Autor: Põllumajandus.ee • 23. august 2019

Kurgja talupäeval saab näha ja teha ehtsaid talutöid

Laupäeval, 24. augustil kell 12-16 toimuvad Kurgjal C.R. Jakobsoni talumuuseumis traditsioonilised talupäevad, kus demonstreeritakse rukkitöid, rehepeksu, valmistatakse leiba, võid ja sõira, saab hobusega künda ja palju muud toimetada, mis taluelu juurde käib.
C.R. Jakobsoni talumuuseum Kurgjal.
Foto: Urmas Luik / Parnu Postimees

Tänavu toimub talupäev juba 26. korda. Alguse sai selle päeva tähistamine 3. septembril 1994, ajendiks muuseumi värskelt soetatud rehepeksumasin. Toonasele direktorile Heldur Hiisile tuli mõte näidata rahvale tõeliselt töötavat rehepeksumasinat. Lisaks sai näha kangastelgedel kanga kudumist, aidas pesurullimist, veskis leiva küpsetamist ja vitstest korvipunumist. Esines ansambel Linnutaja ja kohalikud taidlejad.

Selline ettevõtmine meeldis rahvale sedavõrd, et korraldame seda päeva siiani. Alati on rehepeks, seal kõrval saab näha ka kooditamist ja viljarabamist. Veskis küpsetab Aino Kiltsman leiba tänase päevani. Saunas näeb vanamoodi pesupesemist palis pesulaua ja omakeedetud seebiga. Aastaid on kohal käinud mesinikud Ülle ja Vahur Talimaad. Nendelt saab meetooteid osta ja infot mesinduse kohta. Sel päeval on avatud ka Jakobsoni mesipuudemaja. Muuseumis peetavate maatõugu veiste piimast valmistatakse võid ja sõira. Kohal on sepp Jaan Kukk väliääsiga ja muheda jutuga, kes lubab ka külastajal sepatööle käe külge panna. On valmistatud sepanaelu ja tegija saab oma nimetähed naelale peale lüüa.

Aastate jooksul on lisandunud töid, mida näidata ja käsitöölisi, kes oma tegevust tutvustavad. Alati on avanud päeva ansambel Linnutaja kontsert ja päeva jooksul on silmarõõmu pakkunud erinevad taidlejad. 2016. aastast alates on meil taluturg, kus kohalikud talunikud oma talutoodanguga kauplevad. Laste seas on populaarsust kogunud hobusõit muuseumi hobusega.

„Sel aastal räägib Kalju Laiapea viljatöödest – mis on rukkiviht, rukkihakk ja kuidas neid kokku seotakse. Muuseumi mehed panevad rehepeksumasina rahva silme all käima ja lähebki rehepeks lahti. Seda korratakse uuesti kell 15.00, et hilisemad tulijad ka näeksid ja kuuleksid. Toimuvad põllutööd. Raivo Sipelga külvab rukist ja veidi hiljem algab rukkilõikusmasina demonstratsioon. Seejärel tuleb hobusega kündmine ja saab osaleda künnivõistlusel. Parim kündja - kes sirgeima vao teeb - saab auhinna. Võistluse viib läbi Vello Tamm. Seejärel käivitatakse laastulõikamismasin ja huvilised näevad kuidas katuselaastu lõigatakse," rääkis muuseumi giid Ingrid Viire.

Talupäeval saab näha ja proovida töid, mida meie maal on talus ikka tehtud, et lõpuks leib ja leivakõrvane lauale saaks ning talus hubane elada oleks.

Uuri lisa muuseumi kodulehelt.

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105