Autor: Põllumajandus.ee • 20. juuni 2019

M.V.Wool: raport kinnitab, et listeeriaprobleem ilmnes Euroopa jae- ja hulgikaubanduses

Kalatoodete ettevõte M.V.Wool AS tutvus põhjalikult Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) avaldatud raportiga ja ettevõte on veendunud, et kalatoodete valmistamisel on M.V.Wool täitnud kõiki toiduainetele kehtestatud veterinaar- ja ohutusnõudeid.
M.V.Wooli tootmine
Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Ka raporti andmed kinnitavad, et piirnormi ületav listeeriabakter esines Euroopa jae- ja hulgikaubanduses, mitte kalatööstuses. M.V.Wooli toodete kvaliteeti kinnitavad senised lugematud kontrollid, teatas ettevõte.

LOE LISAKS:

Karmide süüdistuste all tootja: vaatame, kui pikaks sõda läheb

„Meie jaoks on raportis esitatud etteheited kvaliteedi osas arusaamatud. Euroopa Liidus on lubatud listeeriabakteri sisaldus 100 ühikut (Lm (cfu/g)) ning raport kinnitab, et kalatöötleja ruumides võetud proovides jäi näitaja alla 10 ühiku ning paaril korral ulatus 40 ühikuni. Küll esinesid piirnormi ületavad näitajad Prantsusmaa jaekaubandusettevõttes (näitaja 400 ühikut) ning Taani hulgikaubandusettevõttes (üle 570 ühiku). Mõlemal juhul on meil dokumentaalne tõestus, et antud kauba säilitamise temperatuuri on rikutud. Oma tootmises tagame me õige külmaahela, kuid meil on võimatu kontrollida, mis toimub kauba saajate juures,“ ütles M.V.Wooli juhataja Mati Vetevool.

„M.V.Wooli kvaliteeti kinnitavad sertifikaadid ja sõltumatu auditid ning töötame pidevalt selle nimel, et kohalikul turul ja välisriikides müüdav toodang oleks tarbijatele ohutu. Kusjuures viimasel kolmel kuul läbi viidud kontrollides on listeerianäitaja meie toodetes olnud ümmargune null,“ lisas Vetevool.

Vetevoolu sõnul on Eesti veterinaar-ja terviseamet küsinud kolm korda Taani veterinaarametilt materjale, mis puudutavad M.V.Wooli, kuid neid ei ole senimaani edastatud.

M.V.Wool tegeleb kalatoodete töötlemise, pakendamise ja müügiga. M.V.Wool kontrollib pisteliselt ka toorkalas bakterite esinemist, kasutades selleks ametlikult akrediteeritud toidulaboratooriume.

Vetevool märkis, et lisaks kvaliteedi tagamisele tootmispoolel toimetatakse kalatooted edasimüüjateni spetsiaalsetes külmutusautodes, et tagada toodete õige säilitustemperatuur, vastavalt tootele kas vahemikus 0 kuni 4 kraadi või sügavkülmutatuna -18 kraadini. „Küll ei suuda me kontrollida edasist müügiahelat ning saame vaid kontrollida edasimüüja ladu“.

M.V.Wool müüb kalatooteid praegu 7 välisriiki. Ettevõte on viimasel viiel aastal investeerinud tootmise kaasajastamisse kokku 2,5 miljonit eurot. Harkus asuv tootmishoone omab IFS Food sertifikaati, mis on kõrgeim toidutööstustele antav sertifikaat.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105