Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 20. jaanuar 2020

Venemaa põllumajandustoodete eksport on alates 2000. aastast kasvanud 20 korda

Möödunud reedel, 17. jaanuaril, rääkis Venemaa põllumajandusministri asetäitja Sergei Levin Grüne Woche messil toimunud paneeldiskussioonis Vene-Saksa kahepoolse koostöö arendamisest ja põllumajandustoodete ekspordi tulevikust.
Venemaa põllumajandusministri asetäitja Sergei Levin.
Foto: mcx.ru

Nagu märkis Sergei Levin, on Venemaa sanktsioonide kehtestamisest möödunud viie aasta jooksul keskendunud tootmisele ja toodetu ekspordile. „Viimase kümne aasta jooksul on Venemaal põllumajandustootmine enam kui kahekordistunud, mis võimaldab meil maailmaturule tarnida märkimisväärses koguses toitu. Eelmisel aastal ulatus põllumajandustoodete eksport enam kui 25 miljardi dollarini ja 2000. aastaga võrreldes kasvas see peaaegu kakskümmend korda,“ rääkis Levin.

LOE LISAKS:

Maaeluminister allkirjastas Grüne Wochel koostöölepingu Moldova kolleegiga

Grüne Woche Eesti stendi fookuses on kodumaine kala

Tänapäeval on põllumajandus üks Venemaa majandussektoritest, kuhu Saksamaa otsesed investeeringud juba aktiivselt voolavad. Näitena suurte pikaajaliste äriprojektide edukast rakendamisest Venemaal nimetas Levin Tönnies Libensmitteli osalusel ja tehnoloogilisel toel asutatud APK DON-i ettevõtete grupi tegevust, aga ka koostööd Saksamaa ettevõtetega CLAAS ja Solana, mis tegelevad põllutöömasinate ja seemnekartuli müügiga. Ka kiitis ta taimekaitsevahendeid tootvat Syngentat, kes teeb kohapeal ka teadus- ja aretustööd.

Vene-Saksa kahepoolse koostöö oluline komponent on teadusküsimused, samuti arengud mahepõllumajanduse valdkonnas. Vene pool on huvitatud välismaistest kogemustest selles vallas, aga ka mahetoodete ekspordi suurendamisest. 1. jaanuaril jõustus Venemaal mahetoodete föderaalseadus, mis loob selliste toodete tootjate ja nende toodete märgistamise sertifitseerimissüsteemi. Täna on Venemaal selles valdkonnas juba edukas kogemus - suurim piimatootja Eko-Niva toodab mahepiima, mida tarnitakse Lätti orgaanilise imikutoidu tooraineks ja mida müüakse ka Saksamaa turule.

Sergei Levin rõhutas, et Venemaa on valmis jätkama aktiivset koostööd Saksamaa partneritega kõigis põllumajandussektorites ja loodab meeldivale koostööle.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960