Autor: Põllumajandus.ee • 8. mai 2020

Maatükkide loodusliku seisundi andmed läbisid maakatastris iga-aastase värskenduskuuri

Maa-amet ajakohastas tänavu kevadel maakatastris maatükkide loodusliku seisundi ehk kõlvikute andmeid, kasutades selleks eelmise aasta kaardiandmeid. Tegemist on igal aastal toimuva maatükkide loodusliku seisundi andmete uuendamisega. Tänavused muudatused puudutavad eelkõige Ida-Eestit.
Maatükkide loodusliku seisundi andmed läbisid maakatastris iga-aastase värskenduskuuri.
Foto: Pixabay

„Loodus meie ümber muutub ja Maa-ameti roll on seda kajastada nii kaartidel kui ka maatüki andmetes,“ selgitas Maa-ameti peadirektori asetäitja Triinu Rennu iga-aastase muutmise põhjust. „Selle aasta muudatused ei ole nii ulatuslikud kui eelmisel aastal. Samuti lükkasime eelmise aasta kogemuse põhjal kõlvikute andmete uuendamise kevadesse. Nüüd jääb maaomanikel rohkem aega oma maa-andmetega tutvumiseks, samuti tasub põllupidajatel enne PRIA-lt toetuse taotlemist uuenenud kaardile pilk peale heita,“ märkis Rennu. Maa-amet ootab maaomanikelt kõlvikute kohta tagasisidet hiljemalt novembri lõpuks.

Loodusliku seisundi andmete muutus.
Foto: Maa-amet

Muudatus puudutab eelkõige maatulundusmaa omanikke

Maatüki loodusliku seisundi ehk kõlviku (nt haritav maa, looduslik rohumaa, metsamaa, õuemaa või muu maa (nt märgala, teed) andmed on olulised eelkõige maatulundusmaal, kuna nendest sõltub maamaksu suurus. Maamaks arvutatakse 1. jaanuari andmete alusel. Tänavuse muudatused kajastuvad järgmise aasta maamaksuteatises. Maa-amet uuendas loodusliku seisundi andmeid ligi 55 000 maatulundusmaal.

„Eelmine aasta oli Saaremaalt kõige enam pöördumisi kõlvikute andmete muutmiseks, lisaks parandasime ka saare poollooduslike koosluste alade kaardiandmeid,“ rääkis Rennu kaardil Saaremaa muudatuste rohkust selgitades ja lisas, et eelmise aasta muudatused on nüüd kaardile jõudnud. „Kaardistuslend Saaremaal on plaanis järgmine kevad ja saare maatükkide andmed saavad uuendatud 2023. aastal,“ ütles ta.

Maatüki loodusliku seisundi andmeid uuendatakse igal aastal seal, kus kaardiandmed saavad kaasajastatud. Kõlvikute kaardistustööd jätkuvad Lõuna-Eestis, tulemused kajastuvad maatükkide andmetes 2021. aasta kevadel.

Maaomanik saab maaüksuse andmetega tutvuda Maa-ameti geoportaalis.

Vaata videot „Kuidas tutvuda oma maatüki kõlvikutega“

Küsimuste korral pöördu [email protected] või helista infotelefonil 6750 810.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960