Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 21. juuli 2020

Äripäeva raadios: Avatud talud on väärt ettevõtmine

Täna võtsid Äripäeva raadios Eestimaa Talupidajate Keskliidu juht Kerli Ats, Saidafarm OÜ juht Juhan Särgava ja Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo möödunud nädalavahetusel toimunud maaelu tippsündmuse, Avatud talude päeva, kokku.
Vahur Tõnissoo, Juhan Särgava ja Kerli Ats.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

18. ja 19. juulil oli üle Eesti külastajatele avatud 281 talu, kuhu tehti kokku üle 213 000 külastuse. Selline huvi näitab, et see päev on oluline ja seda traditsiooni tuleb jätkata.

„Selline ettevõtmine toimub juba kuuendat korda ja selle kohta saab öelda, et tegu on traditsiooniga, mille kõige suurem eesmärk ongi see, et me tutvustame maaelu, põllumajandust ja põllumajandustootmist inimestele, kes on huvitatud sellest, kust tuleb toit tema lauale. Selline personaalne kontakt tootja ja tarbija vahel on ülioluline,“ sõnas Kerli Ats.

Juhan Särgava sõnas, et asja juures on tähtis ka hariduslik pool. „See on tore, kui laps näeb esmakordselt lehma ja saab aru, et just lehmalt tuleb piim, mitte poest,“ lisas Särgava.

Kerli Ats rõhutas, et nüüd kus Avatud talude nädalavahetus on läbi, on siiski võimalik talusid külastada. Nimelt on loodud agroturismiteenust pakkuvate talude võrgustik. Infot leiab selle kohta mugavalt ETKLi kodulehelt.

„Agroturism on põllumajandustootmise ja turismi kombinatsioon, mis pakub võimalust külastada talusid või teisi põllumajanduslikke ettevõtteid, kogeda maaelu ja maal elamise viise ning lüüa kaasa igapäevases talutöös,“ selgitas liidu juht.

Ka kutsus Kerli Ats kuulajaid üles tarbima rohkem kodumaist talutoitu. "Sellise toidu leiab kaubandusvõrgust üles kaubamärki „Ehtne talutoit“ kandvate toodete valikust. Ka on võimalik uurida täpsemalt väiketootjate-talude tausta ja tootevalikut veebilehelt www.talutoit.ee."

Loe lisaks
Avatud talude nädalvahetusel tehti külastusrekord
Avatud talude päev sai avalöögi kartulipealinnas Simunas

Mahetootja Saidafarm on oma ettevõtte uksed avanud igal aastal, ehk siis kuuendat korda juba. Saidafarmi juhi Juhan Särgava sõnul on Avatud talude päeva näol tegu tänuväärse ettevõtmisega. „Lisaks sellele, et linnarahvas saab maale, saavad ka võõrustajad oma talud korda – õuealad saavad niidetud, hooned lapi ja luuaga üle käidud ning taluköögid vaaritavad täisvõimsusel,“ kiitis Särgava.

Nii löödi läikima ka Saidafarmi lehmalaut ja piimatööstus ning 150 mahelehma, noorkari ja muidugi laste lemmikud, vasikad, ootasid külastajaid, kellest loomulikult puudust polnud – kohale tuldi nii suurte turismibussidega kui peredega.

Saadet "Kasvupinnas" saad kuulata SIIT. Kordusena veel ka täna kell 19.00 ja pühapäeval, 26. juunil, kell 17.00.

Viimased põllumajandussaated on kuulatavad SIIT.

Saadet toetab Agroekspert.

Saadet toetab Agroekspert.
Foto: Agroekspert
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960