas. „Viimane on oluline just teraviljade puhul. Siis kui toode sobib, siis sõlmime lepingu, mis sisaldab toorainele kehtivaid nõudeid, sorte, hindasid, tarneperioodi jne. Hinnad fikseerime me pigem ära kevadel. Nõuded, mis me kokkuostetavale kaubale esitame, on seotud meie seadusandlusega ja ELi määrustega ning meie tehnoloogiliste võimalustega. Meil on ka puhastamise ja pakkimise nõuded – kas need on eelnevalt kooritud või ei, pakendatud või ei, külmutatud jne. Lastetoidu toorainele soovime lastetoiduanalüüse, mis on seotud nitraadisisalduse analüüsiga näiteks. Köögiviljade puhul on meil ka omad nõuded, seda just nende säilitamise osas. Ja kõige lõpus me soovime, et tooraine toodaks meile tarnija poolt tehasesse,“ ütles Raud

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960