Autor: Põllumajandus.ee • 3. juuni 2020

RIA.com Marketplaces: Eesti sõltub praegu ukrainlastest rohkem kui kunagi varem

Koroonaviiruse pandeemia tõttu lahkusid Eestist tuhanded võõrtöölised. Ametlike andmete kohaselt oli ainuüksi ukrainlasi Eestis 2020. aasta alguses üle 10 000 ning paljud nendest pöördusid pandeemia puhkemisel Ukrainasse tagasi. See andis tõsise hoobi kogu Eesti majandusele ehitusest põllumajanduseni, märgib RIA.com Marketplaces OÜ oma kommentaaris.
Eesti sõltub praegu ukrainlastest rohkem kui kunagi varem.
Foto: Unsplash

Näiteks Poolast naasis Ukrainasse umbes 150 000 töötajat. Praegu on nende tagasitulek keeruline ka Ukraina ja teiste riikide vahelise transpordiühenduse puudumise tõttu. Eesti põllumehed küsivad luba lasta riiki siseneda ukrainlastel, et nad saaksid aidata põldudelt maasikaid korjata. Eesti ettevõtte Frigohans OÜ sõnul on suur puudus Ukraina autojuhtidest ja see seab ohtu toidu ja ravimite transpordi.

RIA.com Marketplaces OÜ juhatuse liikme Artjom Umanetsi sõnul ei ole Soomest ja Rootsist koju naasnud eestlased nõus töötama sama palga eest kui ukrainlased.

„Eesti sõltub praegu ukrainlastest rohkem kui kunagi varem. Kui ehitus võib oodata, siis toiduainetetööstus ei oota. Välismaal töötanud ja tagasi Eestisse pöördunud eestlased ei tööta ukrainlastega samadel tingimustel ja sama palga eest. Seetõttu on paljud ettevõtted sunnitud värbama eestlasi ja maksma neile suuremat palka. Kui piirid avatakse, peavad ettevõtted pakkuma ukrainlastele soodsamaid tingimusi,“ ütleb Umanets. „Väärib märkimist, et ukrainlaste lahkumine on tekitanud probleeme ka üürikorterite turul. Kui varem tõusid Ukrainast saabuva tööjõu tõttu korterite üürihinnad hüppeliselt, siis tulevikus need vähenevad.“

Praegu ei saa Eestisse tööle tulla kolmandate riikide kodanikud, kes viibivad kodumaal. Eestis juba seaduslikult viibiv välismaalane võib töötada samadel tingimustel kui enne eriolukorra kehtestamist. Erandiks on lühiajaline tööhõive põllumajandussektoris. Lühiajalist tööluba välismaalasele, kes töötab lühiajaliselt põllumajandussektoris või kes on juba Eestis ja kellel on kehtiv töösuhe, saab pikendada kuni 31. juulini 2020.

TASUB TEADA

RIA.com Marketplaces OÜ haldab juhtivat Ukraina kinnisvaraportaali DOM.RIA.com, aga ka suurimat Ukraina automüügiportaali AUTO.RIA.com. Alates 2018. aastast on ettevõte Eesti e-kaubanduse liidu liige ning alates 2020. aastast Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu ITL liige.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960