Autor: Põllumajandus.ee • 14. mai 2020

Alustav ettevõtja Tanel Tang avas Saaremaal saare suurima kanala

Tanel Tang avas Saaremaal saare suurima kanala.
Foto: Meriliis Metsamäe
Eelmisel reedel pärast saarte taasavamist saabus Saaremaale koos teiste huvilistega ka 1500 mahekana, kes hakkavad Salmele rajatud kanalas tootma mahemune.

Alustav ettevõtja Tanel Tang avas Saaremaal saare suurima kanala ja esimese suure mahekanala, mille sarnast pole varem siinmail nähtud.

“Tegemist on täisautomaatse sisseseadega mahekanalaga, kus sööt jahvatatakse ja mikserdatakse kohapeal ning antakse kanadele ette automatiseeritud söödaliiniga. Samuti tuleb ka vesi automaatselt. Lauda keskel on kaasaegsed pesakastid, millest muna veereb munaliinile ning mille pealt teisel pool seina korjatakse saak kokku,” kirjeldas Tang kaasaegse mahekanala tootmist.

Tanel Tang hakkas lauta ehitama vahetult enne eriolukorra kehtestamist, mis oli alustavale ettevõtjale suureks proovikiviks. Kanala pidi valmis saama veidi rohkem kui kuu ajaga, sest esimesed tellitud 1500 mahekana olid kohe munemisküpseks saamas. “Kanala seadmete ülespaneku ning muud spetsiaalsed tööd pidid tegema mandril elavad töömehed, kuid eriluba saarele tulekuks neile ei antud. Tänu saarlase jonnakusele suutsime õnneks leida kõikidele probleemidele kohapealt lahenduse. Ka väga asjalikud ja head töömehed, kes kogu montaažil suurt rolli mängisid,” ütles Tang.

Mahekanala Saaremaal. Fotod: Meriliis Metsamäe.

Kanalasse mahub mahetootja nõuetele vastavalt 3000 kana, seega augustis plaanib Tang tuua oma kanalasse veel 1500 mahekana. “Kui kanad on kohanenud ja ilusti munema hakanud, loodan sügisel saada juba ligi 2500 muna päevas, mida Eesti tarbijatele Saaremaa Mahemuna kaubamärgi alt pakkuda,” rääkis Tang. Ettetellimusi teha ehk munakrediiti osta saab juba täna.

Mahekanamunade erinevus muudest tootmisviisidest on just mahesööda kasutamine, mis garanteerib toodangu ehk muna puhtuse. Lisaks on kanadel laudas rohkem ruumi kui vabapidamisel ning võimalus soojal ajal käia õues. Mahemuna tähis on 0 ning seda tasub otsida just muna peal oleva koodi algusest.

Rohkem infot ja lauda ehitamise kulgu läbi raskuste näeb ettevõtte facebooki lehelt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960