Autor: Anu Jõgi • 6. juuni 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stora Enso: Tuleb kulude ülevaatamise aasta

Stora Enso Eesti töötajate arv kasvas aastaga pea kümnendiku võrra.
Foto: Dmitri Kotjuh, Järva Teataja/Scanpix
Stora Enso Eesti tööjõukulud suurenesid eelmisel aastal 1,5 miljoni euro võrra, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest.

"2018. aasta jooksul tsentraliseeris Stora Enso Grupp oma raamatupidamisteenuse keskuse Tallinna, luues sellega suurusjärgus 70 uut töökohta," teatas ettevõte värskes Infopanka jõudnud aruandes. Lisaks tingis keeruline olukord tööjõuturul töötajate palkade korrigeerimise ning tööjõu voolavuse olulist suurenemist õnnestus vältida, seisab aruandes.

Ettevõtte palgakulu oli eelmisel aastal 13 miljonit eurot, aasta varem 11,6 miljonit eurot.

Eelmise aasta lõpu seisuga oli ettevõttes 666 töötajat, aasta varem oli töötajaid 601.

Stora Enso Eesti aruandeaasta müügitulu oli ligi 223,5 miljonit eurot (2017: 201 miljonit eurot) ja aruandeaasta puhaskasum 10,6 miljonit eurot (2017: 43,5 miljonit eurot).

Stora Enso Eesti hinnangul iseloomustas 2018. aastat metsamaterjali nõudluse oluline suurenemine turul ning sellest tulenev tooraine hindade tõus, mis tõi kaasa ärikasumi marginaali languse (5% 2018. a; 7% 2017. a). Kodumaise puidutoorme puudust kompenseeris Eesti üksus palgi impordiga teistest Euroopa Liidu riikidest.

Stora Enso Eesti ekspordi osakaal kogu müügituludest moodustas 77%, millest müügi osakaal Euroopa Liidu riikidesse oli 45% (2017: 37%) ning ülemeremaade (Jaapan, Austraalia, Ameerika Ühendriigid) osakaal oli 32% (2017: 39%). Ekspordi struktuuri muutus regiooniti oli tingitud nõudluse ja müügihinna kasvust paberipuu ning graanulite turgudel Skandinaavias, kirjutab ettevõte.

2018. aastal soetas Stora Enso Eesti Stora Enso Packaging ASi Eestis ja Stora Enso Packaging UAB Leedus. Ostuhinnaks kujunes vastavalt 24,1 ning 5,3 miljonit eurot.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960