Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 22. jaanuar 2020

Bayeri talvine õppepäev: Kuidas õige taimekaitsega saavutada suuri saake?

Alanud on talveseminaride aeg. Avalöögi andis Bayer OÜ, kes korraldas kaks õppepäeva – ühe Lõuna-Eestis Sangastes ja teise Lääne-Virumaal Rakveres.
Bayeri tiim ja külalisesinejad ning koostööpartnerid.
Foto: Bayer OÜ

15. jaanuaril koguneti Rakvere Aqva Spa's, et arutleda teemadel, kuidas õige taimekaitsega saavutada suuri saake. Tagasivaate möödunud taimekasvatushooajale tegi esmalt Bayeri Eesti meeskond, võttes kokku 2019. aasta hooaja õppetunnid ning jagades soovitusi uueks saagiaastaks.

Päeva alustas Madis Vaher, kes rääkis näidete varal lahti, miks ja kuidas tuleb kasutada taimekaitsevahendeid rapsil ja maisil. Vaher rõhutas, et kindlasti on talivilja puhul oluline teha korralik taimekaitse ka sügisel, sest nii paned aluse taimede talvitumisele ja suurele saagile. Toodete osas tõi ta näitena välja süsteemse fungitsiidi Input, mis sobib kõikidele tali- ja suviteraviljadele kaitsmaks taime juurestikku, lehti ja viljapead ja mille kasutamine end möödunud hooajal hästi ära õigustas. „Input on kõige tugevam fungitsiid just teraviljade silmlaiksuse ja juurehaiguste tõrjeks. Input pakub nii ennetavat kui ravivat kaitset – seda võib kasutada nii enne haiguse nähtavat lööbimist kui peale haiguslaikude ilmumist taimel,“ rääkis Vaher.

Sügisel on väga oluline reguleerida ka talirapsi taimede kasvu, et vältida taimede ülekasvamist ning muuta taimed talvitumiskindlaks. „Rapsitaimi on vaja kaitsta selliste sügisel levivate haiguste eest nagu fomoos, kuivlaiksus ja hahkhallitus. Laia tõrjespektriga süsteemse toimega fungitsiid Tilmor on siin abiks ja selle tootega eristub Bayer teistest turul olevatest toodetest, sest see toode sisaldab ka kasvuregulaatorit,“ selgitas Vaher.

Kes sügisel taimekaitsetöid ei jõudnud teha, see sai hea tulemuse õigete toodete abil ka kevadel. Siin soovitas Vaher lisaks Tilmorile kasutada ka varre-peitkärsaka vastu Proteus’i. „Pritsida tuleks kevadel koos kasvuregulaatoriga. Hiljem ei ole enam mõtet,“ jagas ta soovitusi.

Sigade katk on teinud meile n-ö heateo, maisikasvatus on tulnud viimastel aastatel tagasi. „2019. aasta kevadel tärkas mais kauem, sest kevad oli kuiv. Maisi puhul on oluline tegur korralik umbrohutõrje, sest see kultuur ei kannata väikses kasvueas konkurente. Aga maisile me paneme sageli enne külvi läga ja nii toome põllule sisse palju umbrohuseemneid ja seega tuleb paratamatult panna rõhku umbrohutõrjele. Siin on abiks Bayeri MaisTer Power. Kulunormi soovitus on liiter või poolteist hektari kohta,“ pakkus Vaher välja toote, mis end möödunud hooajal õigustas. „Septembri keskel tulid esimesed öökülmad ja nii tuli varem alustada koristusega – tõlvik ei olnud päris valmis ja nii ka kuivaine jäi natuke madalaks. Samas saagid olid head. Sügisel oli samuti veel näha, et põld oli umbrohupuhas ja seda vaid kevadisest tõrjest.“

Karel Kaldoja võttis kokku teraviljade hooaja. „Kel sügisel oli tehtud umbrohutõrje, see sai kevadel oodata rahulikult kasvureguleerimise aega või panna leheväetist. Kes aga kevadel pidi siiski umbrohutõrjet tegema, sel oli keeruline. Meie toodetest tooksin ma välja Hussar Activ Plus’i, mis sobib hästi näiteks rukki-kasteheina tõrjeks talinisu, talitritikale, rukki ja suvinisu puhul,“ ütles Kaldoja

Möödunud kevadel, mai kuus, oli teraviljapõldudel näha palju haigeid taimi. „See näitas, et tegemata oli jäänud seemnete puhtimine – seega on puhtimine ülioluline. Puhiste poole pealt pakume Redigo Pro’d – see on turul soodsaim lahendus, just suviviljadel,“ selgitas Kaldoja. Ta lisas, et taliviljale pakuks tema välja Bariton Super’i nimelist puhist, sest taim mis talvituma läheb peab olema võimalikult tugev ja lumiseenekindel.

