Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 10. jaanuar 2020

Börs: piimahinnad alustasid uut aastat korraliku tõusuga

Nädala börsiuudised: maailma toiduhinnad viie aasta tipus; toidunisu hinnatõus jätkub; Prantsusmaa nisueksport seitsme aasta tipus; piimahinnad alustasid uut aastat korraliku tõusuga; Hiina suurendab sealiha importi; naftahinnad languses.
Aasta algus tõi piimahindade tõusu.
Foto: Andres Haabu

Nädala märksõnad:

•Pariisi toidunisu tõusis värske kuue kuu tippu. Eksport on jätkuvalt tugev – prantslased müüsid detsembris 1,34 miljonit tonni nisu, viimati oli see number nii kõrge 2013. aastal.

•Piimahinnad tõusid GDT oksjonil ligi 3 protsenti, sest pakkumine on kesine. Analüütikud usuvad, et turg peaks kõrgel tasemel püsima veel vähemalt paar kuud.

•Maailma toiduhinnad tõusid 2019. aastal kokku 10 protsenti ja jõudsid detsembris viie aasta tippu. Kõige enam kallinesid detsembris taimeõlide ja suhkru hinnad.

•Hiina teatas, et plaanib sealiha importi märkimisväärselt suurendada.

•Nafta odavnes, sest USA ja Iraani vahelised pinged laabusid.

Toidunisu hinnatõus sai hoogu juurde

Toidunisu hinnad tõusid Euroopas värske poole aasta kõrgeima tasemeni. Ekspordinõudlus on jätkuvalt erakordselt tugev ning Musta mere piirkonna hinnad püsivad kõrgel.

Tõsi, hinnaliikumised olid see nädal küllaltki tagasihoidlikud. Investorid ootavad täna õhtul ilmuvat USA põllumajandusministeeriumi raportit, kus avaldatakse globaalsete teraviljaturgude uued prognoosid.

Märtsikuu toidunisu futuur kallines nädalaga kokku 0,7 protsenti, 191,75 euroni tonnist. Viimati kauples nisu nii kõrgel tasemel eelmise aasta juunis.

Kolmapäeval ostis ka Egiptus suure koguse nisu, mis andis kindlust, et eksport püsib ka edasipidi tugev. Musta mere piirkonna hinnad on samuti kõrgel, tõsi küll, Pariisi hindadest on need siiski veidi madalamal.

Prantsusmaa nisueksport seitsme aasta tipus

Prantsusmaa pehme nisu eksport tõusis detsembris seitsme aasta kõrgeima tasemeni, vaatamata sellele, et transpordisektoris toimuvad suured streigid, vahendas Reuters.

Euroopa suurim nisutootja eksportis detsembris kokku 1,34 miljoni tonnini. Viimati oli näitaja nii kõrge 2013. aasta detsembris. Peamiselt eksporditi nisu Alžeeriasse – kokku 477 000 tonni. Euroopa Liidust väljaspool osteti prantslaste nisu kuu ajaga kokku 1,22 miljonit tonni.

Sellel hooajal (2019/20) on Prantsusmaa eksportinud väljapoole ELi kokku 5,13 miljonit tonni nisu.

Toidunisu märtsikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Piimahinnad alustasid uut aastat korraliku tõusuga

Globaalsed piimahinnad tõusid selle aasta esimesel GDT oksjonil ligi 3 protsenti, sest pakkumine on kitsas, vahendab Farming Independent.

Global Dairy Trade piimahindade oksjonil tõusid hinnad 2,8 protsenti ning keskmiseks müügihinnaks kujunes 3371 dollarit. Sisuliselt kõigi toodete hinnad kallinesid. Näiteks täispiima pulber tõusis 1,7 protsenti ning kooritud piima pulber lisas 5,4 protsenti.

“Võrreldes eelmise oksjoniga on pakkumine vähenenud. See pole praeguse aastaaja kohta üllatav. Samas on ka nõudlus tugev,” ütles NZXi analüütik Robert Gibson.

Analüütikud ütlevad, et piimahinnad peaksid kõrgel püsima ka 2020. aasta esimestel kuudel, sest Uus- Meremaa pakkumine on piiratud. Riik on maailma suurim piimaeksportija.

“Uus-Meremaa tootmine saab olema sellel hooajal eelmisest veidi väiksem. Kevad saab olema veidi külmem ning pinnas on kuiv,” ütles Westpack Banki strateeg Imre Speizer.

Euroopas tõusis kooritud piima pulbri hind nädalaga 0,8 protsenti, 2617 euroni tonnist.

Kooritud piima pulbri indeks (€/tonn). Allikas: EEX.

Maailma toiduhinnad viie aasta tipus

Maailma toiduhinnad tõusid detsembris viimase viie aasta kõrgeima tasemeni, teatas ÜRO Põllumajandus- ja Toiduorganisatsioon (FAO) neljapäeval.

Üldiselt oli aasta FAO toiduhindade indeksile volatiilne – hinnad tõusid esimesed viis kuud, siis langesid kolm kuud ning kallinesid seejärel uuesti neli kuud. Detsembris tõusis indeks novembriga võrreldes 2,5 protsenti. Aasta algusega võrreldes olid hinnad enam kui 10 protsenti kõrgemal. Viimati oli indeks nii kõrgel 2014. aasta detsembris.

Peamiselt kallinesid taimeõlide ja suhkru hinnad, mis tõusid vastavalt 9,4 ja 4,8 protsenti. Suhkru kallinemisele aitasid kaasa Brasiilia tootjad, kes kasutasid suure osa toodangust etanooli või kütuse tootmiseks.

Teraviljahinnad tõusid 1,4 protsenti. Riisi ja maisi hinnad jäid novembriga võrreldes sisuliselt samale tasemele. Piimahinnad lisasid detsembris 3,3 protsenti. Lihahinnad jäid samaks.

FAO hinnaindeks võtab arvesse 23 erinevat toidutooraine kategooriat ning kokku jälgitakse 73 erineva toote hindu.

Hiina suurendab sealiha importi

Hiina kaubandusministeerium teatas neljapäeval, et Peking suurendab sealiha importi ning väljastab suuremas mahus ka riigi sealiha reserve. Selle eesmärk on tagada stabiilne pakkumine ja hinnad enne Hiina uusaasta algust.

Euroopas maksab sealiha S-karkass (100 kg) 193,4 eurot. Tipu saavutasid hinnad detsembri keskpaigas (197,7 eurot). Viimase poole aastaga on hinnad tõusnud 9 protsenti. Eestis praegu hinnad veidi madalamal ning S-karkass maksab 187,6 eurot.

Naftahinnad langesid

Naftafutuuride hinnad hakkasid nädala keskel kiiresti kukkuma, sest USA ja Iraani vahelised pinged laabusid, vahendas MarketWatch.

Hinnad tõusid teisipäeval järsult, sest ilmusid uudised, et Iraan on rünnanud USA sõjaväebaase Iraagis. Keegi aga viga ei saanud ning USA valitsus suhtus intsidenti rahulikult, mis pani nafta uuesti odavnema.

Brent odavnes kokku 1 protsendi ja WTI kaotas 2,4 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 65,2 ja 59,4 dollarit.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960