Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 7. aprill 2020

Valgevene piimatoodete eksport kasvab piirangutele vaatamata

Koroonaviiruse tõttu peavad kõik Valgevene toidutootjad oma toodete välismaal müümiseks taotlema valitsusasutuste luba. Sellele piirangule vaatamata on Valgevenel eesmärk suurendada toiduainete eksporti ning sel aastal soovib riik suurendada ka piimatootmist ja -eksporditarneid, vahendab dairyglobal.net.
Valgevene piimatooted.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Valgevene toiduainete eksport kasvab prognooside järgi eelneva aastaga võrreldes 4,2%, ulatudes 5,7 miljardi dollarini 2020. aastal, kinnitas Valgevene põllumajandusministeeriumi ekspordiosakonna direktor Aleksei Bogdanov. Ta ütles, et see on kooskõlas valitsuse varem vastu võetud plaanidega.

Koroonaviirus - valitsuse heakskiit

Märtsi alguses Minskis toimunud pressikonverentsil esinedes teatas Valgevene tervishoiuminister Vladimir Karanik, et koroonaviiruse epideemia tõttu peavad kõik toidutootjad oma toodete välismaal müümiseks taotlema valitsusasutuste luba. Karanik selgitas, et see oli vajalik tagamaks, et eksport ei kahjustaks kodumaist toiduturgu ning hoiatas, et kui kohalikes ladudes on vaja varusid täiendada, võib valitsus ajutiselt keelata toidu ekspordi Valgevenest. Seni on valitsus lubanud toidueksportijatel tavapäraselt jätkata, lisas ta.

Suured eesmärgid

"Valgevene on teinud palju pingutusi oma piimatööstuse ülesehitamiseks, et veelgi suurendada eksporditarneid," ütles Bogdanov eraldi pressikonverentsil. "Valgevene piimatööstuse arenguprogramm on suunatud sellele, et riik suurendaks piimatootmist 7,3 miljonilt tonnilt 2019. aastal 9 miljoni tonnini 2025. aastal."

2020. aastal on Valgevenes kavas suurendada juustu eksporti umbes 10% kuni miljardi dollarini, samal ajal kui riik on kärpinud selliste toodete tootmist nagu piimapulber, kuna selles segmendis oleks riigil äärmiselt raske konkureerida teiste riikide, näites Uus-Meremaa ja Uruguay pulbriga. "Sel põhjusel keskendub Valgevene peamiselt kõrge lisandväärtusega piimatoodetele."

Kõige enam ekspordib Valgevene piimatooteid Venemaale. Bogdanovi sõnul on peamine eesmärk keskenduda tarnete suurendamisele riikidesse, kus Valgevene piimatooteid juba leidub, kuid seda väikestes kogustes. Siia kuuluvad näiteks Hiina, Vietnam, Jaapan, Lõuna-Korea, Saudi Araabia, Katar, aga ka Euroopa Liidu riigid. Selleks et ekspordiplaanid täituks peab riik oluliseks ka piimatootmisettevõtete arvu suurendada.

LOE LISAKS:

Leedu piimatootjad: impordi peatamine Eestist ja Lätist võib kaasa tuua piimasõja

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960