Autor: Põllumajandus.ee • 4. mai 2020

Rikaste TOPi jõudnud pereäri kaotas pea veerandi käibest

Kaheksa aastat tagasi tehtud pildil on Nõmmsalude pere vennad ja õde veel koos isa, praeguseks manalateele lahkunud Jaak Nõmmsaluga, kes edukale pereärile aluse pani. Vasakult: Mait Nõmmsalu, Jaak Nõmmsalu, Tõnu Nõmmsalu ja Kärt Nõmmsalu.
Foto: Erik Prozes
Mõni aasta tagasi Rikaste TOPi jõudnud Tartumaa perefirmat Tatoli AS tabas eelmisel aastal tagasilöök, kui käibest kadus pea veerand.

Põllumajandusäri Tatoli AS käive oli eelmisel aastal 26 miljonit eurot, aga aasta varem 34,2 miljonit eurot ehk 23,95 protsenti rohkem. Tegevuskasum oli mullu 1,16 miljonit eurot, aasta varem 1,71 miljonit eurot.

Ettevõte kuulub Nõmmsalude perekonnale, kes rääkis juba eelmise aasta suvel Äripäevale, et heale ajale tuleb 2019. aastaga korraks paus. Ettevõte müüb põllumajandusmasinaid ning nende varuosi ning tegeleb ka masinate remondiga. Seega sõltub firma käekäik palju sellest, kuidas läheb põllumeestel ja kui palju on neil raha.

Tatoli üks omanikke Mait Nõmmsalu ütleski eelmisel suvel, et 2018. aasta oli põllumehele raske, sest valitses põud ja saaki oli poole vähem, seega vähenes ka põllumeeste sissetulek kaks-kolm korda. Enamik põllumehi aga ei suuda endale uusi masinaid ilma panga abita lubada, rääkis Nõmmsalu. "Ega siin on ju pangad, vaatavad su bilansi üle ja panevad Exceli tabelisse, ütlevad, et sul läks üks number punaseks, siis liisingut ei saa. Ja keegi ilma liisinguta ei osta ju," ütles Nõmmsalu. "Kui põllumehel läheb kehvasti, siis läheb meil järgmine aasta kehvasti," ütles ta.

Äripäeva Infopaga andmed näitavad, et Tatoli ASi käive oli 2013. aastal üle 37 miljoni euro. Seejärel kukkus käive 2015. aastal 27 miljoni euro peale, kuid pärast seda on igal aastal ületanud tugevalt 30 miljoni euro piiri. Eelmisel aastal jäi see tase kättesaamatuks ja käive kukkus 26 miljonile eurole.

Ettevõtte juhatuse liikmed on Mait ja Tõnu Nõmmsalu. Ettevõtte emafirma on Tatoli Grupp OÜ, mis kuulub Mait, Tõnu, Tähte ja Kärt Nõmmsalule.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960