Autor: Põllumajandus.ee • 11. märts 2020

Üldist ekspordi vähenemist kompenseeris teravilja ekspordi suurenemine

Üldist ekspordi vähenemist kompenseeris teravilja suurem eksport.
Foto: Pixabay
Statistikaameti andmete kohaselt vähenes jaanuaris kaupade eksport 2019. aasta jaanuariga võrreldes 1% ja import 9%. Ekspordi vähenemist kompenseeris põllumajandussaaduste ja toidukaupade ning eriti teraviljade ekspordi suurenemine.

Eestist eksporditi kaupu jooksevhindades 1,14 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,16 miljardi euro eest.

Eesti suurim kaupade ekspordipartner oli Soome, järgnesid Rootsi ja Läti. Eksport vähenes kõige enam Ameerika Ühendriikidesse (langus 31 miljonit eurot), Singapuri (16 miljonit eurot) ja Saksamaale (14 miljonit eurot). Ameerika Ühendriikidesse ja Saksamaale veeti vähem elektriseadmeid, Singapuri mineraalseid tooteid.

Kaubavahetus kuude kaupa.
Foto: Statistikaamet

Enim suurenes eksport Hollandisse (40 miljonit eurot) ja Türki (24 miljonit eurot). Hollandisse veeti rohkem mineraalseid tooteid ning Türki põllumajandussaadusi ja toidukaupu.

Kaupadest eksporditi kõige rohkem elektriseadmeid, mineraalsed tooted ning puitu ja puittooted. Enim mõjutas ekspordi kahanemist elektriseadmete (langus 32 miljonit eurot) ja mehaaniliste masinate (17 miljonit eurot) väljaveo vähenemine. Kõige enam aga suurenes põllumajandussaaduste ja toidukaupade väljavedu (kasv 28 miljonit eurot).

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas kogu kaupade ekspordist 72%. Kodumaiste kaupade väljavedu kahanes 2% ja reeksport jäi möödunud aasta tasemele. Kõige enam vähenes Eesti päritolu elektriseadmete (kommunikatsiooniseadmed) väljavedu, enim suurenes aga põllumajandussaaduste ja toidukaupade (nisu) väljavedu.

Eksport ja import kaubagruppide järgi.
Foto: Statistikaamet

Kaupu imporditi kõige rohkem Soomest, Lätist ja Saksamaalt. Kaupade sissevedu vähenes kõige enam Leedust (langus 41 miljonit eurot), Rootsist (29 miljonit eurot) ja Valgevenest (24 miljonit eurot). Leedust ja Valgevenest toodi vähem mineraalseid tooteid (kütused) ning Rootsist elektriseadmeid (elektroonsed integraallülitused).

Kaupadest imporditi Eestisse enim elektriseadeid, põllumajandussaadusi ja toidukaupu ning mineraalseid tooteid. Kõige enam vähenes mineraalsete toodete ja elektriseadmete sissevedu.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960