Autor: Eliisa Matsalu • 20. märts 2020

Mis saab FIEdest, kes sotsiaalmaksu juba ära tasusid?

Valitsus otsustas vabastada füüsilisest isikust ettevõtjad esimese kvartali sotsiaalmaksu kohustusest. Otsus tehti viis päeva pärast esimese kvartali sotsiaalmaksukohustuse tähtaega. Mis saab neist, kes oma sotsiaalmaksu ettemakse õigel ajal ära maksid?
Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro
Foto: Andras Kralla

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro ütles täna pressikonverentsil, et need, kes maksid juba avansilise sotsiaalmaksu ära, kantakse see summa ettemaksekonto arvestusse. Kes on kohustuse täitnud ja seda väga vajab, see saab selle raha tagasi taotleda, aga see võib jääda ka tuleviku kohustuste täitmiseks

Seaduse järgi peab FIE neli korda aastas maksma sotsiaalmaksu avansilisi makseid. Esimese kvartali maksetähtaeg oli 15. märts. Valitsus vabastas FIEd sotsiaalmaksu tasumisest viis päeva hiljem, alles 19. märtsil. Seega on tõenäoline, et enamik maksukuulekaid FIEsid maksis sotsiaalmaksu ära enne, kui selgus, et neil polnudki kohustust seda teha. FIEde ühe kvartali sotsiaalmaksukohustus on 534,60 eurot.

Tavaolukorras ei pea FIE maksma avansilist sotsiaalmaksu, kui ta on riikliku pensioni saaja või osalise töövõimega isik või õppur. Samuti ei pea maksma sotsiaalmaksu, kui FIE alustab või lõpetab tegevuse kvartali jooksul. Sellisel juhul maksab ta avansilisi makseid nende päevade eest, millal ta on FIEna registreeritud. Avansilist sotsiaalmaksu ei pea FIEd tasuma ka siis, kui tema eest maksab sotsiaalmaksu tööandja, riik või kohalik omavalitsus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960