Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 25. oktoober 2019

Börs: toidunisu hinnad jõudsid kolme kuu kõrgeima tasemeni

Nädala börsiuudised: toidunisu taandus kolme kuu tipust; IGC alandas teraviljade globaalseid prognoose; kohvihindade pikk langustrend jätkub; Euroopa Liit laiendas keelatud taime- ja putukamürkide nimekirja; nafta kallines.
Toidunisu hinnad jõudsid kolme kuu kõrgeima tasemeni.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Toidunisu hinnad jõudsid kolme kuu kõrgeima tasemeni ning varasemalt vastupanuks olnud 177-180 euro tase on muutunud toetustasemeks. Nädala lõpus hinnad aga mõnevõrra taandusid, sest tõus on olnud juba küllaltki pikk.

•IGC alandas nii nisu, maisi, kui ka sojaubade globaalseid toodanguprognoose, mis pakkusid hindadele tuge.

•Enam kui kaks aastat tagasi alanud kohvihindade langus jätkub ning robusta tonnihind on kukkunud juba enam kui 40 protsenti.

•Euroopa Liit otsustas laiendada keelatud pestitsiidide nimekirja. Muuhulgas ei pikendatud Bayeri tiaklopriidide müügilube.

Toidunisu taandus kolme kuu tipust

Euronextil kaubeldava toidunisu hind tõusis nädala alguses viimase kolme kuu kõrgeima tasemeni. Neljapäeval hinnad aga taandusid, sest tehniline pilt on ebasoodne ning ekspordi osas ilmus halbu uudiseid.

Detsembrikuu toidunisu hind tõusis esmaspäeval 182,25 euroni tonnist – viimati kauples nisu nii kõrgel juulis. Neljapäevaks oli hind jõudnud aga tagasi 180 euro juurde ning nädala lõikes jäi see samaks.

Kauplejate sõnul on 180 euro tase psühholoogiliselt tähtis ning 177 euro juurde on tekkinud tugev toetustase.

Osalt mõjutas Pariisi toidunisu hindu ka odavnemine USAs, kus eelmise nädala ekspordinumbrid valmistasid turgudele pettumuse.

“Nisuturul oli väikest pausi vaja, sest hinnad olid liiga kõrgele tõusnud,” ütles üks futuuridega kaupleja Reutersile. “Sellele, et Alžeeria ostis 600 000 tonni nisu, ei pea liiga palju tähelepanu pöörama. See on Euroopa Liidu nõudluse ja pakkumise tasakaalu juba sisse arvestatud. Lisaks sellele on tegemist viimase müügiga enne Argentina tugevat konkurentsi.”

Alžeeria ostis nisu teisipäeval ning usutakse, et suure osa tellimusest täidavad just Prantsusmaa eskportijad.

Märkimisväärne areng on see, et ka sellel nädalal vähendasid investeerimisfondid langusele panustavaid positsioone ning ehitavad üles pikki positsioone (tõusule panustavaid).

Pariisi toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

IGC vähendas nisu ja teiste teraviljade globaalseid prognoose

Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu (IGC) teatas neljapäeval, et vähendas 2019/20 hooaja globaalse nisutoodangu prognoosi. Põhjuseks Austraalia saagiootuste langus.

IGC vähendas globaalse nisutoodangu prognoosi 2 miljoni tonni võrra, 762 miljoni tonnini. Austraalias peaks nisutootmine langema 17 miljoni tonnini, varasemalt prognoositi 19,1 miljoni tonnist saaki. Mullu tootis riik 17,3 miljonit tonni nisu.

Austraalia tootjatele on juba kolmandat aastat järjest peavalu tekitamas põuad, mille tõttu on ka paljude teiste põllukultuuride tootmine langenud.

IGC vähendas ka globaalse maisitootmise prognoosi – kokku miljoni tonni võrra, 1,098 miljardi tonnini. Globaalne sojaubade tootmine peaks langema 341 miljoni tonnini (eelmisel hooajal oli see 359 miljonit tonni). Peamiselt on selle põhjuseks tootmise langus Ameerika Ühendriikides.

Kohvihinnad langevad stabiilselt edasi

Kohvihinnad olid sellel nädalal languses, sest oodatakse, et Brasiilia toodang saab tänu soodsatele ilmastikuoludele olema suur, vahendab Reuters.

Robusta kohvi hind langes nädala lõpuks 1237 dollarini tonnist. Hinnad on juba 2017. aasta algusest stabiilselt langenud – toona kauples Robusta 2000 dollari tasemest kõrgemal.

Languse põhjuseks on olnud kohvituru ülejääk nii 2017/18 kui ka 2018/19 hooajal. Üks kaupleja tõi välja, et Brasiilias on praegu ilmastik soodne ning saak heas seisus. See peaks toetama ka 2019/20 hooaja toodangut.

Detsembrikuu arabica kohvi hind kaupleb 96,45 dollarisendil naelast.

Robusta kohvi 2020. aasta jaanuarikuu futuur ($/tonn). Allikas: Barchart.

Euroopa Liit laiendas keelatud taime- ja putukamürkide nimekirja

Euroopa Liidu valitsused otsustasid teisipäeval laiendada keelatud pestitsiidide nimekirja, mis mõjutavad mesilasi. Samuti otsustati suurtootja Bayeri putukamürgi tiaklopriidi lube mitte pikendada, vahendab Reuters.

Põllumehed ei või nüüd seda putukamürki pärast 2020. aasta 30. aprilli kasutada. Tiaklopriidi müüakse Calypso ja Biscaya kaubamärkide all.

Suurem osa Euroopa Liidu riike oli Euroopa Komisjoni väljapakutud lahenduse poolt ning Bayeri lube ei pikendatud.

Komisjon viitas Euroopa Toiduohutusameti jaanuaris avaldatud uuringule, kus toodi välja, et putukamürk võib inimestele kahjulik olla ning põhjavees leidub seda liiga palju.

Euroopa Liit keelas 2018. aasta aprillis ka niinimetatud neonikotinoidide kasutamise, mis tekitas paljudele rapsitootjatele probleeme. See on ka üks põhjustest, miks Euroopa põllumehed on külvanud aina vähem rapsi.

Nafta hinnad tõusid

Nafta hinnad olid sellel nädalal tõusuteel, sest USA varud langesid ootamatult ning loodetakse, et OPEC ja selle liitlased pingutavad hindade toetamiseks rohkem.

Suuremas pildis on aga palju vastutuuli – investorid muretsevad globaalse majanduskasvu ja seeläbi nõudluse pärast. See on üks võtmetähtsusega faktoreid, mis hindu keskpikas perspektiivis mõjutab.

Hinnad hakkasid neljapäeval tõusma, sest USA naftavarud langesid eelmisel nädalal 1,7 miljoni barreli võrra. Analüütikud ootasid 2,2 miljoni barreli suurust kasvu.

Lisaks sellele võtsid sõna mitmed OPECi ametnikud, kes tahavad tootmiskärpeid laiendada. Selle eesmärk on kehvema nõudluse väljavaate mõjusid tasandada.

Brenti toornafta kallines nädala lõikes kokku 2,2 protsenti, 61,44 dollarini barrelist. WTI lisas 3,1 protsenti ja barrel maksab 56,1 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind tõusis 3,5 protsenti, 603,5 dollarini tonnist.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960