Autorid: Mait Kraun, Põllumajandus.ee • 3. aprill 2020

Börs: kriis räsib piimaturgu

Nädala börsiuudised: Euroopa nisuhinnad langesid kahe nädala põhja; piimaturg kõige suuremas kriisis; toorsuhkru hinnad langesid nädala alguses viimase pooleteise aasta madalaima tasemeni; nafta kallines ajaloo kiireimas tempos.
Piimaturg on logistiliste probleemide ning restoranide ja koolide sulgemise tõttu eriti tugeva löögi all.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Nisuhinnad olid languses, sest USA hinnad langevad ning nõudlus on taanduma hakanud. Samas püsib olukord eksporditurgudel jätkuvalt tugev, mis pakub hindadele tuge.

•Piimaturg on logistiliste probleemide ning restoranide ja koolide sulgemise tõttu eriti tugeva löögi all, sest tooted riknevad kiiresti ning neid ei saa külmutada nagu liha või säilitada nagu teravilja.

•Nafta kiire hinnatõus toetas suhkruturgu. Usutakse, et etanooli toodetakse nüüd suhkruroost rohkem, sest nafta ei ole enam nii odav. Samas on suurem trend siiski negatiivne.

•Naftahinnad kallinesid neljapäeval ajaloo kiireimas tempos. Kütusehinnad kiiresti järgi aga ei tulnud.

Euroopa nisuhinnad langesid kahe nädala põhja

Euroopa nisuhinnad sattusid sellel nädalal surve alla ja langesid viimase kahe nädala põhja. Ühelt poolt survestas hindu Chicago börsi nisu odavnemine, teisalt muretsevad kauplejad jätkuvalt koroonaviiruse pärast, vahendab Reuters.

Nisuhinnad hakkasid märtsi keskel kiiresti tõusma, sest nõudlus toidu järele kasvas ning mitmed riigid hakkasid eksportima piirama. Kauplejate sõnul on nõudlus nüüd jälle taanduma hakanud.

Maikuu toidunisu hind langes nädalaga kokku 1,3 protsenti, 192,5 euroni tonnist. Vahepeal jõudis hind ka 190,5 euroni, mis on madalaim tase alates 20. märtsist. Eelmisel nädalal tõusis hind 198 euroni, mis on kahe kuu kõrgeim tase.

Ka USA nisuhinnad jätkasid langust, sest investorid kardavad, et koroonaviiruse tõttu tuleb USAs järsk majanduslangus. “Mõju on aina enam tunda,” ütles üks futuuridega kaupleja. “Lisaks sellele tühistas Egiptus ühe suure tellimuse, mis mõjutas samuti turgu.”

Samas püsib Euroopa ekspordiperspektiiv hea, sest euro odavneb ning Venemaa piirab eksporti, ütlesid kauplejad. “Venemaa ekspordihinnad on viimastel nädalatel tublisti kasvanud ning selle tõttu võtavad Saksamaa ja Läänemere regioon neilt turgu üle,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Toidunisu maikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Teistest Euroopa toorainetest odavnes maisi juunikuu futuur 1,3 protsenti ja tonn maksab 165,5 eurot. Kooritud piima pulbri hind langes 6,4 protsenti, 1870 euroni tonnist. Veel mõni kuu tagasi kauples hind lähedal 3000 eurole. Rapsiseemnete hind tõusis 2 protsenti, 362,25 euroni tonnist.

Piimaturg kõige suuremas kriisis

Ökonomistid ja kauplejad ütlevad, et piimaturg on praeguses kriisis kõige suurema löögi all, sest piimatooted riknevad kiiresti, kirjutab Reuters.

Kuna restorane ja koole on massiliselt suletud, siis on hulgimüüjad sunnitud oma logistikat järsult ümber organiseerima ja suunama kaubad jaekettidesse. Logistiliselt on piima, või ja juustu töötlejate jaoks tegemist õudusunenäoga. Veofirmadel ei ole piisavalt autojuhte, sest suur osa on neist töötamise lõpetanud. Eksporditurgudel pole samuti müüki, sest toiduteenuste sektor on suuresti seisma pandud.

Piimaturg on tugevamalt pihta saanud kui teised põllumajandustooted, ütlevad põllumehed, ökonomistid ja toidu edasimüüjad. Probleem seisneb selles, et tooted riknevad kergesti – piima ei saa külmutada nagu liha või säilitada nagu teravilju.

Muidugi on löögi all ka teised toidusektorid, sest reisimine ja transport on piiratud ning töötajaid pole piisavalt. See on häirimas ka liha- ja teraviljaturgu.

Mitmed piimatootjad on olnud sunnitud piimast loobuma, sest seda ei ole vajalikes mahtudes võimalik transportida.

Nafta taastumine toetab suhkrut

Toorsuhkru hinnad langesid nädala alguses viimase pooleteise aasta madalaima tasemeni. Neljapäeval toimus aga taastumine, millele aitas kaasa nafta rekordiline kallinemine.

Nädala lõikes odavnes toorsuhkur kokku aga 4,1 protsenti, 336,8 dollarini tonnist. Kauplejad ütlevad, et energiaturgude taastumise tõttu otsustavad nii mõnedki vabrikud roost suhkru asemel etanooli toota. Samas on naftahinnad aasta algusega võrreldes jätkuvalt väga madalal tasemele, mille tõttu on üldiselt oodata, et suhkrutootmine kasvab.

Suhkru hind.
Foto: Äripäev AS

Maikuu robusta kohvi hind langes 1198 dollarini tonnist. Nädalaga odavnes kohv umbes 1 protsendi võrra. Kauplejate sõnul aitas hinnatõusule kaasa Vietnami otsus kehtestada koroonaviiruse vastu võitlemiseks meetmed, mille tõttu on sealne tootmine häiritud.

“See teeb kohviubade oksjonil müümise väga raskeks. Transport on samuti häiritud ning sadamad töötavad minimaalse võimsusega,” teatas Commerzbank.

Kakao hind tõusis nädalaga 1,3 protsenti, 2286 dollarini tonnist.

Nafta kallines järsult

Naftahinnad hakkasid nädala lõpus kiiresti tõusma. Neljapäeval tõusis WTI lausa 25 protsenti, mis on ajaloo suurim kallinemine.

Nimelt teatas USA president Donald Trump, et on rääkinud nii Venemaa kui ka Saudi Araabia juhtidega. Ta usub, et hinnasõda, mis viis Brenti toornafta viimase 18 aasta madalaima tasemeni, saab lähipäevil läbi. President kohtus ka USA naftatööstuse juhtidega, et arutada abinõusid, mis võimaldaks sektoril kriisiga paremini toime tulla.

Brenti toornafta kallines nädalaga kokku 30 protsenti, 32,4 dollarini barrelist. WTI lisas 24 protsenti ja barrel maksab 26,6 dollarit. Rotterdami 95 bensiini hind langes aga 14 protsenti, 172 dollarini tonnist. Diislikütus odavnes 3,4 protsenti ja kerge kütteõli kaotas 2,5 protsenti.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960