Autor: Kristel Härma • 14. november 2019

Asekantsler Toomas Kevvaid tabas enda ametikoha kaotamine üllatusena

Toomas Kevvai ütles, et toiduohutus on nii tähtis valdkond, mis väärib kindlasti asekantsleri ametikohta.
Foto: Ilmar Saabas / Ekspress Meedia / Scanpix
Eesti toiduohutuses on probleeme, leiab maaeluminister, ning soovib selleks koondada ohutuse eest vastutava asekantsleri koha. Löögi alla sattunud asekantsleri sõnul see vaid vähendab toiduohutust.

"Ma nägin seda dokumenti, jah, eile meie dokumendihaldussüsteemist,“ tõdes maaeluministeeriumi toiduohutuse asekantsler Toomas Kevvai, kelle ametikohta minister Mart Järvik tahab kaotada. "Ma pean tunnistama, et see oli minule üllatus, et seda tüüpi struktuurimuudatus on planeeritud."

"Ma nägin seda päris siiralt esimest korda eile hommikul dokumendihaldussüsteemist," ütles Kevvai. Tema sõnul ei ole teda kaasatud ühelegi struktuurimuutust puudutavale arutelule.

"Võib-olla oleks olnud hea tava, et ma oleksin sellest natuke varem kuulnud, aga lõpuks on hea tava üks asi ja juhtimisstiil on teine asi," rääkis Kevvai. Eile hommikul pärast ootamatu dokumendi nägemist pidi ta enda sõnul astuma konverentsil publiku ette kõne pidama, teades, et tema ametikohta plaanitakse hoopis kaotada.

Pole üheski arutelus osalenud

Kevvai ütles, et toiduohutus on nii tähtis valdkond, mis väärib kindlasti asekantsleri ametikohta. "Ma tahan rõhutada, et see ei ole küsimus, kas see olen mina või keegi teine," tõdes ta.

Kevvai märkis, et struktuurimuudatusega läheksid toiduohutusega tegelevad üksused otse kantsleri alluvusse, kes on traditsiooniliselt administreerinud kogu ministeeriumi haldusala ning kelle alluvuses on ministeeriumi õigus- ja haldusosakonnad. "See oleks olenemata sellest, kes on kantsler, üsna suur väljakutse. Samasugusena ma oma arvamuse selle eelnõu kohta ka formuleerisin."

Kevvai sõnul ei osalenud tema üheski struktuurimuudatuste arutelus ning tema viieaastane leping oleks lõppenud kahe aasta pärast. Seda, mis on tema ametikoha kaotamise soovi taga, ei tahtnud Kevvai spekuleerida.

"See valdkond, mis mul on – toiduohutus ning teadus ja arendus – täidab mu igapäevase kalendri kuhjaga ära, nii et ma ei oska kindlasti öelda seda, et tegemist oleks ametikohaga, millel ei ole koormust. Sellepärast selle koormuse panek kantslerile pigem vähendaks meie võimekust toiduohutusega tegeleda kui suurendaks," rääkis ta.

Enda meelest pole ministriga tülis

Seda, kas muudatus toiduohutuse valdkonna asekantsleri ametikohaga on seotud kuidagi listeeriaskandaaliga, ei osanud Kevvai kommenteerida. "Nii palju, kui ma seda seletuskirja lugesin, siis seal küll mingisugust seost selle osas ei olnud toodud."

Ka ei ole Kevvai enda sõnul maaeluminister Mart Järvikuga tülis olnud. "Minul ei ole küll ministriga olnud mingisuguseid tülisid, vähemalt mina enda poolt seda ei näe. Ja see oleks ka imelik, kui sellepärast hakataks struktuuri muutma, kui kellelgi on mingeid tülisid."

