Autor: Rait Kondor • 9. august 2019
Kraft Heinz on tuntud ketšupitootja.
Foto: REUTERS/Arnd Wiegmann

Toiduainete suurtootjalt kehvad tulemused

Pakendatud toiduainete suurtootja Kraft Heinz andis neljapäeval teada nõrgast müügikäibest, mis sundis firmal mitme äriüksuse väärtust maha kirjutama ning loobuma varem avaldatud aasta finantsprognoosist.

Kraft Heinzi aktsia langes rekordmadalale, kui firma teatas juba 12. kvartalit järjest suhteliselt nõrkadest müügitulemustest.

Kraft Heinz, mille suurimaks investoriks on Warren Buffetti Berkshire Hathaway, on tunda saanud konkurentsi kasvu kaupluste enda brändidelt, muutunud tarbijaeelistustest ning madalamtest investeeringutest oma brändi reklaamimisse seoses suure kulude kärpimise programmiga, mis on tehtud Brasiilia erakapitalifirma 3G Capitali poolt seatud juhatuse juhtnööride järgi, kirjutab Reuters.

Teise kvartali tulemuste aruanne, mille avaldamine lükkus edasi seoses sisemise juurdlusega firma arvestuspraktikate osas tõi need asjaolud välja ning lükkas aktsia hinna päeva alguses üle 15% allapoole.

„Tervikuna olema käesoleva aasta finantstulemuste osas oleme rahulolematud,“ ütles firma finantsjuht David Kopf, kes on 3G Capitali partner, mis nimetati sellesse rolli 2017. aastal, kui Kopf oli 29-aastane. Knopf nimetas Kraft Heinzi kasumilangust „lihtsalt lubamatuks“ ning lisas, et müüki hoidis tagasi USA ja Kanada jaekaupmeeste laovarude kärpimine.

Kraft Heinz ütles, et loobub varem teada antud terve majandusaasta prognoosist mis nägi ette kohandatud intresside, maksude, allahindluse ja amortisatsiooni eelseks kasumiks (EBITDA) 6,3 kuni 6,5 miljardit dollarit. Samuti teatas ettevõte, et esimesel poolaastal vähenes puhaskasum poole võrra.

Teises kvartalis kirjutas firma maha 744 miljonit dollarit USA sügavkülmutatud toodete, Ladina-Ameerika ekspordiüksuse, Brasiilia äriüksuste ja muude äriüksuste väärtusest. Samuti kirjutati maha ligikaudu 474 miljoni dollari ulatuses kuue kaubamärgi, sealhulgas Velveeta ja Cool Whip, väärtusest.

See tähendab Kraft Heinzi teist suuremat varade väärtuse maha kirjutamist peale 21. veebruari, kui firma kirjutas maha 15,4 miljardit dollarit oma Krafti ja Oscar Mayeri kaubamärkide väärtusest. See täi ka USA aktsiate ja börsi järelevalvekomisjoni uurimise firma raamatupidamispraktikatesse.

Kraft Heinzi teise kvartali puhaskasum langes aastaga üle 51%, 854 miljoni dollarini ehk 70 sendini aktsia kohta. Ilma erakorraliste kirjeteta teenis firma 1,44 dollarit kasumit aktsia kohta. Firma netokäive langes aastaga 5%, 12,37 miljardi dollarini. Kraft Heinz ütles, et ootab paremat teise poolaasta müügikäivet ning kasumi kasvu.

Kraft Heinzi aktsia langes päeva alguses 15,4%, 26,12 dollarini, kuid päeva teises pooles aktsia mõnevõrra taastus, olles veidi enne börsipäeva lõppu 9,3% miinuses, 28 dollari peal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960