Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 6. juuni 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti tuntuim pelmeenitootja näitas tootmise telgitagust

28. mail avas Eesti tuntuim pelmeenitootja UVIC oma tehase uksed. Huvilistele näitas tehast tehnoloog Ene Puust.
UVICu tuntud pelmeenid-
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Tehnoloogi sõnul töötab tehas paremini kui kunagi varem, vaatamata kõigile raskustele, mis meedia viimasel ajal on välja toonud, ollakse tootmisega kasumis ja töötahe meeskonnal on säilinud. „Ma tahan olla aus kõigi vastu. Meil on olnud keerulisi aegu, aga oleme oma tööd alati pühendunult teinud – klient on saanud parimad maitsed, parimad tooted. Oleme teinud lahtiste uste päevi ja oleme saanud seeläbi oma tooteid promoda, meie müügid on kasvanud,“ sõnas Puust.

UVICu tooted leiab igast kaubaketist. Hea meel on tehnoloogil selle üle, et nüüd on nende tooted saadaval ka Selveri ja Coopi ketis. „Jah, meie siberi pelmeenid on ühed kallimad pelmeenid mis müügil on, aga nad on ka head, kvaliteedis me järele ei anna,“ rõhutas Puust, olles veendunud toodetu headuses.

UVICu tehnoloog Ene Puust.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Kuigi UVICut tuntakse pelmeenitootjana, siis nii see tegelikult ei ole. Nende sortimendis on pea 500 toodet, palju tehakse ka kaubakettide omatooteid. Praegu, suvehooajal, on eriti suur osakaal grill-lihadel, kus tarbija eelistus kaldub kanaliha poole. Rasketel aegadel aga oli toeks ettevõttele Soomest tulnud tellimus vegantoodetele. Nende soovitusel ja nõudmisel sündis UVICu armastatud vegansari – peedi-, kapsa-, porgandikotletid ning teised tooted, mis vaid taimsel baasil toodetud. „Nii tõusis meie käive pea kolmandiku võrra,“ täpsustas Puust. Ta lisas, et praegu ollakse olukorras, kus oleks tark tõmmata sortimendis kokku, sest tooteid mida toodetakse harva, ei ole majanduslikult mõttekas hoida sortimendis.

Puusti sõnul on nende tööstus selline, millel on suur arenguperspektiiv – ollakse ju Tallinna lähedal, logistiline asukoht on ideaalne ja tootmis- ning laopinda, sealhulgas sügavkülmakamberid ja jaheladu, on palju. Ühe probleemina tõi Puust välja selle, et tehnoloogia vajaks värskendust. „Me saame hakkama, aga saaks veel paremini, kui tehnoloogilised lahendused oleks tänapäevased. Praegu on need paarkümmend aastat vanad,“ lausus Puust.

Tooted, mis nende majas valmivad, on toodetud kvaliteetsest toorainest. Mida ei saada Eestist, see ostetakse sisse usaldusväärsetelt koostööpartneritelt. Näiteks tuleb pelmeenide valmistamise jahu Tartu Millilt ja köögivilja saadakse Viljandimaalt Viibergilt. „Aga kahjuks on jah nii, et enamus köögivilja ostame sisse mujalt, mitte Eesti tootjailt, sest neil ei ole lihtsalt sellist mahtu pakkuda. Ja ka tooraine, mida vajame, peaks olema puhastatud, tükeldatud jne. Meil on hea koostöö Läti ettevõtjatega, kes tarnivad meile näiteks puhastatud ja tükeldatud ning külmutatud sibulat ning ka värsket kapsast. Jahutatud liha saame oma külas paiknevalt hulgimüüjalt Karialt,“ rääkis Puust.

Ettevõtte kommertsdirektor Valentina Musarova kommenteeris lisaks, et nemad liha enam Poolast ei too. „Liha meie toodetes on pärit kas Soomest, Taanist või Rootsist. Kanaliha puhul on see väga oluline, sest tarnijad peavad andma meile garantii, et ei oleks salmonella ohtu,“ rõhutas Musarova.

UVICu tootmine Jüris. Fotod: Meelika Sander-Sõrmus

MIS ON MIS

Uvic AS asutati 1993. aastal.

Ettevõtte põhitegevus on liha- ja linnulihast poolfabrikaatide tootmine ja realiseerimine. Tootesortimenti kuuluvad külmutatud toodetest pelmeenid, erineva täidisega vareenikud ja hinkaalid, frikadellid ja kotletid ning jahutatud lihatoodetest erinevad grilltooted -sašlõkid, grilllihad ja -vorstid ning hakklihad.

Ettevõte toodab jahutatud lihatoodetena ka kulinaariatooteid.

Uvic AS ekspordib oma tooteid Saksamaale, Soome, Lätti ja Leetu.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960