Autor: Põllumajandus.ee • 16. jaanuar 2020

Koda seisab oma liikmete huvide eest

Põllumajanduskojast on kujunenud arvestatav partner riigile ja teistele organisatsioonidele. Oleme suutnud jõuliselt seista selle eest, et meie liikmetele oleks tagatud võimalikult soodne ettevõtluskeskkond – märksõnadeks siinjuures on ÜPP eelarve, erinevad kriisiabid ja üleminekutoetused.
EPKK seisab nii tootjate kui töötlejate huvide eest.
Foto: Pixabay

Organisatsiooni arendamisel on läbivateks märksõnadeks biomajandus ja väärtusahelapõhine lähenemine. Toimunud on mitmete maamajandusvaldkonna ettevõtlusorganisatsioonide koondumine – kojaga ühinesid piimaliit ja põllumeeste liit, lisandunud on metsanduse valdkond ning liikmeskonnas kasvab ka mitmesuguste maamajandusettevõtjate arv. Kuigi need muutused pole olnud lihtsad, siis laienenud on koja kandepind ja tekkinud on sünergiaid. Koda suudab lisaks põllumajanduspoliitikale üha paremini kaasa rääkida ka toiduohutuse ning keskkonna- ja kliimapoliitika teemades. Keskkonna temaatika tähtsus ajas aina suureneb.

Lähiaastate eesmärgiks on veelgi parandada koja võimekust erinevate poliitikate kujundamisel kaasa rääkida ja oma liikmete huvide eest seista. Selle möödapääsmatuks eelduseks on kompetentsed töötajad. Viimase paari aasta jooksul on koja meeskonnaga liitunud uus toiduvaldkonna nõunik ja projektijuht, keskkonna- ja haridusvaldkonna juhid ning arendusnõunik. Oluliseks märksõnaks on koja stabiilne finantsseisund, mille eelduseks on olnud liikmemaksude osakaalu tõus eelarves ja rahastamise allikate mitmekesistamine.

Põllumajanduskoda on liikmete organisatsioon. Organisatsiooni tugevdamine saab toimuda liikmete veelgi parema kaasamise kaudu. Selleks tuleb organisatsiooni erinevatel tasanditel pöörata suuremat tähelepanu ühistunde loomisele, aga ka informatsiooni liikumise ja tagasiside kogumise tõhustamisele. Veelgi suuremat tähelepanu tuleb pöörata tarneahela sisese koostöö tugevdamisele ja ühistegevusele. Selle tegevuse otseseks väljundiks on kodumaise toidu turupositsiooni hoidmine ja kasvatamine.

Lähiaastate olulisemaks ülesandeks on töötada selle nimel, et Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika (ÜPP) raamistik ja rahastamine aastateks 2021-2027 saaks võimalikult sobiv ja soodne meie tootjate jaoks. Käimas on ÜPP strateegiakava koostamine Eestis – peame suutma siseriikliku poliitika väljatöötamisel tõhusalt kaasa rääkida ning leida vajalikud kompromissid Eesti põllumajandus- ja toidutootmise, aga ka metsandussektori konkurentsivõime tugevdamiseks.

Koja initsiatiivil on valminud Eesti põllumajandus- ja toidutootmise põhivaldkondade arengukava aastani 2030. Eesmärgiks on kümne aasta jooksul sektori lisandväärtust suurendada 50% võrra. Strateegia eesmärkide saavutamiseks tuleb tõsiselt hakata ellu viima koostatud tegevuskava.

Kindlasti peame oluliseks koja tänaste tugevuste hoidmist, sealhulgas koja poolt pakutavad teenused ettevõtjatele. Koda panustab väga olulisel määral teabelevisse ja teadmussiirdesse – igal aastal korraldame arvukalt infopäevi, seminare ja konverentse, sh oma rahvusvahelist võrgustikku ja kontakte kasutades.

Roomet Sõrmus ja Vahur Tõnissoo, EPKK juhatuse liikmed

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960