Autor: Põllumajandus.ee • 25. juuni 2020

Parlament nõuab paremat kaitset piiriülestele ja hooajatöötajatele

Euroopa Parlamendi sõnul on vaja teha rohkem piiriüleste ja hooajatöötajate tervise, ohutuse ja töötingimuste kaitseks.
Parlament nõuab paremat kaitset piiriülestele ja hooajatöötajatele.
Foto: Euroopa Parlament

Euroopa Parlament võttis 19. juunil vastu resolutsiooni piiriüleste ja hooajatöötajate olukorra kohta Covid-19 kriisi ajal, pöörates rõhku liikuvusele, ebakindlatele töötingimustele ja ohutusmeetmete puudumisele. Saadikud nõuavad paremat kaitset kõikidele töötajatele ning võrdseid töö- ja sotsiaalseid õigusi.

Pandeemiast tingitud sisepiiride sulgemine, vaba liikumise piiramine ja suure osa majandustegevuse peatamine on toonud esile varasemalt eksisteerinud probleemid liikuvate töötajate õigustes.

Paljud liikuvad töötajad mängivad olulist rolli kriitilise tähtsusega kaupade ja teenuste pakkumises olulistes majandusvaldkondades nagu põllumajandus, toiduainete tootmine, sotsiaal- ja tervishoiuteenused, ehitus ja transport. Lisaks on neil oluline roll majanduslikus taastumises pärast pandeemiat.

Kes on piiriülesed töötajad?

Piirialatöötaja on töötaja, kes töötab ELi liikmesriigi piirialal, kuid naaseb iga päev või vähemalt kord nädalas selle naaberriigi piirialale, kus on tema elukoht ja mille kodanik ta on

Lähetatud töötaja on töötaja, kelle tööandja on saatnud ajutiselt osutama teenust teises ELi liikmesriigis teenuslepingu alusel või kontsernisisese lähetuse või renditööjõu vahendamise raames

Hooajatöötajate hulka kuuluvad ELi ja kolmandate riikide kodanikud, kes reisivad mõnda liikmesriiki, et seal ajutiselt elada ja teha tööd, mis sõltub hooaegade vaheldumisest (näiteks: turism, põllumajandus).

Need töötajad töötavad sageli lühiajaliste lepingute alusel, millel on madal töökohakindlus ja ebapiisav või puuduv sotsiaalkindlustus. Lühiajaliste tööülesannete täitjad elavad sageli ka ühisruumides, mis teeb sotsiaalsetest distantseerimisreeglitest kinnipidamise keeruliseks.

Tööinspektorid on korduvalt teavitanud nende õiguste rikkumisest seoses tööaja, elamistingimuste, töötervishoiu ja tööohutuse standarditega, ehkki ELi seadustest lähtuvalt tuleb liikuvaid töötajaid kohelda sarnaselt kohalike töölistega

Liikuvad töötajad numbrites (2018)

17 miljonit ELi kodanikku elab ja töötab ELi riigis, mis ei ole nende kodumaaks (3,9 protsenti kogu tööjõust);

ELis on kokku 1,5 miljonit piiriülest töötajat ja 2,3 miljonit lähetatud töötajat;

Suurim hulk piiriüleseid töötajaid läksid Poolast tööle Saksamaale (125 000).

Loe lisa SIIT.
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960