Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 20. september 2019

Börs: Piimahinnad on korraliku hoo sisse saanud

Nädala börsiuudised: toidunisu hinnad hakkasid taastuma; Strategie Grains tõstis ELi teraviljatoodangu prognoose; piimahinnad on korraliku hoo sisse saanud; puuvilla hinnad kukuvad; kakao kallines järsult; saudide vastu suunatud rünnakud tõstis järsult kütusehindu.
Piimahinnad on korraliku hoo sisse saanud.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Toidunisu hinnad on septembri alguses saavutatud madalpunktist taastuma hakanud. Väga selget põhjust selleks ei ole ning tõenäoliselt on see suuresti ülespidine tehniline korrektsioon, sest varasem langus on olnud nõnda sügav.

•Piimahinnad tõusid GDT oksjonil 2 protsenti. Euroopas on kooritud piima pulbri hinnatõus järsult kiirenenud.

•Puuvilla hinnad on tänavu kaubandussõja tõttu kukkunud ligi 20 protsenti. Põhjuseks kaubandussõda ja väga soodsad ilmastikuolud.

•Saudi Araabia vastu suunatud droonirünnakud tõstsid nafta hinda järsult, mille tõttu hakkasid tõusma ka kütusehinnad.

Toidunisu hinnad hakkasid taastuma

Euronexti toidunisu futuurid tõusid selle nädala lõpus viimase kuu kõrgeima tasemeni, sest Maroko teatas, et alustab järgmisel kuul oma impordi hooajaga. See tekitas optimismi, et nõudlus Prantsusmaa nisu järele paraneb.

Detsembrikuu toidunisu hind tõusis nädalaga kokku 0,9 protsenti, 171,75 euroni tonnist. Vahepeal jõudis futuur ka 172,5 euroni – see on tase, mis saavutati viimati 19. augustil. Tehnilist pilti vaadates on 172 euro juures tugev vastupanutase ning sellelt tasemelt tagasipõrkumine andis negatiivse signaali, ütlesid kauplejad.

“Tundub, et hinnatugevus on osalt seotud Maroko uudistega,” ütles üks futuuride maakler Reutersile. “Argentina nisu on jätkuvalt veidi kallim ning see võib Prantsusmaale Põhja- ja Lääne-Aafrikas veidi ruumi juurde anda.”

Ühtlasi kinnitas Maroko valitsus, et pehme nisu tollimaksu vähendatakse 135 protsendilt 35 protsendini. Põhjuseks kehv kodumaine tootmine, mis peaks impordile hoo sisse lükkama.

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn).
Foto: Äripäev AS

Strategie Grains tõstis ELi teraviljatoodangu prognoose

Analüüsifirma Strategie Grains tõstis sellel nädalal ka Euroopa Liidu pehme nisu toodangu- ja ekspordiprognoose. Samas suurendati ka ELi nisuvarude prognoose, sest konkurents on suur – nii teistelt tootjatelt kui ka teraviljadelt.

Pehme nisu toodanguprognoosi tõsteti 1,6 miljoni tonni võrra, 144,5 miljoni tonnini. Kogu nisutootmine peaks ulatuma aga 152 miljoni tonnini.

Ekspordiprognoosi tõsteti miljoni tonni võrra. Samuti suurendati maisi ja odra tootmis- ja ekspordiprognoose.

Piimahinnad on korraliku hoo sisse saanud

Sellel nädalal toimus ka järjekordne Global Dairy Trade piimahindade oksjon, kus hinnad tõusid kiireimas tempos alates juuli keskpaigast.

GDT hinnaindeks kallines 2 protsenti ning keskmiseks müügihinnaks kujunes 3303 dollarit tonnist, selgub teisipäeval korraldatud oksjoni tulemustest. Eelmisel oksjonil langesid hinnad 0,4 protsenti.

Täispiima pulbri hind tõusis 1,9 protsenti, 3133 dollarini tonnist.

“Hinnatõus tundub olevat seotud müüdavate mahtude vähenemisega, kui võrrelda neid eelmise oksjoniga,” ütles Uus-Meremaa piimaturu analüütik Robert Gibson.

“Üllatav oli see, et ka kooritud piima pulbri hinnad tõusid, kuigi turud seda ei oodanud,” nentis Gibson. Kooritud piima pulbri hind lisas 3,4 protsenti ja tonn maksab 2599 dollarit.

Euroopas on piimahinnad viimase kahe nädala jooksul kiiresti tõusnud. Kooritud piima pulbri oktoobrikuu futuur on jõudnud juba 2320 euroni tonnist.

Kooritud piima pulbri oktoobrikuu futuur (€/tonn). Allikas: EEX.

Puuvilla hinnad kukuvad

Puuvilla hinnad on viimasel ajal langenud ning põhjuseks on USA-Hiina kaubandussõda. Sellel nädalal langus jätkus, kirjutab Reuters.

Hiina teatas, et tühistab USAst tehtud puuvillakiu ostud. Tõsi, osalt piiras langust asjaolu, et USA eksport on olnud oodatust veidi parem. Puuvilla detsembrikuu futuuri hind kauples neljapäevaks 60,33 dollarisendil naelast.

“Ekspordimüük oli nõrgem, sest Hiina otsustas oma tellimused peatada. Ilmastik on samuti väga hea, mis on saagi kvaliteeti tõstnud,” ütles Varner Brokerage’i president Rogers Varner.

Puuvilla hinnad on tänavu kaubandussõja tõttu odavnenud ligi 18 protsenti.

Puuvilla hinnad New Yorgis.
Foto: Äripäev AS

Teistest toorainetest kallines Euronexti maisi novembrikuu futuur 0,2 protsenti, 163,25 euroni tonnist. Rapsiseemnete hind jätkas tõusu ning lisas 1 protsendi, 386,5 euroni tonnist. Valge suhkru hind lisas Londoni börsil 1,2 protsenti ja tonn maksab 324 dollarit.

Kakao tonnihind tõusis aga lausa 9,8 protsenti, 2465 dollarini tonnist. Tegemist on kõrgeima tasemega alates 26. juulist. Tegemist on tehnilist laadi taastumisega, sest augustis jõudsid hinnad madalpunkti. “Väljavaade on neutraalne, sest pakkumine on positiivne,” ütles Fitch Solutions.

Nafta kallines järsult

Nafta hinnad tõusid sellel nädalal järsult, sest nädalavahetusel toimusid Saudi Araabia naftarajatiste vastu droonirünnakud.

Brenti toornafta tõusis nädalaga 8,2 protsenti ja WTI lisas 7,5 protsenti. Kummagi barrel maksis reedeks vastavalt 64,86 ja 58,74 dollarit.

Brent ületas esmaspäeval mõneks ajaks ka 70 dollari taseme. Kolmapäeval aga selgus, et Saudi Araabia suudab oma naftatootmise taastada oodatust kiiremini, mis pani hinnad uuesti langema.

Nädalavahetusel toimusid Saudi Araabia Abqaiqi ja Khuraisi naftarajatiste vastu droonirünnakud, mis põhjustasid suuri tulekahjusid. Rünnaku eest võtsid vastutuse Jeemenis tegutsev Houthi rühmitus, kes on saudide vastu võidelnud juba 2015. aastast saati.

Rotterdami 95 bensiini hind lisas 8,5 protsenti ja tonn maksab 631,3 dollarit. Diislikütus ja kerge kütteõli kallinesid vastavalt 7,3 ja 7,7 protsenti – tonnihinnad kummalgi 617 ja 612 dollarit.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960