Autorid: Allan Rajavee, Eliisa Matsalu • 2. juuni 2020

Maaettevõtlusfondi 10 miljonit eurot hakkab valitsema alla aasta vana firma

Maaettevõtlusfondi eesmärk on parandada bio- ja maamajandusettevõtete uurdepääsu kapitalile.
Foto: Liis Treimann
Maaelu Edendamise Sihtasutus valis eelmisel nädalal 10 miljoni euro suuruse seemnerahaga fondi valitsema napilt aasta vanuse ettevõtte MJP.Investment, mis edestas pika kogemusega fondivalitsejat Trigon Asset Managementi.

MJP.Investment OÜ, kellega Maaelu Edendamise Sihtasutus (MES) Maaettevõtlusfondi valitseja kui riigihanke võitjaga fondivalitsemislepingu sõlmis, on Äripäeva Infopanga andmetel loodud mulluse jaanipäeva järel, seega pole tegutsenud veel aastatki. Ettevõtte tegevusvaldkonnaks on märgitud kinnisvara. Seda juhib 30aastase finantssektori kogemusega Jaan Paavel ja omanikud on Jaan ja Maia Paavel.

Paavel ütles, et fondivalitseja valimise hankel konkureeris MJP Investmenti vastu vaid üks teine „väga kogenud fondivalitseja“, ja soovitas täpsemaid detaile vaadata riigihangete registrist. Selgub, et MJP Investment võitis hankel Trigon Asset Managementi.

„Seal olid mõned põhjused, miks meie konkurent ei sobinud hanke võitjaks,“ ütles Paavel intervjuu käigus, aga ei soovinud detailidesse minna.

Paaveli ettevõtte haldusse minev investoreid ja põllumehi ühendav fond hakkab pakkuma kasvu- ja laienemiskapitali, mille abil tugevdada maaettevõtete rahalist seisu ja aidata neid eksportijate ridadesse. Fondi seemne 10 miljonit eurot annab MES ja fondivalitseja MJP.Investment OÜ peab leidma veel 20 miljonit eurot erainvestoritelt.

Loe lisaks
Maaettevõtlusfondi valitseja riigihanke võitja on valitud

Trigon Capitali projektijuht Rando Tomingas tõdes, et selline hankeotsus tuli neile suure üllatusena. „Kahjuks ei ole me Maaelu Edendamise Sihtasutuselt tagasidet saanud, millistel põhjustel AS Trigon Asset Managementi fondivalitsejaks ei valitud,“ ütles Tomingas. „Usume, et Trigon oleks sobinud Maaettevõtlusfondi fondivalitsejaks suurepäraselt, sest omame rohkem kui 22 aastast kogemust varahalduses ning ligi 15 aastast kogemus Eesti põllumajanduses,“ rääkis ta. Tomingas lisas, et Trigoni kompetentsi maaettevõtluse vallas näitab ka Trigoni poolt juhitav Eesti suurim ja kõige kasumlikum farm Väätsa Agro AS ning Kaiu LT OÜ, mis on Eesti parim farm piimatootlikkuse osas.

Kes on Jaan Paavel?

Jaan Paavel (60) on Prudentia assotsieerunud partner, kes osaleb finantsnõustamisega tegeleva ettevõtte kodulehe andmetel mitme ostu-müügitehinguga energeetika, jaekaubanduse ja põllumajandus valdkonnas.

Karjääri finantssektoris alustas Paavel 1993. aastal Maapangas, kus töötas erinevatel juhtivatel kohtadel aastani 2003. Pärast Maapanka jätkas Paavel sarnast karjääri Nordeas, kus lõpetas 2015. aastal Nordea Eesti juhi asetäitjana. Pärast seda on Paavel siirdunud finantsnõustamisvaldkonda. 2019. aastal liitus ta Prudentia eelkäija Investment Agency meeskonnaga.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960