Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 15. november 2019

Börs: Musta mere maad mõjutavad nisu hinda

Nädala börsiuudised: nisufutuurid väikse surve all; ELi nisu ekspordiperspektiiv on paranenud; Ukraina teraviljade eksport on järsult kasvanud; kakao kallines järsult; nafta hind tõusis kaubandusleppe ootuses.

Nädala märksõnad:

•Nisufutuurid on novembris olnud kitsas kauplemisvahemikus. Ühelt poolt on Musta mere poolne konkurents kasvanud, teisalt on ELi eksport jätkuvalt tugevnemas.

•Ukraina teraviljade eksport on eelmise hooajaga võrreldes kasvanud enam kui 40 protsenti. Peamiselt on sellele kaasa aidanud nisuekspordi suurenemine.

•Kakao hinnad kallinesid rohkem kui 10 protsenti, sest turul on lühiajaline puudujääk

•Nafta hind tõusis veidi, sest turuosalised ootavad jätkuvalt kaubandusleppe sõlmimist. Teisalt survestas hindu asjaolu, et järgmine aasta saab pakkumine olema suurem.

Nisufutuurid väikse surve all

Euronexti nisufutuurid langesid sellel nädalal veidi, sest Musta mere piirkonnast tehti Egiptusele mitmeid konkurentsivõimelisi müügipakkumisi, mis tõmbas Euroopa nisuga seotud ekspordioptimismi veidi alla.

Teiselt poolt toetas hindu asjaolu, et Saksamaa eksport on erakordselt tugev. Samuti tõstsid analüüsifirmad ELi nisuekspordi prognoose. Kokkuvõttes langes detsembrikuu nisufutuuride hind 0,14 protsenti, 177,50 euroni tonnist.

Neljapäevane müügipäev näitas ka seda, et Prantsusmaa nisu konkurentsivõime on kehvem kui Venemaa või Ukraina oma. “Tundub, et Venemaa on nõus parema hinnaga müüma ning Prantsusmaa konkurentsivõime on viimastel nädalatel langenud,” ütles üks futuuridega kaupleja Reutersile.

Üldiselt on toidunisu hinnad novembris liikunud külgsuunas ja püsinud 2-3euroses kauplemisvahemikus.

Toidunisu detsembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Ekspordiperspektiiv on siiski paranenud

Viimastel nädalatel on aga nõudlus tugev olnud, mis on ekspordiperspektiivi omakorda parandanud.

Analüüsifirma Strategie Grains tõstis sellel nädalal Euroopa Liidu pehme nisu 2019/20 hooaja ekspordiprognoosi 1,5 miljoni tonni võrra, 28,8 miljoni tonnini. See on eelmise aasta mahust 40 protsenti suurem.

FranceAgriMer tõstis kolmapäeval Prantsusmaa pehme nisu ELi välise ekspordi prognoosi 0,3 miljoni tonni võrra, 12 miljoni tonnini.

Ukraina teraviljade eksport on järsult kasvanud

Ukraina põllumajandusministeerium teatas reedel, et riigi teraviljaeksport on 2019/20 hooajal tõusnud 42 protsenti, 22,1 miljoni tonnini. Sellele aitas kaasa kõrgem nisueksport.

Nisueksport suurenes aastatagusega võrreldes 4,6 miljoni tonni võrra, 12,6 miljoni tonnini, teatas ministeerium.

Ukraina on praegusel hooajal eksportinud 3,4 miljonit tonni otra ja 5,8 miljonit tonni maisi.

Kui vaadata teisi Euroopa põllumajandustoormeid, siis rapsiseemned püsisid küllaltki stabiilsel tasemel – nädalaga langes tooraine hind 0,06 protsenti, 388,25 euroni. Maisi hind tõusis 0,3 protsenti ja jaanuarikuu futuur maksab 164 eurot.

Üldiselt on mais püsinud väga madalal tasemel ning hiljuti saavutatud põhjadest pole taastumist toimunud.

Maisi jaanuarikuu futuuri hind (€/tonn). Allikas: Barchart.

Kooritud piima pulbri detsembrikuu futuur odavnes 0,8 protsenti ja tonn maksab 2525 eurot. Viimasel ajal on piimahinnad aga tublisti tõusnud, sest maailma suurima eksportija Uus-Meremaa toodang on olnud tagasihoidlik. Lisaks sellele on globaalne pakkumine olnud kesine, mis peaks ka edaspidi hindu toetama.

Kakao kallines järsult

Kakao hinnad tõusid sellel nädalal aga järsult, sest lühiajaline pakkumine on väga piiratud, vahendas Reuters.

Londonis kaubeldava kakao hind tõusis nädalaga lausa 11,8 protsenti, 2753 dollarini tonnist. See on kõrgeim hind alates 2018. aasta maist. Kauplejad ütlesid, et kakaost on praegu futuuriturgudel lühiajaline puudujääk ning detsembrikuu futuuri on raske katta.

“Ma arvan, et struktuur toimib praegu katalüsaatorina,” ütles üks kaupleja, kes lisas, et fondid ei ole valmis oma tõusule panustavatest positsioonidest loobuma.

Kui vaadata fundamentaalset pilti, siis Elevandiluuranniku toodanguootused on jätkuvalt kõrged ning ilmastik on soodne.

Kakao hind.
Foto: Äripäev AS

Naftahinnad tõusid kaubandusleppe ootuses

Naftahinnad tõusid sellel nädalal veidi, sest turuosalised loodavad, et kaubandussõda saab lahenduse ning USA ja Hiina jõuavad esialgse kokkuleppeni.

Samas hoidis hinnatõusu tagasi asjaolu, et järgmine aasta peaks pakkumine kasvama, mis paneb hinnad omakorda surve alla.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS

Brenti toornafta kallines nädalaga kokku 0,9 protsenti ja WTI lisas 0,5 protsenti. Kummagi barrel maksis nädala lõpuks vastavalt 61,9 ja 56,6 dollarit.

Rotterdami 95 bensiini hind langes 1,7 protsenti, 603 dollarini tonnist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960