Autor: Põllumajandus.ee • 24. september 2019

Maapiirkondades peab olema tagatud pangateenuste paindlik kättesaadavus

Riigikogu maaelukomisjoni ja rahanduskomisjoni ühisistungil käsitleti maapiirkondades pangateenuste tagamist, mis on seotud eelkõige viieeuroste rahatähtede kättesaadavusega sularahaautomaatides.
Viieeuroseid on käibel järjest vähem. Vähemalt nii tundub.
Autor: Pixabay

Maaelukomisjoni esimehe Tarmo Tamme sõnul on nimetatud probleem eriti aktuaalne maapiirkondades. „See puudutab nii erinevate pankade automaatide paigutust kui ka nendest kupüüride kättesaadavust. Väikeste kupüüride puudumine võib vallandada ahelreaktsiooni, mis tekitab maapiirkondades elavatele inimestele liigseid probleeme,“ ütles Tamm. Ta tõdes, et pangaliidust saadud andmete põhjal on küll üle Eesti 750 pangaautomaati, kuid siiski tekkivad probleemid seoses kupüüride lõppemisega või universaalsete automaatidega, kus on nii raha sisse maksmise kui ka väljamaksmise võimalused.

Rahanduskomisjoni esimees Aivar Kokk tõi esile mitmed positiivsed suunad seoses sularaha kasutamisega. „Pankadest on teinud tänuväärset tööd LHV ja COOP pangad sularahaautomaatide tegevuse kavandamisel. Esile tuleb tõsta COOP-i kauplusi, Grossi Toidukaupu, Meie Toidukaupu, R-Kioskeid ja veel teisi ettevõtteid, kes oma süsteemi kaudu võimaldavad välja võtta erineva suurusega sularahakupüüre. Pangaliidu andmeil on neid poode või tanklaid üle 780-ne,“ ütles Kokk. See annab maal elavatele inimestele paindliku võimaluse oma tegevust kavandada.

Arutelu käigus tõdeti, et viieeuroste kupüüridega seotud probleem kerkis avalikkuses esile seoses vajaliku informatsiooni puudumisega erinevate pankade sularahaautomaatide kohta, kust on võimalik väikseid kupüüre välja võtta, samuti missugustes kauplustes ja teenindusettevõtetes saaks probleemi lahendada.

Komisjonide ühisistungil osalesid ka Eesti Pangaliidu juhatuse esimees Erki Kilu ja liidu tegevjuht Katrin Talihärm. Komisjonid tegid Pangaliidule ettepaneku parandada teavitust sularahaautomaatide võimaluste kohta ning viia pankadeni sõnum, et vähemalt kuu alguses, kui on pensioni ja toetuste maksmise aeg, tuleks jälgida, et automaatides oleks vajalikul hulgal väiksemaid kupüüre.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid AunapPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Kim LaanveeReklaamimüügi projektijuhtTel: 588 07 751