Autor: Põllumajandus.ee • 12. november 2019

Väike on tark - „Small is Smart“

MTÜ Eesti Noortalunikud esindaja Karl Aru osales 29.-30. oktoobril Rumeenias EIP-AGRI konverentsil „Small is Smart“.
Noortalunike esindaja Karl Aru osalemas konverentsi töörühmas.
Foto: MTÜ Eesti Noortalunikud

EIP-AGRI (Euroopa innovatsioonipartnerlus põllumajanduse valdkonnas) töörühma eesmärk on edendada innovatsiooni põllumajanduse, toidutootmise ja töötlemise sektorites, saavutamaks vähemaga rohkem, olles kooskõlas keskkonnaga. Seda tehakse läbi koostöö arendamise teaduse, tootmise ja töötlemise vahel, sh infovahetus erinevate sektorite, algatuste ja projektide vahel.

Konverentsile olid üle Euroopa kokku kogunenud talunikud, teadlased, projektijuhid, põllumajanduse konsultandid – kõik, kelle panus aitab kaasa sektori arengule. Kuna kõik osalejate kulud kaeti korraldajate poolt, pidi kohale kandideerimiseks kirjutama motivatsioonikirja ja avalduse. Eestist oli lisaks Noortalunike esindajale kohal Roosi Soosaar MTÜ Põllukultuuride klastrist ja Liisa Kübarsepp konverentsi korraldustiimis.

Töötubades toimusid arutelud erinevatel teemadel: milliseid samme väiketalunikud võiksid võtta, et oma tootmises rakendada innovaatilisi lahendusi? Kuidas saaks kõige paremini kogemuste jagamine, koostöö, teadmussiire ja digitaliseerumine toetada innovatsiooni väikestes põllumajandusettevõtetes? Milliseid samme peaks ette võetama nii kohalikul, riiklikul kui ka Euroopa Liidu tasemel, et soodustada innovaatiliste lahenduste ligipääsu ja rakendamist väiketalunike seas?

Üks põhilisi kitsaskohti, mis pea igas arutelus välja tuli, oli asjaolu, et näiteks tipptehnoloogiliste lahenduste rakendamine väiketootmises on vägagi kallis. Peamise lahendusena toodi välja muidugi koos tegemise ja koostöö arendamise tähtsus talunike vahel. Kuid Eestigi baasil teame, et näiteks ühistulise tegevuse rakendamine põllumajandussektoris, seisab paljude siiamaani lahendamata probleemide ja mõttelaadide taga.

LOE LISAKS:

Kas ühistul on kerge leida tegevuseks raha?

Saadud info põhjal on aga võimalik öelda, et need probleemid olid relevantsed Portugalist kuni Soomeni. Kuid on ka edukaid näiteid - oli julgustav kuulata, kuidas Prantsusmaal on tegutsenud masinaühistud alates 1950-ndatest, ehk juba 70 aastat. CUMA nimeline organisatsioon koondab talunikke üle riigi, kes läbi masinaühistutes osalemise saavad ligipääsu tipptehnoloogiale.

Noortalunikke esindajana uuris Aru ka kolleegide olukorda mujal Euroopas. Selleski valdkonnas otsitakse lahendusi üle Euroopa sellele, kuidas noored jõuaksid sektorisse, et tagada põllumajanduse jätkusuutlikkus. Ühe võimalusena nähti noorte rolli innovaatiliste lahenduste rakendajatena – mis on eriti asjakohane põlvkondade vahetuse puhul, kus põhiline küsimus on, kuidas kaasata noori võimalikult varakult ettevõtte tegevustesse.

Täpsem info, mis projekte EIP-AGRI raames üle Euroopa ellu viiakse on saadaval SIIN.

Kaja Piirfeldt, MTÜ Eesti Noortalunikud

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960