Autor: Allan Rajavee • 28. oktoober 2019

Valio Võru hävitab 50 000 euro eest toodangut

Valio Eesti juhi Maido Solovjovi sõnul tuleb hävitada kogu toodang, mis jäi Võru piimatehases elektriühenduse katkemise tõttu tootmisliinile seisma.
Foto: Andras Kralla
Eile pärastlõunal Eleringi alajaamas toimunud avarii tõttu jäi elektri- ja veeühenduseta Valio Eesti Võrus asuv piimatööstus. Pea 10tunnise tootmisseisaku tõttu läks raisku ligikaudu 50 000 euro väärtuses toodangut.

„Tootmisest, mis katkestuse hetkel pooleli oli, sai enamuses kannatada. See lõpptooteks ei sobi ja läheb hävitamisele,“ nentis Solovjov. Tema sõnul näitavad esialgsed hinnangud, et piimatööstus kahjud ulatuvad kuni 50 000 euroni.

Solovjov märkis, et Valio Eestil on Võru piimatööstuses varugeneraatorid, mille abil oleks võimalik hoida tootmist osaliselt käimas, kuid sellegipoolest katkes eile Võru tehases tootmine täielikult. „Kateldes valmimisel olnud juustud pole enam kasutuskõlblikud ja osa piimast ning vadakust ka. Piima ja sellest saadavate toodete valmistamine on ajakriitiline,“ toonitas Solovjov.

Ta lisas, et praegu masinad juba käivad ja ettevõte taastab igapäevast tootmisrutiini. Solovjovi sõnul vooluühenduse katkemine masinapargile kahjusid ei tekkinud.

Riik võiks tegeleda

Solovjov ütles, et kogu tootmisele elektrivarustuse tagamine varugeneraatorite abil oleks Valio Eestile väga suur investeering. „Pigem arvan, et see on küsimus riigile, kas mõnel piimatööstustel võiks olla riiklikul tasandil tagatud elektrivarustus. Eriti kui elekter peaks ekstreemsetes oludes ära olema isegi nädal või kaks,“ ütles Solovjov.

Tema sõnul on juustuga varustamine natuke kergem, sest tootjad saavad müügiks pakendada ümber laovarud. „Joogipiimaga on keerulisem, sest see peab olema kogu aeg värske,“ kinnitas Solovjov.

Võru mattus pimedusse

Pühapäeval kell 16.32 toimunud avarii Eleringi Võru alajaamas jättis terve linna pimedusse. Koheselt käivitatud taastamistööde tulemuse õnnestus alajaama elektrivarustus taastada kell 22.31.

Avarii põhjustasid tormi tõttu alajaama seadmetele lennanud alajaama juhtimishoone plekk-katuse tükid ning osa alajaama seadmeid sai kannatada. Tegemist on erakordse juhtumiga. Varem pole suurel hulgal kõrvalisi esemeid ülekandevõrgu alajaamadesse lennanud ega sealseid seadmeid kahjustanud.

Üks Võru alajaama kahest sektsioonist õnnestus pingestada kell 23.19, mis võimaldas Eleringi poolt taastada elektrivarustuse suures osas Võru linnast. Esmaspäeval jätkab Elering Võru alajaama seadmete ülevaatust ja korrastamist, et taastada kogu alajaama töö.

Võru alajaama avarii jättis mitmeks tunniks elektrita ka naabruses asuvate Rõuge ja Ruusmäe alajaama tarbijad. Nende alajaamade töö taastus kell 19.14. Lisaks Võru alajaamale jäi pühapäevase tormi tõttu ligikaudu kaheks tunniks elektrita ka Eleringi Suure-Jaani alajaama tarbijad Viljandimaal.

Äripäeva suhelnud Võru tootmisettevõtete juhid märkisid, et nende elektri- ja veeühendus oli hommikuks taastunud. Vaid puidutööstuse Barrus juhatuse liige Jürgen Ainsalu sõnas, et Elektrilevi on lubanud nende vooluühenduse taastada hiljemalt esmaspäeva õhtuks kella 18.00ks.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960