Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 2. juuli 2019

Suur fotogalerii: CEREALS 2019 – mess vihmasajus ja laus poris

12.-13. juunil toimunud CEREALSi mess Inglismaal võttis meie põllumehi vastu vihmasajuga ja porise messialaga. Vaatamata kehvale ilmale oli messil palju uut ja põnevat mida uudistada.
Cerealsi mess Inglismaal.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Teraviljakasvatusele suunatud mess Cereals on suurim põllumajandusmess Ühendkuningriigis. Vaatamata vihmale külastas messi pea 17 000 külastajat. Eesti põllumehed viis messile Syngenta Eesti esindus.

Messil tutvustasid uusi tera- ja kaunviljasorte ning vähesel määral ka muid kultuure, nagu peet, kartul ja heintaimed ning taimekaitselahendusi neile kultuuridele, ka meil Eestis tuntud firmad – Syngenta, BASF, Bayer, Corteva, KWS jt. Tänavu oli palju eksponente, kes lisaks tavasortidele näitasid ka maheviljelusse sobivaid sorte ning pakkusid erinevaid looduslähedasi ja keskkonnasõbralikke taimekasvatus- ja kaitse lahendusi.

Syngenta alal said meie põllumehed näha lausa seitset uut teraviljasorti, millest kaks hübriidotra olid alles hiljuti lisatud Briti Põllumajanduse ja Aianduse Arengu Nõukogu soovitatavasse 2019/20. aasta nimekirja - SY Kingsbarn ja SY Baracooda ning alles sordinimekirja kandmist ootav SY Kingston. Ka sai esmakordselt näha uut talinisu sorti SY Insitor, mis on paindliku külviajaga ja suure saagikusega söödavilja sort.

Eesti põllumeeste grupile uusi sorte ja taimekaitselahendusi tutvustanud Syngenta ärijuht Rob Farrow rääkis pikemalt lahti uute õlleotrade eelised. Neid oli messil sel aastal kolm. Pikemalt tutvustas ta õlleotra ’Electrum’ ja söödaks sobivat, vähenõudlikku hübriidtaliotra ’Bazooka’.

Ka sai Syngenta alal näha mitmeid erinevaid taimekaitsekatseid, näiteks puhtimisvahendite omi.

LOE LISAKS:

Teraviljakasvatajad Inglismaal uusi teadmisi hankimas

Edukas aasta taimekaitsevahendite tootjale

Corteva Agriscience oli messil esitlemas talirapsile sobivat herbitsiidi Belkar, mis hävitab erinevaid kaheidulehelisi umbrohtusid ja on ette nähtud kasutamiseks sügisel. Toode toimib lehtede kaudu ega oma mulla mõju, seetõttu on see eriti sobiv neil juhtudel, kui sügis on soe ja kuiv ning mullas on vähe niiskust. Ka sai nende alal näha näiteks rapside katseid erinevate biostimulantidega.

Corteva alal sai näha erinevaid rapsisorte ja katseid.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Ka Bayeri alal oli mitmeid erinevaid katseid. Uutest sortidest sai näha katselappe nelja uue DEKALBi rapsisortiga - DK Exstar, DK Expansion, DK Exsteel ja DK Extremus. Veel olid tehtid katsed ka Clearfieldi sortidega DK Impressario CL, DK Platinium, HOLL ja V352OL.

Bayeri alal oli mitmeid DEKALBi rapsisorte võimalik vaadata.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Moodsat põllutehnikat näitasid messil Väderstad, Lemken, New Holland, Horch, Fendt, McHale, BKT jt. Kahe päeva jooksul sai näha ka taimekaitsepritside töödemosid. Loomulikult toimusid messil mitmed seminarid ja erinevad töötoad.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960