Autor: Põllumajandus.ee • 8. aprill 2020

Riigikohus otsustas jätta lihatööstuste vaidluses lõpliku tõe Nõole

Riigikohus otsustas anda AS Nõo Lihatööstusele õiguse konkureeriva ettevõtte Maag Grupi üle, kes soovis väikeosanikuna kukutada ettevõtte senise nõukogu koosseisu ja mehitada selle osaliselt oma inimestega.
Nõo Lihatööstust juhib Toomas Kruustük.
Foto: Mari Luud

Rannarootsi lihatööstuse emafirma Maag Grupp on pikka aega vedanud oma konkurendi Nõo Lihatööstusega vägikaigast. Aastaid tagasi õnnestus Maag Grupil omandada osalus OÜ-s Karukoobas, kellele omakorda kuulub pisut alla kolmandiku AS Nõo Lihatööstuse aktsiatest. Tegu oli tollal levinud skeemiga teiste aktsionäride ostueesõigusest möödahiilimiseks - nii õnnestus ettevõttel saada oma konkurendi aktsionäriks.

Üle 200 miljoni euro suuruse käibega Maag Grupp on etendanud kaitsetu vähemusaktsionäri rolli, keda Nõo Lihatööstuse juhtkonna poolt taga kiusatud. „Tegelikkus näeb siiski hoopis teisiti välja. Nõo Lihatööstus on igal aastal maksnud oma aktsionäridele, sealhulgas Maagile rikkalikult dividende,“ selgitab AS Nõo Lihatööstuse osanik ja tegevjuht Toomas Kruustük.

„Maag on saatnud oma advokaadid pea kõikidele Nõo Lihatööstuse üldkoosolekutele, kus on tundide kaupa vastatud küsimustele ja saadetud veel ka kirjalikult infot järgi. Nõo Lihatööstus on arvatavasti Eesti üks parima läbipaistvusega ettevõtteid, kus aktsionäridele on avaldatud infot pisimategi detailide kohta,“ kirjeldas ta.

Ometi oli Maag Grupil põhjust kohtusse pöördumiseks, kui asuti oma valdusettevõtte Karukoopa kaudu nõudma Nõo Lihatööstuse nõukogu tagasikutsumist seoses nõukogu väidetavate rikkumistega. Kahes kohtuastmes on tänaseks leitud, et kõik Maag Grupi etteheited Nõo Lihatööstuse juhtkonnale on täiesti alusetud või siis sedavõrd marginaalsed, et kindlasti ei vääri need sisulist kriitikat juhtkonna aadressil.

„Raske uskuda, et Maag tõsimeeli uskus selle vaidluse perspektiivikusse. Ju selle vaidluse eesmärgiks oli lihtsalt konkurenti survestada,“ lausus Nõo Lihatööstust kohtumenetluses esindanud Advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat Peeter Viirsalu.

Riigikohus tegi 7. aprillil määruse, millega otsustas Maagi kassatsioonkaebust mitte menetleda ja pani sellega vaidlusele punkti.

AS Nõo Lihatööstus asutati 1992. aastal ja on seega üks vanimaid ja suurimaid Eesti kapitalil põhinevaid lihatööstusi Eestis. Ettevõtte tegevusala on kõrge lihasisaldusega lihatoodete tootmine ja turustamine.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960