Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 20. märts 2020

Eesti toidutootjad kinnitavad: toitu jagub

Lehmad lüpsavad ja kanad munevad, eelmise aasta viljasaagist on varud olemas, seega saab leiba ja loomasöödaks jagub ka. Uurisime milline on kriisiolukorras toidutootjate prognoos võimalikest tekkivatest tõrgetest toidu tootmisel, ladustamisel, logistikal ja kättesaadavusel?
HKScan on kriisideks valmis.
Foto: Andras Kralla

AS HKScan Estonia juhatuse esimehe Anne Mere sõnul on nad, rahvusvaheliselt tegutseva toidutööstusena, kriisideks ette valmistunud. „Kriisideks ettevalmistumine sellisteks olukordadeks osa meie tööst. See tähendab, et me juba toimime vastavalt ettevaatusabinõudele ning oleme nõudnud koostööpartneritelt sama, et tagada põllumajandus- ja tootmisüksuste tavapärane töö ning klientide tellimuste täitmine. Jälgime olukorda pingsalt ning vastavalt varem kokkulepitud toimimisplaanidele oleme valmis reageerima muutuvatele turuoludele ja –tõrgetele,“ ütles Anne Mere.

LOE LISAKS:

Sirje Potisepp: Kodumaine toidutootmine on eluliselt tähtis

Samas ta rõhutas, et see, kuidas valitsuskomisjon toidutööstusettevõtteid tervikuna aidata saaks, oleks eeskätt rahvusvahelise kaubavahetuse tagamine ja tõrgeteta taaskehtestatud riigipiiride ületamine, mis kiiresti rikneva toidukauba puhul on väga oluline. „Lisaks oleme toidutööstuste poolt teinud ettepanekud, et töötajate võimaliku haigestumise korral oleks keskse süsteemiga võimalik kaasata ajutist tööjõudu. Kindlasti on oluline ka toidu ohutuks tootmiseks vajalike isikukaitse- ja desovahendite saadavus,“ lisas ta.

Õlitööstusel toore olemas, probleeme nähakse logistikas

Kodumaisest rapsist toiduõli tootva Scanola Baltic ASi müügidirektor Alo Süvari on seda meelt, et kui suudetakse koroonanakkusesse järsku ja massilist haigestumist vältida, siis tootmise poole pealt muid probleeme ei nähta, sest tooraine ja kaubavarud on piisavad. „Haiguspuhangu vältimiseks oleme võtnud tarvitusele täiendavad meetmed, minimeerides inimestevahelisi vahetuid kontakte. Piiratud on töötajate liikumine tehase piires, kõrvaliste isikute pääs tehasesse on keelatud ja võimalusel töötavad inimesed kodukontoris,“ lisas ta.

Scanola õlitehas Jõgevamaal.
Foto: Picasa

Süvari sõnul on ka logistika toimimise osas kriitiline haiguspuhangu vältimine. „Hetkeseisuga tarned toimivad kokkulepete järgi, kuigi seoses piirikontrollide kehtestamise ja paljude piiriületuskohtade sulgemisega on autode liikumine aeglustunud ja see võib tekitada hilinemisi tarnetes,“ tundis Süvari muret.

Kodumaist juurikat jagub, aga pakend on probleem

AS Salvest tegevjuht Triin Kõrgmaa kinnitas, et Salvesti tööprotsess tänasel päeval jätkub tavapärases rütmis, kuid seda seni, kuni on võimalikud kaubatarned mujalt maailmast ehk transiidikoridorid on avatud ning need jäävad ka riikide jaoks prioriteediks.

Salvesti kurgivaru on piisav.
Foto: Eiko Kink

„Salvesti eeliseks on see, et pea 2/3 meie toorainest on kodumaist päritolu ning Eesti piires kauba kätte saamine on hetkel suhteliseks valutu, küll aga muutub lähikuudel problemaatiliseks pakendikomponentide kättesaadavus kuna neid Eestist saada pole võimalik. Tulenevalt tootmisprotsessi komplitseeritusest ja toiduohutusele kehtestatud nõuetest ei ole kiirelt võimalik teha tootmises tehnoloogilisi muudatusi – näiteks pakenditaara mahu vahetusi või klaastaara tootja vahetusi,“ rääkis Kõrgmaa ja selgitas veel, et suuremad tootmisplaani muudatused Salvesti puhul on samuti piiratud tooraine, näiteks köögiviljade, hooajalise kättesaadavusega. „Hetkel Salvestil valmistoodangu varudega probleeme pole, kuid arvestame oma tootmise hooajalisust igapäevaste tellimuste väljastamisel. Näiteks kurgitooteid on meil võimalik uuesti tootma asuda alates juulist ning üldise kurgitoodete saadavuse peame sinnamaani tänaste varudega tagama.“

