Autor: Põllumajandus.ee • 29. aprill 2020

Põlevkiviõli on minevik! Estoveri biogaasijaam sai nurgakivi

Estover Piimatööstus Kaarlijärve meierei biogaasijaam sai nurgakivi. Piimatööstus asendab põlevkiviõli biogaasiga, oodates uuelt tehnoloogialt korraga nii keskkonna- kui ka majanduslikku säästu. Jaama ehitab aasta lõpuks valmis Mapri Ehitus.
Ago Teder, Estover Piimatööstuse juhatuse esimees, Tarmo Roos, Mapri Ehituse tegevjuht, Hannes Prits, Estover Piimatööstuse tegevjuht.
Foto: Estover Piimatööstus

Elva valda Kaarlijärve meierei juurde rajatavas biogaasijaamas saadakse gaas piimatööstuse reovee ja vadaku anaeroobse kääritamisega, teatas ettevõte. Biogaasi hakatakse põlevkiviõli asemel kasutama tööstuses vajamineva auru tootmiseks.

„Saadame piimatööstusesse rajatava biogaasijaamaga põlevkiviõli minevikku ja jätame nurgakivi pannes tulevastele põlvedele õlikanistri mälestuseks. Me teeme pöörde ringmajanduse suunas ja hakkame juustu tootma “piima energial”, oodates uuelt tehnoloogialt üheaegselt keskkonnasäästu ja majanduslikku kasu," ütles Estover Piimatööstuse juhatuse esimees Ago Teder.

Mapri Ehituse müügijuht Margus Väärsi märkis, et ettevõttel on biogaasijaamade ehitamisega ka varasemaid kogemusi. "Oleme varem rajanud Ilmatsalu ja Aravete biogaasijaamad. Koos RVT Ehituse ja tehnoloogia tarnijaga tahame selle aasta lõpuks käivitada kaasaegse jaama ka Estover Piimatööstusele. Ehituskevad on alanud, tööd meie ehitusplatsidel käivad ja tasapisi on neid ka lisandumas," lisas ta.

Kaarlijärve biogaasijaam on valmis vastu võtma kuni 1200 kuupmeetrit reovett ja 250 kuupmeetrit vadakut päevas, arvestuslikult saab nii kaetud enamus tootmise soojusenergia vajadusest, räägib Ago Teder. Biogaasijaam läheb maksma üle 6 miljoni euro, millest Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetus on 1,96 miljonit.

Estoveri uus biogaasijaam peaks valmima aasta lõpus
Foto: Estover

United Estover Group OÜ tegeleb piimatoodete müügi ja tootmisega aastast 1992. Gruppi kuuluvatest ettevõtetest on suurim Estover Piimatööstus. Ettevõte on 100% Eesti kapitalil ja pakub täna tööd rohkem kui 200 inimesele. Estover on Eesti juustuturu liider umbes 35% turuosaga.

Mapri Ehitus OÜ tegevusalad on ehituse peatöövõtt ja projektijuhtimine, põllumajandusehitus ning betoonitööde teostamine. Kogu Eestis ja Lätis ehitava Mapri Ehituse 2019. aasta konsolideeritud ehitustööde maht oli ligi 86 miljonit eurot, ettevõte annab tööd 120 inimesele.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960