Autorid: Põllumajandus.ee , Metsamajandusuudised.ee • 18. juuli 2019

Metsamajandajate konkurss näitab erametsade mitmekesisust

Eesti Erametsaliit ja Erametsakeskus korraldavad juba 26. korda parimate metsamajandajate konkurssi. Tänavu on osalemas 13 metsaomanikku Eesti erinevaist paigust.
Vasakult: Põlvamaa metsaomanik Martin Kalk ja hindamiskomisjoni liikmed Tiit Kosenkranius, Lauri Salumäe ja Viio Aitsam.
Foto: Kertu Kekk

Parima metsaomaniku tiitlile kandideerivad metsaomanikud Harju-, Ida-Viru-, Jõgeva-, Lääne-, Põlva-, Pärnu-, Viljandi- ja Võrumaalt.

Kõiki osalejaid külastab suve jooksul neljaliikmeline komisjon, kes tutvub kandidaatide ja nende metsadega ning hindab nende viimaste aastate metsamajanduslikke töid ja muid metsa erinevate väärtustega seotud tegevusi. Arvesse võetakse ka metsaomanike põhimõtteid ja väärtushinnanguid metsade majandamisel, panustamist kogukonna ja maaelu arengusse ning traditsioonide hoidmisse.

Hindamiskomisjoni kuuluvad sel aastal metsaomanik ja pikaajaline metsakonsulent, metsaühistu Ühinenud Metsaomanikud juhatuse liige Tiit Kosenkranius, vabakutseline metsandusajakirjanik Viio Aitsam, metsakorraldaja ja 2018. aasta parim metsamajandaja Lauri Salumäe ning Erametsakeskuse kommunikatsioonijuht Kertu Kekk.

Juba toimunud külaskäigud on näidanud erametsade ja metsaomanike eriilmelisust – ühesuguseid metsi, majandamispõhimõtteid või metsakasvatuslikke lähenemisi erametsadest ei leia ning igal metsaomanikul on oma nägemus, kes, kuidas ja miks tema metsas toimetama peaks.

Praeguseks on hindamiskomisjon jõudnud külastada 6 kandidaati, augusti alguses minnakse tutvuma veel 7 metsaomanikuga. Kuigi kõik metsaomanikud on nii oma metsa kui põhimõtete poolest piisavalt erinevad, leidub siiski ka palju sarnaseid jooni. Nagu ka varasematel aastatel on näha selget mustrit, et metsaomanikud on valmis oma metsa kasvamisse ja kasvatamisse panustama ning vajalikud metsatööd kas ise või metsaühistu abil ette võtma. Palju ongi esile tõstetud just metsaühistute abi metsa majandamisel, sest omanikud, kes igapäevaselt oma metsast kaugel asuvad või kellel teadmistest, oskustest või kõige rohkem ajast puudu jääb, on ühistu näol leidnud endale metsaasjade ajamisel usaldusväärse partneri.

Kurvastav on aga asjaolu, et eranditult kõik tänaseks külastatud kandidaadid tõid ühe metsaga seotud murena välja tüütud helistajad, kes metsa „võileivahinnaga“ ära tahavad osta. Seetõttu kordamegi juba varasemalt Erametsakeskuse poolt antud soovitust tüütutelt helistajatelt nõuda oma andmete kustutamist ning kõnede jätkudes nendest Andmekaitse Inspektsiooni teada anda.

Metsamajandajate konkursi võitja selgub 24. augustil Rakveres toimuval kogu pere metsapäeval. Sama päeva hommikupoolikul on võimalik külastada mullu parima metsamajandaja tiitli võitnud Mäehansu talu peremehe Lauri Salumäe metsa. Rakverest saab Mäehansule kohale sõita ka bussiga. Täpsemat infot ekskursiooni kohta leiab augustis Eesti Erametsaliidu kodulehelt.

Kertu Kekk, Erametsakeskus

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960