Autorid: Meelika Sander-Sõrmus, Põllumajandus.ee • 6. aprill 2020

Leedu piimatootjad: impordi peatamine Eestist ja Lätist võib kaasa tuua piimasõja

Leedu toidu- ja veterinaaramet astub samme, mis võivad täielikult peatada kvaliteetse toorpiima sisseveo Eestist ja Lätist. See võib kohalike tootjate hinnangul kukutada kogu Leedu piimasektori ning põhjustada Balti riikide vahel n-ö piimasõja, annavad pressiteate vahendusel teada sealsed piimatootjad.
Kas tulekul on Baltikumi piimasõda?
Foto: Pixabay

Leedu piimatootjate liidu Pieno Centras juhi Egidijus Simonise sõnul on riigi suurimad piimatootmisettevõtted saanud riigi toidu- ja veterinaarametilt teavet, et neid külastavad lähiajal inspektorid, kes võtavad plaaniväliseid proove Eestist ja Lätist imporditud piimast. Praegu teevad ettevõtted ise kõigi piimatoodete laboratoorseid teste.

„On tõsine oht, et Lätist ja Eestist piima impordi tõkestamiseks võib see meetod toimida ja importpiima kogus väheneks. See aga kukutaks kokku mitte ainult Leedu töötleva tööstuse, vaid kogu piimasektori, kaasa arvatud piimafarmid. Osa tootmisettevõtteid peaks täielikult sulgema, osa aga vallandama suurema osa oma töötajatest, sest kõrgeima lisandväärtusega kaupade tootmine seiskub. Siinkohal ei tekiks küsimust, mis hinnaga piima Leedu farmidest ostetakse, vaid kes seda üldse teha saab,” arutles Egidijus Simonis.

Lätist ja Eestist imporditud piim moodustab kolmandiku Leedu piimatootmisettevõtetes kasutatavast piimast, kuna Leedu farmid ja talud ei suuda kõiki nõudmisi rahuldada. Mõnes ettevõtetes, kus toodetakse kvaliteetseid piimatooteid, tõuseb see protsent isegi 70%-ni. Ametlikult on kinnitatud, et Lätist ja Eestist imporditud piima kvaliteedinäitajad on kaks korda kõrgemad kui Leedu taludelt ostetud.

TASUB TEADA

Baltimaade toorpiima aastatoodang on viimastel aastatel püsinud 3 miljoni tonni juures, millest ligi pool annab Leedu. Nii Eesti kui ka Läti aastatoodang on 0,7-0,8 miljonit tonni ning Leedul ligi 1,4 miljonit tonni. Kui Eesti aastatoodang on viimastel aastatel kasvanud, siis Läti puhul on näha pigem langustrendi.

Piimatoodete valmistamise aastamaht on Balti riikides endiselt veidi üle 2,8 miljoni tonni, millest lõviosa – napilt alla 1,7 miljoni tonni – töötleb Leedu. Läti ja Eesti vastav näitaja on ligi 0,6 miljonit tonni ning siingi on näha kasvu Eesti ning langust Läti mahtudes.

Kuigi Leedu turul on mahud kõige suuremad, on seal ka suurimad käärid tootmis- ja töötlemismahtude vahel. Seetõttu kasvas 2018. aastal Läti toorpiima eksport Leetu 12 protsenti. Seevastu Eesti piima eksport Leetu vähenes aastaga 3 protsenti, olles eelnevalt küll jõudsalt kasvanud.

Allikas: SEB analüüs

Ka Simonise sõnul on naaberriikide piim oma kvaliteedinäitajate tõttu Leedu piimatööstusele strateegiliselt oluline. Värsketele piimatoodetele ja kõvadele juustudele sobib vaid kõige kvaliteetsem piim.

Tema sõnul õhutaks piima impordi keelamine ka Baltimaade vahelist piimasõda, kuna see põhjustaks Leedu naabermaadele samuti tõsiseid tagajärgi, sest nii Eesti kui Läti toodavad piima rohkem kui tarbivad ja seega on piimaeksport oluline teema.

Leedu piimatootjate liit Pieno Centras soovitab kavandatud testid edasi lükata karantiiniolukorra lõppemiseni. "Samuti nõuame tungivalt, et kontrollitaks mitte ainult imporditud, vaid kõikide tootjate, ja eriti vahendajatelt, saadud piima, mille kvaliteedinäitajad olid varasemate testide ajal kõige kehvemad," räägib Pieno Centrasi juht.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960