Autor: Põllumajandus.ee • 20. mai 2020

Maaelukomisjon saatis Põllumajandus- ja Toiduameti moodustamise eelnõu teisele lugemisele

Riigikogu maaelukomisjon otsustas eilsel istungil saata Põllumajandus- ja Toiduameti moodustamise eelnõu teisele lugemisele.
Kahe ameti ümberkorraldamisega suureneb riskipõhise kontrolli suutlikkus, paraneb info haldamine kogu toidutootmiseahelas.
Foto: Pixabay

Maaelukomisjoni esimees Tarmo Tamm ütles, et Põllumajandusameti ning Veterinaar- ja Toiduameti põhjal Põllumajandus- ja Toiduameti moodustamise kaudu muutub ametite töökorraldus ja kommunikatsioon terviklikumaks, millega väheneb halduskoormus klientidele.

„Kahe ameti ümberkorraldamisega suureneb riskipõhise kontrolli suutlikkus, paraneb info haldamine kogu toidutootmiseahelas ning tõuseb ennetus- ja teavitustöö kvaliteet, et vähendada õigusrikkumisi,“ ütles Tamm. Ta selgitas, et ametite ühendamise järel jääb moodustatav Põllumajandus- ja Toiduamet täitma alates 1. jaanuarist 2021 kõiki seniseid kahe ameti põhifunktsioone. Suhtlemiseks luuakse ühtne halduspraktika, asutuse tegevus muutub tõhusamaks samadele sihtrühmadele teenuste osutamisel ja riskide juhtimisel.

„Ühendasutuse loomine võimaldab optimeerida ümberkorraldatavate asutuste struktuuri, kaotada kattuvad tegevused ning sellest vabanenud ressurssi kasutada ümberkorraldatavate asutuste töö jätkusuutlikkuse tagamiseks ja järelevalve tõhustamiseks,“ selgitas Tamm.

Maaelukomisjoni liige Ivari Padar rõhutas samuti ümberkorralduste tähtsust. „Ametite ühendamist on juba kaalutud aastaid ja lõpuks on nüüd jõutud tegudeni ja loodame, et sellest tõuseb tulu kogu põllumajandusele,“ ütles Padar. Ta pidas tähtsaks uue ameti etteotsa juhi valimisel läbipaistva protseduuri tagamist. Padari sõnul on uuel ühendatud asutusel oluline mõju avalike teenuste kvaliteedile ja kättesaadavusele. Elanikele suunatud avalikud teenused muutuvad kvaliteetsemaks ja ühetaolisemaks, sest edaspidi on üks põllumajanduse ja toiduvaldkonna ülesandeid täitev asutus, mis muudab isikule riigiga suhtlemise selgemaks ja lihtsamaks.

Maaelukomisjon otsustas saata valitsuse algatatud Põllumajandusameti ning Veterinaar- ja Toiduameti Põllumajandus- ja Toiduametiks ümberkorraldamisega seonduvalt Vabariigi Valitsuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu (164 SE) teisele lugemisele täiskogu istungil 1. juunil.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960