Autor: Põllumajandus.ee • 23. juuli 2019

Maaelu tulevik on noorte kätes

Eestis on põllu- ja maamajandusvaldkonna erialasid võimalik õppida mitmetes heades koolides. Millistel erialadel ja miks peaks sinna õppima minema, kirjutab maablogis maaeluminister Mart Järvik.
Olustvere koolis saad õppida praktilist põllumajandust.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Elu maal viivad edasi tugevad ja tegusad kogukonnad, kuhu vajame noori liidreid. Põllumajandus, kalandus, toidutootmine ja toidukultuur moodustavad jätkuvalt olulise osa Eestist. Praegune elu maal erineb paljuski varasemast. Tänapäevane tipptasemel tehnoloogia on kasutusel nii laudas, põllul, metsas kui aias. Digilahendused on maaelu igapäevane osa. Kahtlemata ei tohi unustada maaelu romantilist külge ning ilusat Eestimaa loodust. Maaelu on väga mitmekesine – lisaks põllu- ja metsandussaaduste tootmisele ja töötlemisele saab tegeleda maaturismi arendamisega, aiandusega või mesindusega. Populaarsust koguvad nii lamba- kui hobusekasvatus, eksootikat soovijatel on võimalus kasvatada näiteks jaanalinde või alpakasid.

Põllu- ja maamajanduserialade õpe on kõrgetasemeline

Kutseõppeasutustes on kaasajastatud õppeklassid ja praktikabaasid. Lisaks põllumajandusele saab õppida maastikuehitust, aiandust, mesindust, toiduainete töötlemist, hobuhooldamist, kalakasvatust, veterinaariat ning muid huvitavaid erialasid. Praktilise kogemuse saamiseks kasutatakse erinevaid kaasaegseid põllutöömasinaid ja haakeriistu; traktoreid, kombaine, kultivaatoreid väetisekülvikuid, randaale, ning taimekaitsepritse ja muud tehnikat. Nüüdisaegne tehnika on pärit firmadelt Valtra, John Deer, Väderstad, Claas, New Holland, Amzone, Lemken ning Hors. Samuti on koolidel olemas erinevad simulaatorid, millega saab virtuaalmaailmas vilja koristada, metsatöid teha või aias toimetada. Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolis saab alates septembrist õppida toiduainete tehnoloogia eriala uuel õppekaval.

Põllu- ja maamajanduserialadel on võimalik ka kõrgharidust omandada

Eesti Maaülikoolis ja Tallinna Tehnikaülikoolis on võimalik õppida toidutehnoloogiat ja -arendust, rakenduskeemiat, toidu- ja geenitehnoloogiat, põllumajandussaaduste tootmist ja turustamist, kalandust ja rakendusökoloogiat, loomakasvatust, toiduainete tehnoloogiat, vesiehitust- ja veekaitset, metsandust ja muud huvitavat.

Parimad väärivad tunnustamist

Igal aastal toimub maaeluministri vastuvõtt parimatele lõpetajatele. Sellel aastal tunnustasin tänukirjaga 18 lõpetajat. Loodan, et need noored seovad oma tuleviku valitud erialaga.

Vastuvõtud kutsekoolidesse käivad kuni augustikuuni

Kutseharidus.ee jagab hariduse teemasid oma facebooki lehel.

Maaülikooli ja Tehnikaülikooli vastuvõtud on praeguseks läbi, aga võimalik, et tehakse veel lisa vastuvõtte. Tasub jälgida koolide kodulehekülgi: Eesti Maaülikool ja Tallinna Tehnikaülikool.

VAATA VIDEOSID: Tutvu koolide ja erialadega!

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli tutvustav videoklipp.

Järvamaa Kutsehariduskeskust tutvustav videoklipp.

Luua Metsanduskooli tutvustavad videoklipid leiad SIIT ja SIIT.

Räpina Aianduskooli tutvustav videoklipp.

Allikas: Maablogi

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960