Hooaega meenutades sõnas Kaldoja, et suvepoole edasi olid päris kõrged temperatuurid ja kohale jõudsid kahjurid, just maakirbud. Siin soovitas ta kasutada Decis Mega’t. Ripslaste vastu kesksuvel aitab insektitsiid Proteus OD. Levisid ka haigused, sest vaatamata päevasele kuumale ja kuivale, olid ööd niiskepoolsed ja jahedad. Kõige paremat haigustõrjet saavutati teraviljafungitsiidiga Input.

„Kuuma ilmaga oli palju probleeme ka paagisegude tegemisel, sageli sai kultuur kahjustatud – kas oli liiga vara pritsitud või liiga kuuma ilmaga. Ka on oluline paika panna taimekaitsetööde ajakava. Kui me hoiame T1 ja T2 pritsimisvahe liiga pika, siis oleme jännis haigustega. T2 pritsimiskorraks pakume Xpro tootesarja, fungitsiide Ascra Xpro, Variano Xpro ja Siltra Xpro, mis tagavad perfektse haigustõrje – 15 minutit pärast pritsimist on rohkem kui 70% toimeainest taimelehtedesse täielikult imendunud. Ka märgajat pole siin vaja juurde lisada,“ jagas Kaldoja oma kogemusi toodete kasutamisel.

Head saagid tõid põllule suure varise. Kuidas sellest lahti saada? Siin on lihtne lahendus Bayeri toodetest Attribut'i näol olemas.

Janne Ehte-Tammiste rääkis mida toob tulevik - mida teha tänavu paremini? Toodete valik jääb väiksemaks, seega tuleb teha targemaid otsuseid ning katsetada uusi tooteid, et leida oma põldudele sobivaim. „Jahukaste vastu toome turule uue fungitsiidi mille nimi on Input Triple. Ka n-ö klassikaline Input ei kao õnneks kuhugi – selle fookus on sügisene haigustõrje ja kevadine T1 pritsimine, seda ka näiteks juhul kui nisu järgneb nisule. Uus toode aga on erinev selle poolest, et sel tootel on tugevdatud jahukaste tõrje. Kulunorm on 0,75 liitrit hektarile, mõjuaeg on kolm nädalat ja vihmakindlus on väga hea, peale poolt tundi pritsimist on vihmakindel. Sobib kõikidele teraviljadele ja soovitan kasutada T1 pritsimisel,“ tutvustas Ehte-Tammiste.

Teise uue tootena tutuvustas Janne Ehte-Tammiste mullaherbitsiidi Mateno Duo, mis sobib kõikidele taliteraviljadele. „ See toode on efektiivne mailase, põld-kannikese, hiirekõrva, vesiheina, rukkilille ja kesalille puhul. Ka siis, kui raps on n-ö võõrkultuurina, sh CL-rapsi varise puhul,“ ütles ta.

Ühe olulise teema tõi Ehte-Tammiste veel välja. Nimelt Bayeri valikus olevad kaks tuntud toodet Proteus ja Biscaya, mis põhinevad tiaklopriidil, neid tooteid pärast 2020 aastat enam ei müüda ja need kustutatakse registrist. Selle keelustab ära kogu Euroopa Liit.

Ka soovitas Bayeri meeskond võtta osa selle hooaja müügikampaaniast ja kindlustada saak Bayeri fungitsiidide ja puhtimisvahenditega. „Oleme teinud selle aasta kampaaniaks selle, et on võimalik külastada Prantsusmaal Dekalbi keskust. Lisaks on veel muidugi mitmeid auhindu. Lisainfot saab Bayer´i esindajatelt või edasimüüjatelt,“ sõnas Janne Ehte-Tammiste.

Seminaripäev jätkus kogemuslugudel, kus saagi kindlustamisest efektiivse taimekaitse abil rääkis Mihails Vilcans, kes töötab Bayeri Jelgava katsekeskuses. Praktilisi teadmisi ja kogemusi taimekaitsevahendite paagisegudest jagas Margus Lepp Voore farmist ning pritsimistehnoloogiatest ja pihustitest rääkis Lechler’i esindaja Eestis Jaanus Põldmaa. Päeva lõpetas Baltikumi Dekalb’i seemnete esindaja Aiva Kupfere, kes rääkis rapsi aretusest ja uutest sortidest Dekalb'i aretuskeskustes.

Õppepäev Sangastes.
Foto: Bayer OÜ

Õppepäeva raames tegid parimaid pakkumisi kevadkülvi seemneteks Puide talu, Viru Seeme ja Oidermaa talu Seemnekeskus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960