Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 7. oktoober 2019

Kanepiaktsiad – lõhkenud mull või hea ostukoht?

Kanepifirmade aktsiad on pärast eelmise aasta eufooriat tänavu järsult odavnenud.
Foto: Shutterstock
Eelnevatel aastatel heldelt investorite kukruid täitnud kanepiaktsiad on aastaga odavnenud poole võrra. Pikaajalisel investoril ei tasu aga veel püssi põõsasse visata, sest sektorile oodatakse helget tulevikku.

Kanepifirmade majandustulemused on olnud oodatust kehvemad, sektorit on tabanud mitu skandaali ning investorite seas levib pessimism – paljud usuvad, et aktsiad on ikka veel ülehinnatud ning kiire tõus pole õigustatud. Peavalu tekitavad ka pangandusega seotud regulatsioonid.

Samas on ka palju positiivset. Kanepiturg peaks prognooside kohaselt praeguselt tasemelt neljakordistuma ja ekspertide hinnangul jätkub trend, kus aina rohkem riike muutub meditsiinis ja mõnuainena kasutatava taime suhtes leebemaks.

Pessimism levib

Just need faktorid panid turu mullu sügisel kiiresti tõusma. Nüüd on kanepifirmade väärtus pooleks lõigatud. Wall Streeti investorid, kes on viimastel aastatel kanepiaktsiatesse ära armunud, on kahtlema hakanud.

Näiteks alandasid Bank of America Merrill Lynchi analüütikud Christopher Carey ja Lisa Lewandowski alandasid eelmise nädala alguses maailma suurima kanepifirma Canopy Growthi aktsia hinnasihti, ühtlasi loobuti ostusoovitusest ning aktsiale anti neutraalne hinnang. Analüütikute sõnul on Wall Streeti ootused kaugelt liiga kõrged.

Tõsi, Carey ja Lewandowski ootavad, et ettevõte ja Kanada kanepiturg jätkavad kasvu. Samas ei ole see nende hinnangul piisav, et õigustada hinnatõusu jätkumist.

Meeletu tõus ja langus

Eelmise aasta optimismi iseloomustab hästi Tilray aktsia – see tõusis kolme kuuga 400 protsenti ning vahepeal ületas ettevõtte turuväärtus 20 miljardi dollari piiri, mis on võrreldav lennufirma American Airlinesi väärtusega. Tilray käive oli 2018. aastal umbes 200 miljonit dollarit, American Airlinesi oma aga 45 miljardit. Nüüd on Tilray turuväärtus kukkunud 2,4 miljardile dollarile.

“Kanada kanepitööstuse kasv võib aasta teises pooles aeglustuda või isegi seiskuda. Me arvame, et see trend mõjutab ka Canopyt, aga Wall Street ootab jätkuvalt kõrgeid kasvunumbreid,” kirjutasid nad klientidele saadetud kirjas. Aeglustumise üheks põhjuseks on analüütikute sõnul e-sigarettide negatiivne mõju tervisele, mis võib regulaatorid ka kanepi suhtes karmimaks muuta.

Turg kasvab robinal

Samas tasub välja tuua, et ülemaailmne kanepimüük on viimase nelja aastaga kolmekordistunud. Prognoositakse, et sektori kiire kasv jätkub ka pikemas perskeptiivis.

Arcview Market Researchi andmetel ulatus globaalne kanepiturg mullu 10,9 miljardi dollarini. Analüüsifirma prognoosib, et 2024. aastaks ulatub müük juba 40 miljardi dollarini. Tõsi, see kasv võib olla aktsiahindadesse suuresti sisse arvestatud, aga hiljutist langust silmas pidades tasub pikaajalisel investoril kanepiturul silm peal hoida.

Analüütikutel on raske prognoosida, millised ettevõtted suudavad kasvu enda kasuks pöörata. Seetõttu on ka investoritel sektori pealt raske kiiret teenistust saada. Tegemist on riskantse sektoriga ning investeerimisotsus tuleks enne põhjalikult läbi kaaluda.

Kehvad majandustulemused ja illegaalne kasvatus

Kanadas, kus vabaajakanep eelmisel sügisel legaliseeriti, on ettevõtete majandustulemused olnud oodatust kehvemad. Sektori mainele mõjus halvasti ka Canopy tegevjuhi Bruce Lintoni vallandamine juulis ja CannTrust Holdingsi illegaalne kasvatus.

“Kõik need sündmused mõjutavad sektorit negatiivselt,” ütles õigusfirma Cole Schotzi kanepisektori jurist Rob Di Pisa MarketWatchile. “Need on toimunud üksteise järel.”

Lintonit peeti legaalse kanepi eestkõnelejaks, sest ta juhtis maailma suurimat kanepifirmat ja esines palju ka meedias. Kuna majandustulemused on olnud kehvad, siis sunniti ta lahkuma. Uudis tuli paljudele investoritele suure üllatusena ning hakati spekuleerima, et sektori suurem kasv ja edulugu on juba läbi saanud.

Eriti suure löögi on saanud CannTrusti aktsia, mille turuväärtus on kukkunud enam kui 1,5 miljardilt dollarilt 150 miljonile dollarile. Nimelt konfiskeerisid Kanada ametivõimud juulis 5 tonni ettevõtte kanepit, sest avastati, et taimi kasvatati litsentseerimata ruumides. Olukord on pärast seda hullemaks läinud, sest Kanada meedia paljastas, et juhid olid pettusest teadlikud ning illegaalset kanepit eksporditi ka välismaale. CannTrust vallandas tegevjuhi Peter Aceto, lahkus ka president Eric Paul.

Suurematest firmadest läks möödunud kvartalis kehvasti ka Aurora Cannabisel. Ettevõtte käive ulatus 98,9 miljoni dollarini ning kohandatud kahjum 11,7 miljoni dollarini. FactSeti küsitletud analüütikud ootasid 108 miljoni suurust käivet ja ka kasum kujunes oodatust väiksemaks.

Pangad ei taha jätkuvalt tegemist teha

Finantsiliselt on Ühendriikide kanepisektori kõige suuremaks takistuseks aga ligipääs pankadele ja rahale. Hiljuti tegid ametivõimud suure sammu edasi, aga takistusi on veel.

Kanep on praegu USAs riiklikul tasandil jätkuvalt illegaalne ning pangad, mis on föderaalselt kindlustatud, ei taha sektoriga tegemist teha. Tulemus on see, et paljud kanepifirmad arveldavad sularahas, mis suurendab riske.

Eelmisel nädalal toimus USA Esindajatekojas aga hääletus, kus pooldati uut pangandusseadust, mis võimaldaks erapankadel legaalsete kanepifirmadega äri teha. Nüüd läheb seadus hääletusele senatis, mis on vabariiklaste kontrolli all – see teeb seaduse vastuvõtmise keerulisemaks. Samas usub enamik sektori analüütikutest, et mingisugune versioon seadusest peaks juba järgmisel aastal kehtima hakkama. Need ootused pakuvad sektorile toetust.

Konsultatsioonifirma Cadwalader partner Jodi Avergun ütles Bloombergile, et seadus võimaldaks USA kanepifirmadel hoiustega tegelevates institutsioonides kontosid avada. Samuti ei oleks enam ohtu, et kanepifirmade ülekanded oleksid rahapesu seaduste järgi kriminaalsed.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960