Autor: Põllumajandus.ee • 24. mai 2019

Miljard eurot noortootjatele

Euroopa Komisjon ja Euroopa Investeerimispank (EIP) käivitasid 29. aprillil miljardi euro suuruse laenupaketi, mis on suunatud noortele põllumajandustootjatele.
Miljard eurot noortootjatele.
Foto: Pixabay

2017. aastal lükati tagasi 27% ELi noorte põllumajandustootjate poolt pankadele esitatud laenutaotlustest, samas kui teiste põllumajandusettevõtete puhul oli see näitaja vaid 9%. Ühe miljardi euro suuruse paketi eesmärk on suurendada ELi põllumajandustootjate, eriti noorte, juurdepääsu rahastamisele.

Põllumajanduse ja maaelu arengu volinik Phil Hogan ütles, et juurdepääs rahastamisele on väga oluline ning see on sageli takistuseks noortele, kes soovivad sellel kutsealal tegutseda. „Kuna 11% Euroopa põllumajandustootjatest on alla 40 aasta vanused, on noorte põllumajandustootjate toetamine Euroopa Komisjoni ja 2020. aasta järgse ühise põllumajanduspoliitika prioriteet. Mul on hea meel näha uut ühisalgatust toimimas,“ segitas Hogan.

Euroopa Investeerimispanga põllumajanduse ja biomajanduse eest vastutav asepresident Andrew McDowell märkis, et põllumajandussektor on ELi majanduse alustala ning sellel on oluline roll mitte ainult tervisliku toidu tootmisel, vaid ka kliimamuutuste vastu võitlemisel ja keskkonna säilitamisel. „Selle uue algatusega vaatab EIP sektori tulevikku ja tegeleb olulise turulüngaga, põllumajandustootjate rahastamisele juurdepääsu puudumisega, eriti järgmise põlvkonna põllumajandustootjate puhul. See programmi laen toetab majanduskasvu ja konkurentsivõimet põllumajanduse/biomajanduse sektoris, säilitades ja luues töökohti maa- ja rannikupiirkondades,“ lausus McDowell.

Programmi haldavad liikmesriikide tasandil pangad ja liisinguettevõtjad, mis tegutsevad kogu ELis. Osalevad pangad peaksid välja panema EIP poolt eraldatud summale võrdväärse summa, et kogusumma oleks võimaluse korral kaks miljardit eurot. Prioriteediks tuleks seada noored põllumajandustootjad.

Programm aitab põllumajandustootjaid järgmiste meetmetega:

•madalamad intressimäärad,

•pikemad perioodid laenu tagasimaksete alustamiseks (kuni 5 aastat),

•pikemad perioodid kogu laenu tagasimaksmiseks (kuni 15 aastat),

•suurem paindlikkus sõltuvalt tingimustest, et reageerida hindade kõikumisele põllumajandussektoris, tagamaks, et põllumajandustootjad saavad laenu rasketel aegadel tagasi maksta (näiteks „laenupuhkus“, mis võimaldab põllumajandustootjatel mõne kuu jooksul tagasimakseid mitte teha).

Selle kava raames rakendatakse Prantsusmaal kaht esimest laenu 275 miljoni euro ulatuses. Kõnealused laenud on suunatud spetsiaalselt noortele põllumajandustootjatele ja kliimamuutuste leevendamisele.

Uus laenuprogramm on osa Euroopa Komisjoni ja Euroopa Investeerimispanga ühisest „Noorte põllumajandustootjate algatusest“, mille eesmärk on ühendada olemasolev Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondi (EAFRD) toetus ning EIP rahalised vahendid ja asjatundlikkus. Lisaks laenupaketile hõlmab see jätkuvaid EAFRD toetusi noortele põllumajandustootjatele ja idufirmadele, mida saab kasutada intressitoetustena või tehnilise abi toetustena koos rahastamisvahenditega. Lisaks pakuvad EIP ja Euroopa Investeerimisfond korraldusasutustele tuge ja nõu.

Loe lähemalt „Ühisalgatus noorte põllumajandustootjate juurdepääsu parandamiseks rahastamisele“.

Ene Kärner, Eesti põllumajandusorganisatsioonide esindaja Brüsselis

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960