Järvik andis allkirja eile õhtul

Täna selgus, et varem maaeluministeeriumi kantsleri Illar Lemetti lahkumist soovinud maaeluminister Mart Järvik on nüüd läinud ministeeriumi toiduohutuse asekantsleri Toomas Kevvai ametikoha kallale. Tänasel riigikogu istungil küsis Reformierakonna saadik Liina Kersna ministrilt, kas vastab tõele, et minister on vargsi algatanud ministeeriumi põhimääruse muudatuse, millega soovitakse vabaneda asekantslerist, kes vastutab toiduohutuse eest. Tegemist on pikaaegse põllumajandusministeeriumi ametniku asekantsler Toomas Kevvaiga.

Järvik vastas küsimusele jaatavalt ja ütles, et sellega tagab ta Eestis toiduohutuse valdkonna töö, kus praegu on probleeme, mida näitas ka toiduohutuse audit. "Jah, eile õhtul see sai allkirjastatud ja nii nagu dokumendihalduse süsteemi ajakavad ette näevad, see on järgmise nädala [valitsuse istungi] jaoks," ütles Järvik.

Opositsioon esitas täna riigikogule umbusaldusavalduse maaeluminister Mart Järviku vastu, põhjuseks toodi nii ministri tegutsemist listeeriaskandaalis kui ka tema palgatud nõuniku huvide konflikti. Umbusaldus kukkus aga läbi.

Seeder: praegu pole õige aeg

Endine põllumajandusminister ja Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder ütles, et ta ei ole seda määrust küll näinud, kuid Järviku juhitava ministeeriumi struktuurimuudatuseks ei ole praegu õige aeg. Seeder tõdes, et kui kaugemas tulevikus tahetakse ministeeriumi struktuuri kaasajastada, on see teoreetiliselt võimalik ja aeg-ajalt tuleb seda ka teha. "Aga praegu sellisel kuumal hetkel ma küll seda õigeks ei pea. Seda tuleb ikka teha rahulikus olukorras ja läbimõeldult ja pikalt ette valmistatult.“

Seeder märkis, et seda muutust ei ole kindlasti mõistlik teha enne, kui on lõplikult lahendamata maaeluminister Järviku ümber käiv teemade ring ning enne kui riigisekretäri juhitav komisjon on teinud lõppkokkuvõtte ja peaminister saanud langetada otsused. Samuti ei ole tema sõnul nii oluliste muudatustega mõistlik minna edasi enne, kui ka koalitsioonipartneritel on põhjalik informatsioon selle kohta, mis on toimunud.

Selle kohta, kas on mõistlik suunata toiduohutuse valdkond otse kantsleri alla, ütles Seeder, et kõik sõltub sellest, kuidas on ministeeriumis ülesanded tervikuna jaotatud ning see sõltub ka konkreetsete inimeste ettevalmistusest.

Seeder meenutas, et ka tema seitsme ministriaasta jooksul muudeti ministeeriumi struktuuri mitu korda tulenevalt muutuvatest ülesannetest ja kaadrimuudatustest ehk sellest, millised inimesed olid juhtivatel kohtadel.

Kuna toiduohutus on küllaltki spetsiifiline valdkond, on tema sõnul hea, kui selle valdkonna juhid on vastava ettevalmistuse ja haridusega, millega tuleb ka maaeluministeeriumis arvestada. Seda aga, et igal valdkonnal oleks oma asekantsler, ei saa Seederi sõnul maaeluministeerium endale kunagi lubada. Nii vastutab ka praegune toiduohutuse asekantsler lisaks teaduse ja arenduse eest, selgitas ta.

Seeder märkis, et maaeluministeeriumi põhimääruse muudatus ei ole parteipoliitiline küsimus ning selles ei hakka Isamaa erakonnana oma seisukohta välja kujundama. "Valitsus loomulikult vaatab sellele otsa ja valitsuses meie ministrid lähtuvad sellest, mis on praktiline ja millised on need argumendid. Erakonnas me ei hakka välja kujundama, milline on mingi ministeeriumi sisemine struktuur. Need ei ole üldpoliitilised küsimused."

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960