Autor: Äripäev • 23. september 2019

Lätis mõisteti süüdi esimene orjapidaja

Foto: Rupert Trischberger, Panthermedia
Lätis sai reedel lahenduse esimene moodsa aja orjandusjuhtum, kirjutas Läti ringhääling.

Lätis mõistis kohus reedel kaks aastat tingimisi vangistust mehele kahe inimese orjastamise eest piimafarmis, teatas LETA.

Kohus kohustas teda maksma kompensatsiooniks 1330 eurot, samuti tuli tal hüvitada moraalne kahju summas 500 eurot meestöötajale ja 1000 eurot naistöötajale.

Süüdistatav ennast süüdi ei tunnistanud. Otsust saab kümne päeva jooksul edasi kaevata.

Varem on kirjutatud, et juhtum puudutab naist nimega Agrita ja meest nimega Gunars, mõlemad vanuses 60. Nad töötasid Mežmali talus aastatel 2016 ja 2017 mitteametlikult lüpsjatena. Nad elasid talus ja said tasuks vaid osa sellest summast, mida neile lubati. Nende elamistingimused olid kohutavad.

Gunarsile lubati tasu 18 eurot päevas 46 lehma lüpsmise ja vasikate eest hoolitsemise eest. Ta töötas farmis kaks nädalat, mille eest talle piisavalt tasu ei makstud, lisaks olid tema elutingimused antisanitaarsed ja piisava kütteta. Selle kahe nädala jooksul toitus Gunars piimast ja naabrite antud toidust.

Agrita töötas samas kohas varsti pärast Gunarsi lahkumist alates 2016. aasta detsembrist. Temale lubati palgaks 15 eurot päevas. Talle maksti 50 eurot kuni aprillini ja toodi iga kahe nädala tagant süüa.

Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Turunduslahenduste osakondTel: 6670 105