Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 1. aprill 2020

Künniselts tähistab väärikat juubelit

Eesti Künniselts on saanud juba 30 aastaseks. Selle aja jooksul on arendatud Eesti pikaajalisi künni ja künnivõistluste traditsioone ja läbi erinevate tasandite on toodud praktikasse maailma selle ala tippteadmisi ja kogemusi.
Eesti künnimeistrivõistlused Kehtnas.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

"Meil on välja kujunenud väga hea mitmetasandiline võistluste traditsioon: meil on iga-aastased koolinoorte künnivõistlused Olustveres. Sealsed parimad võistlevad Eesti künnimeistrivõistlustel koos oma ala meisterkündjatega ja neid võistlusi peetakse Eesti erinevates kohtades. Toimunud on need Jänedal, Väätsal, Olustveres, Tartus ja Kehtnas," rääkis künniseltsi juhatuse liige Margus Ameerikas ja lisas, et seekordsed 2020. aasta meistrivõistlused toimuvad koostöös Eesti Taimekasvatuse Instituudiga esmakordselt Jõgevamaal.

Traditsiooniliselt on Eesti meistrivõistluste võitjad esindanud meid järgmise aasta maailmameistrivõistlustel, mida korraldatakse igal aastal erinevas riigis alates 1953. aastast. Künnisseltsi juhi sõnul peaks käesoleval aastal toimuma künni MM Venemaal ja järgmisel aastal Iiri Vabariigis, kus sellega tähistatakse sealsete künnivõistluste 90.aastapäeva. "Maailmameistrivõistlustest võtab osa tavaliselt kündjaid kuni kolmekümnest maast ja võistlusi korraldada soovijatest on praeguseks ajaks järjekord kuni 2035. aastani. Meie kündjad on osalenud nendel võistlustel külalistena erinevates riikides juba aastast 1989 ning korrektne oli mingil ajal ka ise korraldajatena vaeva näha ja teised külla kutsuda. Eestis ongi nüüd võimalus künni MM aastal 2022 ise organiseerida ning seda koostöös Eesti Maaülikooli, Tartu linna, Maaeluministeeriumi jt. toetajatega saab see kindlasti olema üheks meie põllumajanduse suursündmuseks," selgitas Ameerikas.

LOE LISAKS:

Aasta 2022 – Eesti võõrustab maailma tippkündjaid

Eesti pikaajalise künnivõistluste traditsiooniga on meil välja kujunenud mõnekümnest asjahuvilisest koosnev asatundlik ja järjepidev künnikohtunike meeskond. "Osalevad seal kogemuste vahetuse korras ja üksteiselt õppides juba mitukümmend aastat seda tööd teinud vanameistrid, künnispetsialistid ja huvilised, aga ka noored esmakordsed hindajad ning ka väliseksperdid. Kohtunike ja hindajate meeskonda veab EKS peakohtunik Taavi Võsa Eesti Taimekasvatuse Instituudist," tunnustas tegijaid Ameerikas.

Nii nagu paljudel spordialadel, nii ka künnivõistlustel on oma huviliste seltskond ehk fännklubi. Väga erinevatelt elualadelt pärinev esindus Jüri Muru eestvedamisel on ühiselt käinud kõikidel taasiseseisvumise järgsetel maailmameistrivõistlustel. "Lisaks on muidugi neist palju abi olnud kohalike võistluste korraldamisel ja hindamistel kaasa aitamisel. Künnivõistluste ajaloo jäädvustamiseks avati paar aastat tagasi spetsiaalne väljapanek Eesti Põllumajandusmuuseumis Ülenurmes," lisas Ameerikas.

Künnivõistlustel kasutatav tehnika on suhteliselt kallis. "See on ka üheks põhjuseks, miks võistlejate arv ei ole väga suur. Koolinoorte tasemel on abiks erinevad firmad ja õppeasutused. Siis on ka proovijaid kaunis palju. Meistrite klassis on aga igaühel oma käe järgi kohandatud võistlusadrad. Kindlasti aitaks Eesti künnivõistluste taseme arengule kaasa erinevate põllumajandustehnika firmade senisest aktiivsem toetus," ütles Margus Ameerikas ja tänas lõpetuseks veelkord kõiki kes on aidanud meie künnivõistluste traditsiooni hoida. "Suured tänud kõigile künniseltsi ja võistluskündjate senistele toetajatele: Maaeluminsteerium ja teised sponsorid tänu kellele seda ala suudetakse arendada ja ka tulevikus võistlustel osaleda."

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960