Autor: Neeme Korv • 27. juuli 2020

EKRE saadik: võõrtööjõuta me läbi ei saa

Riigikogu liige Merry Aart põllumeeste mullusel meeleavaldusel Toompeal.
Foto: Andras Kralla
Riigikogu maaelukomisjoni liige Merry Aart, kes kuulub eelmisel nädalal Eestisse Ukraina hooajatöölisi toonud erilennu suhtes kõva kriitikat teinud EKREsse, tunnistas Äripäeva raadio saates „Kuum tool“, et võõrtööjõuta Eesti põllumajandus toime ei tule.

Saatejuhi küsimusele, millisena näete välistööjõu rolli ja osakaalu Eesti põllumajanduses lähematel aastatel, vastas Aart: „Ilma võõrtööjõuta me hakkama päris ei saa. Aga ma olen küll seda meelt, et me peame rõhuma hooajatöölistele ja need hooajatöölised peavad väga selgete kriteeriumitega olema ja riigi kontrolli all.“

Riigikogu liige rõhutas, et tema koduerakonna hinnangul kujutavad slaavi päritolu võõrtöölised, keda on järjest rohkem Eesti ühiskonnale ohtu. „Kui me sellise trendiga edasi läheme, ja just kolmandatest riikidest, siis mis saab Eestist 10 aasta pärast, näiteks? Meil on juba praegu on välispäritolu rahvastiku osakaal üks suuremaid Euroopas, nii et ohutunne peab olema ja selle peale me peame mõtlema.“

„Kaabude lõikuspüha“

EKRE uudisteportaalis nõuti erilennu korraldanud Põllumajandus-Kaubanduskojalt avalikku vabandust Eesti rahva ees ja koja juhi Roomet Sõrmuse tagasiastumist, sest risk koroonaviirust sisse tuua oli suur ja paraku nii läkski. „Kas oleks pidanud erilennu ära jätma või mitte, on keeruline öelda. Tootjaorganisatsioon peab tegutsema oma tootjate huvides, aga mina oleksin küll mõelnud, et ehk ikkagi oleks olnud ka mingeid teisi variante,“ rääkis Aart mainides võimaliku lahendusena Läti töölisi ja õpilasi.

„Kuuma tooli“ saates osalenud sotsiaaldemokraadist riigikogu liige, endine põllumajandusminister Ivari Padar seevastu nentis, et kui tema oleks valitsuses, tellinuks erilennu riik. Mõistlikud valitsused Euroopas otsivad lahendusi, samal ajal kui Eesti valmistub 31. juulil tähistama „kaabude lõikuspüha“, teravmeelitses Padar. „Mis ratsionaalsus on selle taga, et tervislikult kontrollitud inimesed saadetakse riigist välja?“

„Me oleme ju kolm-neli kuud rääkinud ka riigikogus, et Eesti ja Ukraina valitsus peaksid tegema koostööd selle nimel, et kui võimalused avanevad, saaksid inimesed siia tulla ja kontrollid saaks läbi viia juba seal pool,“ märkis Padar.

Probleem püsib

Saates osalenud Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo kinnitas saates, et koda on teinud kõik endast sõltuva, et leida töökäsi Eestist ning süüdistused, nagu põllumehed sel rindel ei pingutaks, on alusetud.

Koja liikmetele tehti üleskutse panna kõik vabad töökohad töötukassasse kirja. "Maasikakorjamise eelsel ajal oli põllumajandussektoris pakutavate töökohtade arv suurusjärgus 900, praegu on see 600-700. Probleem on jätkuvalt üleval - töötute armee kasvab, aga töötajaid maal ikka ei ole," tõdes Tõnissoo.

Saates "Kuum tool" rääkisime Eesti põllumajandusest ja välistööjõust, maaelust üldisemalt ning sellestki, mida on meie põllumehel oodata Euroopa Liidu äsjase ülemkogu leppe valguses. Kuumale toolile Äripäeva raadio otse-eetris istusid Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo ning endine põllumajandusminister ja Euroopa Parlamendi liige, praegu riigikokku kuuluv Ivari Padar (SDE). Saates kuulis ka riigikogu maaelukomisjoni liikme Merry Aarti seisukohti, kes kuulub Ukraina erilennu suhtes valju kriitikat teinud EKRE ridadesse. Saadet juhtis Äripäeva ajakirjanik Neeme Korv. Kuula saadet SIIT.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960