Autor: Marge Ugezene • 6. juuni 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Karmide süüdistuste all tootja: vaatame, kui pikaks sõda läheb

President Kersti Kaljulaid külastas hiljuti Harjumaa firmasid, sealhulgas M.V.Wooli, kus kohtus ettevõtte omaniku Mati Vetevooluga.
Foto: Liis Treimann
Euroopas puhkenud liseterioosipuhangus on süüdi Eesti tootja, viitab Euroopa Toiduohutusameti värske raport. Juba märtsis süüdistasid taanlased firmat M.V.Wool, mille omanik Mati Vetevool jääb endale kindlaks, et nemad süüdi ei ole.

Küll aga nentis Vetevool, et paar kuud õhus olnud kahtlused andsid hoobi eksportimisele. “Väga raske on välja saata, sest terve Euroopa on täis pasundatud, et meie oleme süüdi,” ütles ta.

Palju kaotanud

Küsimusele, mitu klienti firma on kaotanud, Vetevool täpselt ei vastanud. “Ikka päris palju,” kostis ta. “Arvutame ja vaatame, kui pikaks sõda läheb, ja vastavalt sellele teeme otsuseid.”

Samamoodi ei käinud Vetevool välja, milliseid summasid ettevõte kaotanud on. “Palju. Palju on palju,” sõnas ta, lubades numbrid tulevikus avalikustada.

Vetevool ütles värske raporti valguses, et Prantsusmaal ja Taanis viidi kala laborisse valel temperatuuril. “Mul on tunne, et Prantsusmaa ja Taani varjavad seda Euroopa Liidu eest. Kui kaup on läinud valel temperatuuril laborisse, siis meie ei vastuta nende andmete eest, mis sealt välja tulevad.”

Ta leiab, et käib kaubandussõda. “Rohkem ei midagi. Edasi tegelevad selle asjaga advokaadid. Mina ei ole milleski süüdi, absoluutselt ei,” kinnitas ta.

Eesti pole süüdi

Taani veterinaar- ja toiduameti töötajate väitel põhjustas kolm aastat tagasi alanud listerioosipuhangu, mis viis seitse inimest haiglasse, kellest kaks suri, Eestist imporditud külmsuitsukala, kirjutas Postimees märtsis.

Siinne veterinaar- ja toiduamet kinnitas seejärel ERRile, et Taani esitatud süüdistustel, nagu oleks ettevõttest M.V. Wool pärit tooted seal puhkenud listerioosipuhangu allikaks, ei ole alust.

Eelmisel aastal teenis ettevõte 23 miljoni eurose käibe juures 437 000 eurot puhaskasumit, mis oli aasta varasemaga põhimõtteliselt võrdne tulemus. Vetevoolu sõnul pole ka tänavu märtsis puhkenud listerioosiskandaal müüki tervikuna märkimisväärselt mõjutanud. Mais kirjutas Äripäev, et kalatootja investeerib jätkuvalt tootmise arendamisse.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960