Autor: Põllumajandus.ee • 14. mai 2020

Eesti teraviljal on lootust jõuda ka Hiina turule

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK) pöördus möödunud nädalal maaeluminister Arvo Alleri poole ettepanekuga võtta tööplaani Hiina turu avamine Eesti teraviljatootjatele.
Eesti teraviljal on lootust jõuda ka Hiina turule.
Foto: Pixabay

Eesti põllumajandustoodangu ekspordist peaaegu poole moodustavad piim ja teravili. Teravilja ekspordist pea 80% moodustavad kolm sihtriiki – Saudi Araabia, Sudaan ja Türgi. Kogu teravilja ekspordist viiakse ainuüksi Saudi Araabiasse peaaegu pool Eestis kasvatatud teraviljast. Kuigi Eesti kaubandussuhted Saudi Araabiaga on head, on majandusliku stabiilsuse tagamiseks kasulikum eksporditurge mitmekesistada ja suurendada ekspordimahte teistesse (potentsiaalsetesse) sihtriikidesse. Samuti võib erinevate riikide nõudlus ja hinnatase pakkuda Eesti teraviljakasvatajatele tänasest veelgi paremaid võimalusi.

Eesti on alates 2006. aastast muutunud teraviljasektoris netoeksportijaks. Tervailjakasvatajate oskused on paranenud ja teravilja saagikus vastavalt ilmastiku võimalustele järjepidevalt kasvanud. Näeme, et Eesti ekspordipotentsiaal teraviljasektoris püsib.

Eesti suuremad teravilja eksportijad on eelkõige huvitatud (toidu)nisu ja (mahe)kaera, aga ka odra eksportimisest. Meile teada olevalt on Hiina omalt poolt samuti näidanud üles huvi Eesti teravilja importimiseks. Kuigi vastastikune huvi on olemas, kuulub Hiina nende riikide hulka, mille turule pääsemiseks on vajalik läbida mitmeastmeline registreerimisprotseduur, mis hõlmab iga tootegrupi puhul eraldi küsimustike täitmist, auditeid, koostööprotokollide sõlmimist ja sertifikaatide kooskõlastamist. Turu avatuks nimetamise menetluse algatamiseks peab Eesti esitama Hiinale ametliku pöördumise.

Usume, et Maaeluministeeriumi jõupingutused avada Hiina turg ka Eesti teraviljale toetavad ka valitsusliidu koalisatsioonilepingus kokku lepitud eesmärki edendada Eesti toidu eksporti läbi uute sihtturgude avamise. EPKK tegi maaeluministrile ettepaneku alustada Hiina Rahvavabariigiga läbirääkimisi, et avada Hiina turg teravilja ekspordile. Arvestades teravilja suurt osatähtsust põllumajandussaaduste ekspordis annab iga lisaeuro teraviljatonnilt üsna suurt majanduslikku kasu nii teravilja¬kasvajatele kui kogu majandusele.

Veterinaar- ja Toiduamet vastas EPKK taotlusele, et nad esitasid 12. mail Hiina Rahvavabariigi Tolliametile taotluse nõuete edastamiseks, mis peavad olema täidetud teravilja eksportimisel Eestist Hiinasse. VTA kinnitas, et edasiste tegevuste kavandamisel juhinduvad nad teemakohasest tagasisidest ja koda informeeritakse arengutest.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960