Ka Triin Kõrgmaa sõnul on hetkel kõige suuremaks murekohaks see, kuidas töötajad saavad rahuliku südamega tööle pühenduda olles veendunud, et tugistruktuurid, näiteks lasteaiad, transport ja hoolekanne, toimivad. „Omalt poolt oleme töötajate turvalisuse huvides karmistanud niigi rangeid toidutööstuses kehtivaid hügieenireegleid, lisaks teostame tööle tulekul kontrolli töötajate kehatemperatuuri osas ning vajadusel ja võimalusel pakume paindlikku tööaega. Samuti oleme viinud miinimumi väliste isikute territooriumil viibimise ja kontakti,“ ütles Kõrgmaa.

Veiko Paki sõnul on salved juurikaid täis.
Foto: Andras Kralla/Äripäev

Möödunud taimekasvatushooaeg tõi õnneks meie tootjatele korralikud saagid. Nii kinnitab ka Kadarbiku Köögivili OÜ juht Veiko Pak, et neil on salved juurikaid täis. „Praeguses olukorras kui jaemüük toimib, töötab ka meie ettevõte. Toormega meil probleeme pole, sest töötlemisse minev kaup tuleb oma ladudest,“ kinnitas Kadarbiku Köögivili OÜ juht Veiko Pak.

Leiva- ja saiapuudust meil ei tule

Lantmännen Unibake juht Asso Lankots ütles, et kriisi esimestel päevadel oli tootmist ja logistikat keeruline paika saada. “Probleem oli suur eriolukorra esimestel päevadel, sest nõudlus oli väga prognoosimatu ning seetõttu oli meie tarnekindlus võrreldes tavapärasega madalam. Tänaseks on olukord rahunenud. Kaupade laialivedu on toiminud oluliste tõrgeteta. Leiba ja saia Eestis jagub. Töötajate haiguspäevade arv on antud hooaja kontekstis tavapärane. Tootmise toormaterjalidega varustamine on toiminud. Murekoht on siiski järjekorrad Poola piiridel. Täna ei ole see meid veel mõjutaud, aga kui olukord ei lahene muutub see probleemiks. Poola on siiski väga oluline transiitmaa,“ kommenteeris Lankots. „Balti-siseselt on kaubavood viimastel päevadel toiminud tõrgeteta. Lätis ja Leedus võrreldes Eestiga suhteliselt sarnane olukord ja arengudünaamikad. Leiva ja saia varustatuse tase Balti riikides tervikuna on hea. Ka ekspordivood on seniajani toiminud. Tallinn-Helsinki kaubaveod peavad saama ka edaspidi toimima tõrgeteta, see on absoluutselt ärikriitiline.“

Ta lisas, et loomulikult on ebakindlus suur, sest me ei tea kui kaua antud olukord kestab. „Aga järgmisest nädalast on meil eesmärk vaadata rohkem tulevikku ja taaskäivitada mitmed projektid, mis viimase kahe nädalaga on (osaliselt) seiskunud. Loodetavasti suudavad Eesti, Läti, Leedu ja Soome valitsused oma otsuseid mõnevõrra kooskõlastada ja sünkroniseerida.“

Eraldatuses on keeruline toota

Hetkel muust Eestist eraldatud ja raskes olukorras olev Saaremaa lihatööstus annab samuti teada, et töö nende tootmises jätkub tavapärase tempoga ja olukord on tööstuses töine. „Tootmismahud on suurenenud, kuid hetkel saame hakkama. Usume, et kriisi jätkumisel tellimuste maht väheneb. Meie peamine ohukoht on võimalik tööjõu haigestumine – oleme selle vältimiseks karmistanud veelgi oma hügieeninõudeid ja majja on toodud lisadesinfitseerimisevahendeid. Teine peamine tõrkekoht on kaubavedude katkemine saarte ja mandri vahel, tänaseks on parvlaevade graafikut juba hõrendatud - see lööb meile tooraine varumise ja klientidele meie toodangu kättesaadavuse praktiliselt nulli,“ kommenteeris eriolukorras viibiva Saaremaa Lihatööstuse turundusjuht Siret Läets.

SAMAL TEEMAL:

Tiit Niilo: kasuta kriisi seni edasilükatud otsuste tegemisel

Ülo Kivine: piimatooteid jagub kõigile

Maido Solovjov: täidame koduturu vajadused esmajoones

Vladimir Sapožnin: kanad munevad edasi

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960