Autor: Põllumajandus.ee • 14. mai 2020

Lätis on käivitumas suur investeerimisprojekt - 100 miljonit eurot munatootmisesse

Ovostar Union gruppi kuuluv ettevõte GALLUSMAN ja Põhjamaade energiaettevõte ADVEN plaanivad teha koostööd 100 miljoni euro suuruses investeeringuprojektis, et rajada Lätti kuni 200 uue töökohaga kaasaegse kanala koos sinna juurde kuuluva töötluskompleksiga.
100 miljonit eurot munatootmisesse.
Foto: Adven Eesti

Projektil on soodne mõju Läti majandusele ning see loob äriarendusvõimalusi ka paljudele teistele ettevõtetele - teraviljakasvatajatele ja tarnijatele, pakenditootjatele, transpordi- ning muude teenuste pakkujatele. Lisaks loob uus tehas ka hulgaliselt uusi töökohti, millel on positiivne mõju majandustegevusele, eriti maapiirkondades, kuna uute ja hästi tasustatud töökohtade olemasolu vähendab maaelanike väljavoolu linnadesse või teistesse riikidesse.

ADVEN Baltikumi tegevjuhi Urmo Heinami sõnul on ADVEN avatud koostöö läbirääkimistele, et sarnaseid projekte ka Eestis läbi viia. „Adven on tööstuskliendile eelkõige strateegiliseks partneriks, kes on valmis panustama ka oma raha investeeringute elluviimiseks. Me jagame kliendi äririske ning oleme motiveeritud panustama ettevõte pikaajalisse jätkusuutlikusesse. Ka Eestis on mitmeid tööstusettevõtteid, kes võidaksid sellisest partnerlusest ning võiksid selle peale tõsisemalt mõelda,“ sõnas Urmo Heinam.

Kõigi eelduste kohaselt ekspordib uus tehas kuni 90% kogu oma toodangust. Alates 2015. aastast hooldab ja arendab Ovostar Europe, mis on GALLUSMANi Lätis asuv sõsarettevõte, Ovostar Union’i partnerite koostööd ELis ja hoolitseb ekspordimüügi eest. Ovostari eesmärk on laieneda uutele turgudele ka Euroopas ja Lähis-Idas.

Praegu toimub tehaseprojekti keskkonnamõjude hindamise protsess, mis peaks valmima selle aasta lõpuks. Ehitustöödega on kavas alustada 2021. aastal.

100 miljonit eurot munatootmisesse
Foto: Adven Eesti

Koostöö võimaldab ettevõtetel keskenduda oma põhitegevusele

„Kaalume ADVENiga partnerlust nende läbipaistva ja tervikliku lahenduse tõttu. Adveni, kui strateegilise partneri kaasamine võimaldaks meil täielikult keskenduda oma põhitegevusele,“ sõnas GALLUSMANi kaasomanik ja juhatuse esimees Arnis Veinbergs.

ADVEN on ulatusliku kogemuste pagasi ja rohkete ressurssidega energiatarnija ja -operaator, kes loob ja haldab terviklikke kommunaalteenuseid ning omades ligi 40-aastast kogemust Põhja- ja Baltimaades. GALLUSMAN ja ADVEN sõlmisid LOI lepingu ning teevad koostööd, et leida kanala jaoks parimad võimalikud energia- ja infralahendused.

Keskkonna- ja majanduse sõbralik tehas

ADVENi eesmärk on olla osa kliimamuutuste vastu võitlemise lahendusest läbi keskkonnasõbralike projektide, mida koos oma klientidega loovad, ehitavad ja arendavad.

„Juba alates esimesest kohtumisest rõhutas GALLUSMAN nende ambitsiooni kasutada ringmajanduse lahendusi ja see ühildub suurepäraselt ADVENi strateegiaga. Uus munatootmistehas saab olema efektiivne, roheline ja kasutab oma jäätmevooge võimaliku keskkonnamõju minimeerimiseks. Ringtootmine hõlmab vähendatud CO2 jalajälge, mis aitab kaasa keskkonna- ja majanduslikule kasule,“ ütleb ADVEN Läti äriarendaja Kristaps Greidāns.

Esko Aho, ADVENi nõukogu esimees ja Soome peaminister aastatel 1991-1995, näeb selles projekti suuremat kasu. „Sellise ulatusega projekt on oluline mitte ainult Lätile, vaid kogu Põhja-Euroopa regioonile. ADVEN on uhke, et saab sellest osa, kuna see annab Läti majandusele positiivse panuse ja suurendab nende konkurentsivõimet,“ ütleb Esko Aho.

Pärast projekti elluviimist saab GALLUSMANist Läti liider looma- ja linnukasvatuse ning lemmiklooma- ja loomasöödaga kauplemises ning suurim munatoodete tootja Põhja-Euroopas.

MIS ON MIS

Ettevõte GALLUSMAN kuulub Ovostar Union’i gruppi. Ovostari Union ettevõtete grupp (2011) on üks Ukraina juhtivamaid agrotööstusettevõtteid ja kuulub Euroopa viie suurima munatoodete tootja hulka. Nende ärimudel koosneb täielikust tootmistsüklist - alates noorte loomade aretamisest kuni kõrgeima kvaliteediga koorega munade ja nende toodete valmistamiseni. 2019. aastal ulatus grupi käive 104 miljoni dollarini ja ettevõttes töötab umbes 1600 töötajat. Lisainformatsiooniks palun külasta: gallusman.com ja ovostar.ua

ADVEN on Põhjamaade ja Balti riikide juhtiv energia- ja veeteenuste pakkuja. Nad toodavad tööstusele auru, soojust ja jahutust ning pakuvad erinevaid lahendusi, et parandada ja edendada energia, vee ja materjali kasutamise tõhusust. ADVEN toodab kaugkütte ja kinnisvara-spetsiifiliste lahendustega soojust ja jahutust, mis kasutavad muuhulgas bio- ja geoenergiat. ADVENi ärimudel põhineb energia täisteenusel ja pikaajalisel partnerlusel.

ADVENi aastakäive on üle 216 miljoni euro ja bilansimaht on 800 miljonit eurot. Neil on ligi 40-aastane kogemus ning tiimis on ligi 400 spetsialisti. ADVEN opereerib üle 300 energiakeskuse, mille koguvõimsus on 1900 MW.

Lisainformatsiooniks palun külasta: www.adven.ee või kontakteeru kontaktisikuga Urmo Heinam, Adven Baltikumi tegevjuht, +372 667 8600, [email protected].

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960