Autor: Põllumajandus.ee • 5. detsember 2019

Eestisse rajatakse esimesed musta pässiku ehk chaga kasvatused

Eesti astub murrangulise sammu metsade väärindamises, kuna sel nädalal alustatakse esimeste musta pässiku ehk chaga kasvatuste rajamisega. Soome eeskujul saab Eestist teine riik Põhja-Euroopas, kus pannakse alus meditsiiniseente looduslikule kasvatustele. Algetapis istutatakse kasepuudele 20 000 chaga tüüblit, millest kasvava raviseene esimese korje saab teha juba 5 aasta pärast.
Algetapis istutatakse kasepuudele 20 000 chaga tüüblit.
Foto: Chaga OÜ

Mediatsiiniliste seente kultiveerimise teadmised pärinevad iidsest Hiinast ja Jaapanist. Soome on Chaga kasvatusega tegelenud juba üle kümne aasta. Madalama viljakusega kasemetsadesse on seenetüüblite abil võimalik kasvama panna must pässik ehk rahvameditsiinist tuntud chaga. Üks ideede autoritest, meditsiiniliste seente ekspert Hardi Põder ütles, et chaga kasvatamine tähistab uut arengujärku Eesti metsaomanikele: „Paberipuu hind on languses, mis paneb metsaomanikud valikute ette, kuidas majandada. Meditsiiniseente kasvatamine võimaldab madalama viljakusega kodumaised kasemetsad panna jätkusuutlikult tulu teenima.“

Mediatsiiniliste seente kultiveerimise teadmised pärinevad iidsest Hiinast ja Jaapanist.
Foto: Chaga OÜ

Põderit ja tema meeskonda Chaga OÜ’s, kes varasemalt keskendunud eelkõige erinevate loodustoodete tootmisele ja ekspordile, seob pikaajaline koostöö maailma ühe hinnatuima seenelaboriga Belgias. „Lühidalt öeldes pannakse laboris tüüblitele kasvama Eestist pärit chaga niidistik, mis Eestisse jõudes paigaldatakse kasepuusse puuritud 4 cm sügavusse istutusauku,“ tutvustas Põder. Selleks, et puule saaks musta pässiku kasvama panna, peab see olema vähemalt 10 cm läbimõõduga ning ühele puule tehakse korraga 4-6 istutusauku. Kasepuudelt saab chaga saaki 3 korda iga 5-7 aasta tagant, pärast mida saab puu endiselt realiseerida paberi- või küttepuuks.

Metsaomanik Taavi Ehrpais, üks esimesi metsaomanikke, kes otsustanud säärasel moel kasemetsa väärindada ja chaga oma puudele istutada, ütles, et taoline algatus tuli talle esialgu üllatusena. „Meditsiinimaailmas on chaga tuntud tegija ning selgus, et selle kasvatamine annab metsas tegevust ajal, mil muud toimetused on pausil,“ nentis Ehrpais. „Kindlust chaga kasvatamist omal käel proovida andis idee initsiaatorite lepinguga võetud kohustus saak kokku osta. Kuna kasvatuse tutvustajad on toidulisandite tootmises tuntud tegijad ja nad vajavad toorainet pikas perspektiivis uute turgude nõudlusega toimetulekuks, otsustasin seda proovida.“

TASUB TEADA

Chaga OÜ on Tõrvas asuv, Chaga Health kaubamärki kandvaid toidulisandeid ja tervisetooteid valmistav tootmisettevõte, mis asutati 2014. aastal.

Atesteeritud metsakonsultant Aadu Raudla kiidab samuti metsade väärindamise innovaatilist lähenemist. „Metsaomaniku jaoks ei ole alginvesteering väga suur, ent samas võimaldab see ära proovida uue võimaluse tulu teenimiseks,“ selgitas Raudla ja lisas: „minu arvates on metsaomaniku jaoks positiivne see, et must pässik annab erinevates lõpptoodetes võimaluse abivajaid aidata. Chaga kasvatusega moodustub terviklik väärtusahel, mis algab tooraine kogumisest ning lõppeb valmisproduktiga. Viitan eliksiiridele, mille üks põhikomponentidest on just must pässik ehk chaga.“

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960