Autor: Põllumajandus.ee • 16. oktoober 2019

Robin Saluoks: sallivus loob eeldused uutele teadmistele ning innovatsioonile

2019. aasta Euroopa parim noor ettevõtja ja toidu tootmist digitaliseeriva eAgronomi asutaja Robin Saluoks esines Äripäeva majanduskonverentsil “Äriplaan 2020”. Esitasime talle neli küsimust.
eAgronomi asutaja Robin Saluoks.
Foto: Äripäev AS

1. Millised on suurimad ohud ja võimalused Eesti ettevõtete jaoks 2020. aastal?

Nii buumi ajal kui ka kriisides on oht unustada ära ja eemalduda pikematest eesmärkidest ja põhimõtetest. Tihti keskendutakse lühiajalise kasu saamisele ja detailidele ning unustatakse ära laiem terviklik vaade. Heaks näiteks on põllumajandus, kus liigne lihtsustamine viib monokultuurideni, mis alguses võib tunduda kasumlik lahendus, kuid pikas perspektiivis on üha kahjulikum nii ettevõtjale, keskkonnale kui ka ühiskonnale tervikuna.

2. Mis on Eesti arengu kõige suuremad takistused? Kuidas neist üle saada?

Sallivus. Mida sallivamad me oleme teiste rahvaste, kultuuride, uskude, inimeste suhtes, seda paremini suudame mõista, mida need inimesed ja elu laiemalt meile öelda tahavad. See loob eeldused uutele teadmistele ning innovatsioonile. Öeldakse, et sarnane tõmbab sarnast, seega mida sallivamad me oleme, seda rohkem sallivust me ligi tõmbame. Heaks näiteks on siin Singapur, Šveits jt rikkad riigid, kes on oma edu üles ehitanud sallivusele.

3. Mida teete pensionireformi rakendudes oma II sambaga? Kui võtate raha välja, kuhu paigutate?

ll sambast raha välja võttes loon survet 2040. aasta valitsusele ning toetan tänase valitsuse üritust võita järgmised valimised. Mina oma raha välja ei võta, aga kahjuks näitavad uuringud, et just väiksema palgaga inimesed teevad seda. Samas loodan, et riigikogus leidub piisavalt tänastele noortele mõtlevaid saadikuid ja pensionireformi sellisel kujul ei tule.

4. Millised on kolm esimest asja, mida teeksite Eesti peaministrina?

1. Sean hariduse riigis prioriteediks number üks ja loon soodsad võimalused erakätes olevate, kiiresti arenevate ja õpilaste huvide eest seisvate koolide tekkeks.

2. Vabastan kaheks aastaks sotsiaalmaksust Eestisse tööle asuvad kõrgepalgalised välismaalased, et aidata kaasa Eestis olevate IT-ettevõtete arengule.

3. Lõpetan Eestis biolisandite kasutamise kütuses. Näiteks põhust bioetanooli tootmisega muudame niigi negatiivset süsiniku bilanssi muldades veelgi negatiivsemaks. Biolisandite kasutamisega osaleme ka vihmametsade raiumises, sest tekitame nõudluse palmiõli tootmise järele. Kuna midagi ei tule tasuta, siis kõik need rumalused maksavad kinni Euroopa maksumaksjad ja tarbijad, sest otsustajad tahavad rikkad ja head välja näha, mitte seda ka tegelikult olla.

LOE LISAKS:

Eesti start-up eAgronom võitis Euroopast parima noore ettevõtte auhinna

Robin Saluoks: Tuleval kevadel tahame kaasata 10 miljonit eurot!

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960