Autor: Äripäev • 17. juuni 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kalatooted viisid PRFoodsi käibe alla

PRFoodsi tehas Saaremaal
Foto: Irina Mägi
PRFoods teatas börsiteate vahendusel, et maikuus kahanes ettevõtte käive pea 18%.

Kui aprillis sai kalatootja pärast mitut kuud teatada käibe kasvust, siis mais pidi ettevõte leppima taas käibe vähenemisega. PRFoodsi 2019. aasta maikuu auditeerimata esialgne konsolideeritud käive oli 6,68 miljonit eurot. Võrreldes eelmise aasta maiga kukkus käive 1,48 miljonit ehk 17,8%.

Grupi ühinemiseelsete ettevõtete käive kahanes aasta võrdluses 0,38 miljonit eurot, Suurbritannia ettevõtete käive 0,26 miljonit eurot ning Trio Trading Ab Oy käive 0,84 miljonit eurot.

PRFoods selgitas, et müügikäibe vähenemine tuli kala ja kalafilee ning kuum- ja külmsuitsutatud tootegruppidest, mille käive vähenes vastavalt 1,36 miljonit eurot ja 0,35 miljonit eurot. Muude kalatoodete tootegrupi müük suurenes 0,22 miljonit eurot.

Võrreldes eelmise aasta maikuuga suurenes kuum- ja külmsuitsutatud toodete osakaal kogukäibest 3,5% ning muude kalatoodete osakaal 5,4%. Kala ja kalafilee tooterühma osakaal vähenes samal perioodil 8,9 protsendipunkti.

Võrreldes 2018. aasta maikuuga suurenes jaekettide ja HoReCa kliendigrupi käive vastavalt 3,1% ja 5%. Hulgimüügi käibe osakaal kahanes 8,1%.

Kolme suurima sihtturu ehk Soome, Suurbritannia ja Eesti käive oli 2019. aasta mais kokku 6,29 miljonit eurot ja see moodustas 91,4% kogukäibest.

Muudest riikidest olid suurima käibega Läti (käive 2019 mai: 0,19 miljonit eurot), Belgia (0,08 miljonit eurot), Prantsusmaa (0,07 miljonit eurot) ja Kreeka (0,07 miljonit eurot).

PRFoods mängib tütarfirmade juhatuse liikmed ümber

PRFoodsi tütarfirmade Vettel OÜ, Trio Trading Ab Oy ja Heimon Kala Oy juhatuse esimeheks saab Jarkko Alho. Samuti valitakse Alho alates 1 . juulist Rootsi tütarettevõtja Överumans Fisk AB juhatuse liikmeks.

Jarrko Alho on kalatööstuse pikaajalisega kogemusega tippjuht, varem on ta juhtinud Apetit Kala Oy kaladivisjoni (2014–2017). Aastatel 2017–2018 oli Alho Finnforel Oy tegejuht ja pärast seda Apetit Ruoka Oy arendusjuht.

“Jarkko Alho ülesanneteks on PRFoods Eesti ja Soome ettevõtete äritegevuse ühendamine ja sünergiate loomine, eriti tootearenduses ja müügis nii koduturul kui ka eksporditurgudel,” kirjutati börsiteates.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960