Autor: Põllumajandus.ee • 22. juuli 2020

Eestil läks EL eelarvekõnelustel üle ootuste hästi

Peaministri Jüri Ratase sõnul on põllumeestel põhjust rõõmustada, sest Eesti astub uuel eelarveperioodil suure sammu edasi, oluliselt tõusevad otsetoetused ja väheneb vahe suuremat toetust saavate liikmesriikide põllumeestega.
Peaministri Jüri Ratase sõnul on põllumeestel põhjust rõõmustada.
Foto: Liis Treimann

Esialgse ettepaneku järgi oleksid toetused hektari kohta suurenenud 66%-lt 76%-ni EL keskmisest. Läbirääkimistel õnnestus saavutada Eesti põllumeestele veel parem tulemus. Nüüd me jõuame 76% otsetoetuste tasemeni EL keskmisest hektari kohta mitte aastal 2027, vaid juba 2022.

Ühtlustamine jätkub ka peale seda ning otsetoetused suurenevad aastaks 2027 80%-ni EL keskmisest. Otsetoetuste kogumaht suureneb rohkem kui kolmandiku võrra. Kokkuleppes on ka paindlikkus lisada maaelu arengu fondist vahendeid juba määratud otsetoetustele lisaks. Valitsuse soov on jõuda järgmise perioodi lõpuks vähemalt Poola tasemele. Olukorras, kus Brexiti tõttu eelarve väheneb ning arvestades majanduse hetkeseisu, on see väga suur ja positiivne sõnum Eesti maapiirkondadele. Poola otsetoetuste tase on 83% EL keskmisest.

Järgmisel eelarveperioodil saaksid Eesti põllumehed otsetoetusteks 1,35 miljardit eurot, mida on 35% enam kui praegusel perioodil. Samuti lisandub maaelu toetusteks 638 miljonit eurot pikaajalisest eelarvest ja 64 miljonit eurot taaskäivitamise kavast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960