Autor: Pille Ivask • 18. november 2019

HKScan tahab osa 12miljardilisest ärist

Soome lihatööstus HKScan lõi käed Hesburgeriga ühte gruppi kuuluva Hes-Pro OYga, et tulla turule võltslihal põhinevate toodetega.
HKScani juht Tero Hemmilä suvel Rakvere lihakombinaadi laienduse avamisel. Tulevikus tahab HKScan hakata tootma ka võltslihatooteid.
Foto: Liis Treimann

Businesswire'i andmetel on taimsel baasil valmistatud liha turg väärt 12 miljardit dollarit ja aina kasvab.

HKScan, kellele Eestis kuulub Rakvere lihakombinaat, teatas börsiteate vahendusel, et hakkab koos Hes-Proga võltsliha arendama, tootma ja turustama. Praeguse kokkuleppe kohaselt tuleb HKScan toodetega välja uue aasta esimeses pooles. Kõigepealt pakutakse võltsliha toitlustusteeninduses, hiljem jaekaubanduses. Tooteid arendab Hes-Pro, kes vähemalt alguses tegeleb ka nende tootmisega. Hiljem plaanib HKScan võltslihatooteid ka ise tootma hakata.

Esialgu paisatakse võltslihal põhinevad tooted müügile Soomes, ent ettevõte plaanib tooteid müüma hakata ka muudes riikides.

Võltsliha turg on meeletu

Võltslihaturg on palju tähelepanu saanud ka investoritelt. Toiduainesektori selle aasta üks põnevamaid ettevõtteid on olnud Beyond Meat, mis on alates maikuisest IPOst investorite vara kahekordistanud.

Oma võltslihabrändidega püüavad poelettidele pressida riburadapidi teisedki tegijad. Suured ja vanad firmad ostavad uudsete lahendustega toidule pühendunud idufirmasid või arendavad ise uusi toidulahendusi.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960